fbpx

139 – 30 Reči na engleskom: Odeća i obuća

by | Dec 6, 2023

Tema ove lekcije je odeća i obuća, i naučićeš šta znače ove reči, kako se čitaju i kako da ih upotrebiš.

Preslušaj epizodu ispod i nauči reči za odeću i obuću:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

U ovoj epizodi naučićeš 30 reči na engleskom za odeću, kao i nekoliko saveta kada je u pitanju upotreba ovih reči.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je epizoda broj 139 i u ovoj epizodi naučićeš 30 reči na engleskom.

Tema je odeća i obuća i u okviru ove lekcije ćeš naučiti veliki broj reči na engleskom, šta te reči znače, kako da ih izgovoriš. Uz to ću ti dati i par saveta kako da upotrebiš ove reči i šta je nešto što je specifično za njih.

Krećemo od prve reči:

T-shirt – ova reč znači majica i ono što je specifično za nju je način pisanja. Prvo je veliko slovo T, onda je crtica i onda je to shirt, T-shirt. 

Inače na ovoj stranici gde slušaš podkast biće ispisane sve ove reči tako da možeš da vidiš i kako se one pišu. Naučićeš njihovo značenje i provežbaćeš izgovor kada čuješ mene kako izgovaram, možeš ponoviti tu reč i na taj način vežbati.

Ovo prvo slovo T je veliko čak i kada je ova reč negde u sredini rečenice. Sledeća reč je:

Shirt – to je košulja. Onda imamo reč:

Jeans – to su farmerke.

Ova reč je takva da ima ovo S na kraju, jeans i ispred ove reči se ne koristi neodređeni član. To znači da nećeš reći a jeans, već možeš reći a pair of jeans. 

Dakle, kada imaš ovakve reči kod njih ne možeš da upotrebiš neodređeni član.

Videćeš u toku ove epizode biće još ovakvih reči na koje ću ti skrenuti pažnju, ali zapamti da ispred reči jeans nećeš koristiti neodređeni član a. 

Možeš koristiti ponekad određeni član the u zavisnosti od situacije naravno, ali neodređeni član se ne koristi ovde.

Reč jeans je uvek u množini jer postoje dve nogavice.

Postoji još ovakvih predmeta u engleskom koji imaju taj oblik u množini, kao što su recimo makaze, scissors, a videćeš i još nekoliko odevnih predmeta koji imaju taj neki par zbog kog su u množini i kada postoji ovo pravilo da ispred tih reči nećeš koristiti neodređeni član a, odnosno an. 

Sledeća reč je:

Sweater – džemper.

U britanskom engleskom se takođe koristi reč jumper.

Dress – ova reč znači haljina. Onda imamo:

Shorts – ova reč znači šorc i opet, ispred ove reči se ne koristi neodređeni član.

Sledeća je:

Jacket – probaj da uvežbaš izgovor ove reči, veoma je korisno. Reč je /ˈdʒækɪt/. Kod ove reči se vrlo često greši u izgovoru. Inače reč znači jakna, ali imamo ovo /æ/. To je kombinacija glasova a i e, i onda kada izgovaraš to treba da zvuči /ˈdʒækɪt/.

Vrlo često čujem /ˈdʒekɪt/ sa običnim e, ili čak se čuje i a u izgovoru, /ˈdʒakɪt/, ali nije već treba kombinacija tih glasova i to je nešto što je bitno da vežbaš, posebno na početnom nivou kada krećeš da učiš engleski jezik.

Posebno je korisno da takve glasove vežbaš kroz neke jednostavnije reči i zato je važno da izgovor vežbaš od početnog nivoa. Tako da reći ćeš /ˈdʒækɪt/. Sledeća reč:

Skirt – suknja.

Onda imamo:

Blouse – bluza.

Hat – to je šešir.

I ovde postoji taj glas koji je kombinacija a i e kao kod jacket, /hæt/.

Sledeća reč je reč:

Socks – i opet podrazumeva se da postoje dve čarape tako da nećeš koristiti neodređeni član. Možeš reći kada je jedna čarapa a sock, onda možeš reći neodređeni član, ali ukoliko misliš na par čarapa, socks, onda tada ne koristiš neodređeni član.

Sleceća reč:

Shoes – isto razmišljanje kao i za prethodnu reč. Dakle, ako je jedna cipela shoe, može biti a shoe, ali ukoliko su cipele, obično se predpostavlja da su u paru, tada će biti shoes i tada ne koristiš neodređeni član.

Dakle, ako je jedna cipela shoe, može biti a shoe, ali ukoliko su cipele, obično se predpostavlja da su u paru, tada će biti shoes i tada ne koristiš neodređeni član. Share on X

Sada dolazimo do reči:

Gloves – reč gloves znači rukavice.

I ovo je reč gde je oblik u množini, znači nećeš koristiti neodređeni član. Ovo je reč koja predstavlja jedno trik pitanje u okviru kursa Engleski za Početnike u mojoj školi gde proveravam baš koliko pažljivo se čitaju lekcije, odnosno da li obraćaš pažnju na tako neke detalje.

Jer u engleskom postoje dve reči za rukavice, za taj pojam, odnosno razlikuje se rukavice koje imaju prste i rukavice koje imaju samo otvor za palac i onda onaj otvor za ostale prste, kao one rukavice koje su uglavnom dečje. Dakle, ta reč je:

Mittens – to su rukavice koje nemaju otvore posebno za svaki prst i to je nešto što je bitno da razlikuješ.

Dakle, u prevodu će biti rukavice za oba pojma ali na engleskom su različite vrste. Znači, gloves mittens i bitno je da razlikuješ kada se koristi koja reč.

Ukoliko učiš u mojoj školi na kursu Engleski za Početnike biće slika i bitno je da obratiš pažnju koja vrsta rukavica je ono što vidiš na slici.

Obrati pažnju naravno na lekciju i na sve te napomene koje vidiš u okviru lekcije jer je to nešto što je jako korisno i nešto što ti može razjasniti razne nedoumice koje možeš imati i to naravno ne samo na ovom kursu već i na ostalim kursevima u mojoj školi.

Bitni su ti detalji, videćeš posebno kako budeš napredovala sa učenjem. Sledeća reč je reč:

Coat – to znači kaput.

Onda imamo:

Leggings – helanke.

Sandals – sandale.

I ove reči leggings sandals su reči ispred kojih nećeš koristiti neodređeni član. Onda imamo reč:

Belt – kaiš.

Hoody – dukserica sa kapuljačom.

Tie – kravata.

Pajamas – to je sledeća reč, pidžama.

Postoje različiti načini za pisanje ove reči u britanskom i američkom engleskom. Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće spisak ovih reči tako da možeš da pogledaš kako izgleda ta razlika u pisanju, a izgovor je sličan, tu nema razlike. Onda idemo sledeća reč:

Blazer – ta reč se često prevodi ili kao blejzer ili kao sako. Onda imamo reč:

Boots – opet, ovde je u pitanju par, tako da ne koristi neodređeni član i oblik je u množini. Ova reč znači čizme. Idemo na sledeću reč, to je:

Tank top – ova reč se koristi da opiše onu majcu koja nema rukave. Onda imamo:

Raincoat – to je kabanica.

Zatim sledeća reč:

Sneackers – ili u britanskom engleskom:

Trainers – to su patike.

I kod ovih reči postoji S na kraju, podrazumeva se da je par i zato ne koristiš neodređeni član. I sledeće dve reči su iste takve. Imamo:

Slippers – papuče.

Trousers – pantalone.

Treba i napraviti razliku. Trousers su obične pantalone, a imali smo već na početku jeans, to su farmerke. Ostaje poslednja reč u ovoj grupi reči, a to je reč:

Suit – ova reč znači odelo.

Kada koristiš ove reči vrlo je bitno da li se ispred njih koristi član ili ne, jer je to bitno za upotrebu ovih reči u rečenici.

To su imenice i po pravilu ako su brojive i ako su u jednini, porebno je da se koristi ili član ili neka druga vrsta determinatora, ali kada si na početnom nivou bitno je da za početak prepoznaš te situacije gde se koristi član, a gde ne i kada možeš da upotrebiš taj neodređeni član, jer je to nešto što je najjednostavnije.

Videćeš da kada je u pitanju upotreba članova ne želim da kažem da je to previše komplikovano, ali postoji zaista puno pravila i puno specifičnih situacija i puno tumačenja kada je u pitanju upotreba članova.

Zaista je potrebno puno vremena da se to lepo razume.

Zato je bitno da na početnom nivou već razumeš situacije gde se koriste a gde se ne koristi neodređeni član, jer je to nešto što je najjednostavnije, nešto što ćeš vrlo lako prepoznati na početku.

Videćeš da ako dobro naučiš tu osnovu kada su u pitanju članovi, posebno evo recimo kroz ove reči a i generalno na početnom nivou kroz primere koje ćeš raditi, videćeš da će ti to biti mnogo korisno za napredak kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

To je nešto gde sam primetila veliku razliku, kada su u pitanju polaznice koje krenu da uče engleski u mojoj školi od početnog nivoa, dakle od kursa Engleski za Početnike i one koje su ranije učile samostalno ili u nekoj drugoj školi pa nastavljaju učenje, vrlo često postoji ta nesigurnost kada je u pitanju ta osnovna upotreba članova.

Zato je važno da razumeš tu pravilnu potrebu članova, posebno od početka kada kreneš sa učenjem engleskog jezika, jer ćeš videti da će ti kasnije biti mnogo lakše da razumeš ostala pravila i naravno da sve to primeniš i da pravilno koristiš članove.

Kurs Engleski za Početnike je dostupan u okviru programa moje škole. Škola koju pominjem je English Lane i u pitanju je onlajn škola za učenje engleskog.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast postoji link ukoliko želiš da pogledaš više o školi i da se prijaviš, ili možeš potražiti English Lane onlajn škola.

Nadam se da ti je ova lekcija bila korisna i da će ti pomoći da upotrebiš ove reči i da bolje razumeš upotrebu članova.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.