fbpx

097 – Engleski za početnike: Kako da pričaš o vremenu

by | Oct 5, 2022

Preslušaj ovu lekciju i nauči korisne izraze da pričaš o vremenu na engleskom jeziku uz primere rečenica za konverzaciju.

Preslušaj epizodu ispod sa rečima i izrazima o vremenu:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Kada počinješ da učiš engleski jezik biće ti veoma korisno da naučiš kako da pričaš o vremenskim uslovima na engleskom.

Ovo je česta tema i slušaj ovu epizodu da naučiš korisne reči i izraze koji će ti pomoći da pričaš o vremenskim uslovima.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. 

Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ako si početnik kada je u pitanju učenje engleskog jezika, ova tema će ti biti zaista korisna u konverzaciji i pomoći će ti da primeniš sve ono što učiš do tada, a posebno glagol to be koji je veoma važan da bi stekla dobru osnovu za učenje engleskog jezika.

Krećemo nekoliko pitanja koje ćeš koristiti da pitaš za vremenske uslove i ovo je odličan način da započneš konverzaciju, da započneš priču o vremenu. Prvo pitanje je:

What’s the weather like? Kakvo je vreme?

Ono što je bitno da zapamtiš za ovu rečenicu je da je ovo takva rečenica koja ima ovo like, ali nema veze uopšte sa glagolom like koji ćeš učiti kao poseban glagol, da kažeš da ti se nešto dopada ili u odrečnom obliku da ti se ne dopada.

Dakle, zaboravi sada na te oblike glgola like u sadašnjem vremenu, I like, he like, she likes i tako dalje, na to zaboravi.

Ovo like je posebna reč koja ima neku drugu funkcuju u ovoj rečenici i probaj da zapamtiš ovo kao izraz:

What’s the weather like? Kakvo je vreme?

Još jedan način da postaviš slično pitanje:

How’s the weather?

I ovu rečenicu ćeš prevesti na isti način, kakvo je vreme. Treće pitanje koje ćeš koristiti da pitaš za vremenske uslove na engleskom glasi ovako:

What’s it like outside?

Ovu upitnu rečenicu možeš prevesti kako je napolju i misli se na vreme, kakvo je vreme napolju. I još jedno pitanje:

Is the weather nice? Da li je vreme lepo?

Pre nego što naučiš nekoliko načina kako da odgovoriš na ova pitanja, potrebno je da naučiš reči koje će ti biti neophodne u ovoj situaciji.

Prvo imamo reč sun koja znači sunce i tu reč možeš koristiti u konverzaciji kada pričaš o vremenskim uslovima.

Ali osim ove reči sun koja je imenica, vrlo često ćeš biti u situaciji da koristiš pridev da opišeš kakvo je vreme.

Taj pridev se izvodi od ove imenice i sada će biti sunny, sunčano. Dakle imamo sun, sunce, a pridev sunny, sunčano.

Ovo je korisno da zapamtiš zato što će i ostale reči biti na sličan način izvedene.

Slušaj sada sledeći primer. Rain, ta reč znači kiša. Kada je vreme kišovito reći ćeš rainy. Sledeća reč je cloud, oblak. Razmisli sada kako bi bio pridev. Odgovor je cloudy, oblačno.

Sledeća reč je cloud, oblak. Razmisli sada kako bi bio pridev. Odgovor je cloudy, oblačno. Click To Tweet

Sledeća reč wind, vetar. Sada imamo pridev windy, vetrovito. Imamo još jednu reč, snow. To je sneg i onda imamo pridev snowy, snežno.

U ovoj situaciji naučila si nekoliko imenica koje će ti pomoći da imenuješ pojmove kao što su kiša, sunce i tako dalje, i naučila si nekoliko prideva koji će ti pomoći da opišeš kakvo je vreme.

Broj reči koje sam ja navela u ovoj lekciji je predviđen za taj početni nivo, tako da ako učiš engleski jezik na početnom nivou ovo je dovoljan broj reči za sada, ali imaj u vidu da ih ima još.

Dakle, ima još načina kako da opišeš vreme. Treba tek da naučiš kako se kaže recimo maglovito, olujno vreme i tako dalje, ali to je sve nešto što ćeš učiti vremenom.

Za početak, kada počinješ da učiš engleski jezik, ove reči su ti sasvim dovoljne da možeš da opišeš vreme.

Videćeš, ovih pet imenica i pet prideva, dakle ukupno 10 reči, je dovoljno da za početak uspešno pričaš o vremenskim uslovima na engleskom.

Ostalo je još da naučiš kako da odgovoriš na pitanje kakvo je vreme i kako da upotrebiš ove reči, a to ćeš uraditi koristeći jedan od ova tri načina. Prvi način je da kažeš:

It’s sunny. 

Ta rečenica je sasvim dovojna da opiše kakvo je vreme napolju. Naravno, umesto sunny možeš reći rainy, možeš reći cloudy i tako dalje, ali rečenicu počinješ tako što ćeš reči It’s na početku i onda dodati pridev.

It’s je skraćeno od It is. To je zamenica it i onda imamo is, oblik glagola to be i onda posle toga se dodaje pridev.

Jedan način da proširiš ovu rečenicu je da dodaš reč outside. Onda rečenica glasi:

It’s sunny outside. Napolju je sunčano.

Sledeća rečenica:

Today is a sunny day.

Ono što najčešće pretstavlja problem u ovoj rečenici je zašto se ovde koristi ovaj član a, a u prethodnoj ne. To je nešto što zbunjuje mnoge koji su na početnom nivou i probaj da zapamtiš ovako.

U prvom primeru imali smo pridev koji je upotrebljen samostalno, sunny. It’s sunny. Nema imenice i zato se ne koristi član.

U drugom primeru, today is a sunny day, imamo reč day, dan. To je imenica i zbog te imenice se koristi član a, a day. 

Onda imamo pridev koji opisuje tu imenicu, tako da je red reči takav da prvo bude član, onda pridev koji opisuje imenicu i onda imenica, a sunny day. Tako da cela rečenica glasi, today is a sunny day. 

Prevod ove rečenice glasi, danas je sunčan dan. Naravno umesto ove reči sunčan možeš da upotrebiš i neki drugi pridev sa ove liste, kao što je recimo windy, snowy, cloudy ili rainy. 

Treći način da odgovoriš na pitanje kada te neko pita o vremenskim uslovima na engleskom je da odgovoriš tako što ćeš upotrebiti glagol to be i onda opisati šta se dešava u tom trenutku. To izgleda ovako:

It is raining. 

Znači imamo it is, zamenicu it, to je subjekat rečenice. Onda imamo is, to je glagol to be i onda imamo raining. Sada dodajemo ovaj nastavak ING. Postoji naravno i razlog zašto se to dešava.

U pitanju je vreme koje se zove present continious. Ako si stigla do tog vremena biće ti odmah jasno kako da učiš i uglavnom se ove lekcije o vremenskim uslovima uče uz lekcije o vremenu present continuousjer je bitno da gramatiku koju učiš integrišeš sa vokabularom, odnosno sa novim rečima.

Ali ako nisi stigla još uvek, nije bitno. Probaj samo da zapamtiš ovako kroz primer, it is raining. Prevod ove rečince je pada kiša. Umesto it is, možeš da kažeš it’s.

Mnogo je češće da kada pričaš sa nekim, kada učestvuješ u konverzaciji, da upotrebiš taj skraćeni oblik, it’s raining. 

Kao početnik slobodno koristi pune oblike u početku dok se ne navikneš i dok ne naučiš šta predstavlja taj skraćeni oblik ‘s recimo u ovoj situaciji.

Slobodno koristi pune oblike da ti bude lakše da sama razumeš i da naučiš kako da koristiš koji oblik dok ne stekneš tu sigurnost.

Posebno kada je u pitanju pisanje ili kada radiš vežbanja neka, obavezno koristi te pune oblike ako ti je tako lakše da u početku zapamtiš, ali imaj u vidu da treba da ideš vremenom ka tome da umeš da koristiš i te skraćene oblike.

Umesto raining, možeš reći i snowing. It is snowing. Ova rečenica opisuje pojavu kada pada sneg i opet može biti it’s snowing kao skraćeni oblik.

Ovakve rečenice ćeš koristiti kada koristiš rain snow, ali kada imamo sun rečenica mora da glasi malo drugačije.

Ovo će biti jedan dodatni primer koji ćeš naučiti jer će imati jednu novu reč i rečenica glasi ovako:

The sun is shining. 

U ovoj rečenici nećeš upotrebiti it na početku, već ćeš reći the sun is, to je oblik glagola to be. Onda imamo reč shining, to znači sijati. Za nekoga će biti dovoljno samo da zapamti ove primere i to je sasvim u redu.

Ako te zanima zašto se baš ovo dešava, razlog je zato što su rain snow imenice koje ujedno mogu biti i glagoli, tako da u rečenicama it is raining, it is snowing, te reči su u funkciji glagola.

Dok sa druge strane imamo reč sun koja ne može biti glagol, koja može biti samo imenica i onda ne može da dobije taj nastavak, ne može da se prilagodi račenici u tom smislu.

Zato se koristi ovakva rečenica da opišeš da sunce sija, the sun is shining. 

Ukoliko si član moje škole, na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću linkove ka nekoliko vežbanja koja možeš da uradiš da provežbaš ove izraze.

Ukoliko nisi član English Lane škole a želiš da to postaneš, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi tako da možeš da pogledaš više o školi i kako možeš da se prijaviš.

Škola se zove English LaneU pitanju je onlajn škola, uči se preko interneta. Na toj stranici ćeš pronaći sve detaljne informacije kako funkcioniše učenje.

Nadam se da ti je ova lekcija bila korisna. Ako počinješ sa učenjem engleskog jezika, vrlo je bitno da učiš kroz ovakve praktične primere koje možeš da upotrebiš da opišeš neke stvarne situacije oko sebe.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

088 – Engleski za početnike: Upoznavanje

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde