fbpx

088 – Engleski za početnike: Upoznavanje

by | Jun 8, 2022

Nauči izraze za upoznavanje iz engleskog za početnike i probaj da upotrebiš ove primere rečenica u konverzaciji.

Preslušaj epizodu ispod i nauči izraze za upoznavanje:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Tema je upoznavanje i u ovoj epizodi naučićeš primere rečenica i izraza koje možeš da upotrebiš u konverzaciji da pričaš na engleskom.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi želim da ti pomognem da naučiš nekoliko korisnih izraza za konverzaciju. Ovi izrazi će ti pomoći da se predstaviš, da kažeš kako se zoveš ili da pitaš nekoga kako se zove. Da pitaš odakle je osoba ili da kažeš ti odakle si.

Da pitaš čime se osoba bavi ili da ti kažeš za sebe čime se baviš, da pričaš o tome šta voliš da radiš i da pitaš osobu kako je.

Ovo su izrazi koje moraš rano usvojiti kada učiš engleski jezik tako da ako tek krećeš sa učenjem engleskog jezika, ovo će ti biti veoma korisno da već možeš da kreneš da pričaš na engleskom.

Na početku prvo imamo pozdrave. Kada nekoga upoznaješ postoje razne vrste pozdrava. Najčešće ćeš čuti:

Hi ili Hello.

Ovi pozdravi se koriste u neformalnoj komunikaciji. Dakle, ako razgovaraš sa nekim u najvećem broju slučajeva upotrebićeš te izraze. Možeš početi razgovor i malo formalnije tako što ćeš reći:

Good morning. Good afternoon. Good evening.

To bi recimo rekla u nekim malo više formalnim situacijama, na poslovnim sastancima i tako dalje.

Sada kada si se pozdravila sa osobom, prelazimo na predstavljanje, odnosno da kažeš kako se ti zoveš. To ćeš reći ovako:

I’m Ana.

U ovoj rečenici potrebno je da upotrebiš I’m na početku i onda dodaš svoje ime. Kada želiš da pitaš osobu kako se zove reći ćeš:

What’s your name?

To znači – Kako se zoveš? Primetićeš da sam rekla na početku I’m Ana i to je skraćeni oblik. Možeš naravno reći I am Ana. 

Imaj u vidu da kada je u pitanju konverzacija, kada želiš da pričaš sa nekim na engleskom jeziku, obično se koriste ti skraćeni oblici. Zato je to nešto što ćeš učiti kada učiš engleski jezik.

Kada počneš da učiš engleski jezik učićeš i pune oblike ali učićeš i te skraćene oblike baš zbog konverzacije, jer to je nešto što ćeš i čuti.

Kada počneš da učiš engleski jezik učićeš i pune oblike ali učićeš i te skraćene oblike baš zbog konverzacije, jer to je nešto što ćeš i čuti. Share on X

Kada slušaš neki razgovor na engleskom ili recimo gledaš neki film, vrlo često ćeš imati priliku da čuješ baš takve skraćene oblike.

Prvo si se pretstavila na engleskom, onda si pitala osobu kako se zove. Nakon tog odgovora ćeš biti u situaciji da kažeš rečenicu, “Drago mi je što sam te upoznala.” To ćeš reći ovako:

Nice to meet you.

To je ljubazan način da kreneš sa konverzacijom i da naravno dalje nastaviš konverzaciju. Sledeći korak je da predstaviš nekoga ko se nalazi pored tebe.

Dakle, ako si u društvu neke osobe, koristićeš ovu sledeću rečenicu:

I’d like to introduce you to my friend.

To znači – Želim da te upoznam sa mojom prijateljicom. Tu naravno možeš dodati i ime. Možeš reći ovako:

I’d like to introduce you to my friend Ema.

Dakle, samo sam dodala ime na kraju ove rečenice i onda ta rečenica ima značenje – Želim da te upoznam sa mojom prijateljicom Emom.

Ovu rečenicu koristiš kada želiš da predstaviš nekoga ko se pored tebe nalazi. Sledeće što možeš očekivati da osoba kaže je pitanje:

Where are you from?

Ovo pitanje znači – Odakle si? Ti odgovaraš na sledeći način:

I’m from Spain.

To znači – Ja sam iz Španije. U ovoj situaciji koristiš glagol to be u ovom skraćenom obliku I’m, zatim sledi from i onda dodaješ ili grad ili zemlju odakle si.

Sledeće pitanje je vezano za ono čime se osoba bavi. Pitanje koje možeš postaviti u toj situaciji ili koje možeš očekivati da ti neko postavi glasi ovako:

What do you do?

Obrati pažnju, ovde ću upotrebiti present simple i vrlo je bitno da to bude present simple. What do you do? Drugi način da postaviš ovo isto pitanje je ovaj:

What do you do for living?

Oba ova pitanja možeš očekivati kada neko želi da te pita čime se baviš i pitanje i znači to – Čime se baviš?

Naglasila sam da je ovde vrlo bitno da upotrebiš vreme present simple, zato što ako upotrebiš present continous – What are you doing, onda potpuno menjaš značenje.

Ovo pitanje više ne znači čime se baviš, već šta radiš, odnosno šta osoba radi u ovom trenutku i tada ne pitaš za zanimanje te osobe.

Zato je vrlo bitno da napraviš razliku.

Iako je isti glagol do upotrebljen prvo u sadašnjem vremenu present simple, a zatim isto u sadašnjem vremenu present continious, značenje je na engleskom potpuno različito i zato je vrlo bitno da zapamtiš tu razliku.

Kada želiš da postviš pitanje čime se neko bavi, odnosno šta je posao te osobe, na engleskom se koristi present simple:

What do you do?

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan. Opet ćeš koristiti glagol to be – I’m. Onda ćeš upotrebiti neodređeni član ili an i zatim dodaješ naziv zanimanja. Tako možeš reći:

I’m a doctor.

Ja sam lekar. Ako reč za zanimanje počinje samoglasnikom, onda ćeš upotrebiti an:

I’m an engineer.

Ja sam inženjer. U toj situaciji koristiš an. Ovo su neka najbitnija pitanja koja ćeš postaviti na početku i tada kreće razgovor.

Dakle, dobijaš neke osnovne informacije o toj osobi sa kojom pričaš i ti počinješ da se pretstavljaš na engleskom.

Sledeće što možeš upotrebiti u toj situaciji da nastaviš razgovor je da pitaš osobu kako je, ili možeš očekivati da tebe neko pita kako si ti. To glasi ovako:

How are you?

Naravno, sada postoji puno načina kako možeš odgovoriti na pitanje kako si, a ja ću sada navesti nekoliko njih. Najjednostavnije je da odgovoriš ovako:

I’m very well, thank you.

To znači da si veoma dobro i zahvališ se na tom pitanju. Drugi način je da kažeš:

I’m okay.

Dobro sam. Ili možeš reći:

Can’t complain.

Ne mogu da se požalim. Ili čak ako se ne osećaš baš najbolje, ako nije sve u redu, možeš reći:

I’ve been better.

Bilo je i bolje. To su sve neki načini kako možeš odgovoriti na to pitanje. Na ovoj stranici gde slušaš podkast ostviću i link ka posebnoj lekciji o tome kako da odgovoriš baš na ovo pitanje, jer je ovo pitanje vrlo često za konverzaciju.

Vrlo često bude onako ljudima neprijatno, ne znaju kako da odgovore, jednostavno slegnu ramenima i ne mogu u trenutku da smisle neki odgovor, pogotovo neki odgovor koji je onako tipičan za konverzaciju.

To su neki izrazi koje nećeš možda viđati ovako po lekcijama, ali se često koriste u konverzaciji i zato pogledaj tu lekciju da naučiš dodatne primere.

30 rečenica za konverzaciju na engleskom

Osim ove rečenice, možeš dodati na kraju and you. Dakle, kada imaš celu ovu rečenicu, dodaješ na kraju i potpitanje za sagovornika:

I’m very well, thank you. And you?

Na taj način ti nastavljaš konverzaciju, odnosno pitaš sagovornika isto pitanje.

Sledeće pitanje je vezano za nešto što voliš da radiš i na taj način možeš dodatno da upoznaš osobu sa kojom pričaš. Možeš postaviti ovo pitanje:

What do you like to do in your free time?

Šta voliš da radiš u slobodno vreme? Ovo je pitanje koje možeš da očekuješ u neformalnoj konverzaciji.

Recimo, čak kada je u pitanju poslovna sredina možeš ga očekivati na razgovoru za posao, kada pričaš na engleskom možeš očekivati ovakvu vrstu pitanja.

Ili preformulisaću, postoji i drugi način kako možeš postaviti slično pitanje:

Do you have any hobbies?

Da li imaš neke hobije? Tako da ako si u sitauciji da ti intervjuišeš nekoga ili da ti učestvuješ na nekom intervjuu, ovo je jedno od pitanja koje možeš da očekuješ.

Sada poslušaj i kako da odgovoriš na ovo pitanje:

I like reading.

Volim da čitam.

Sada ću ti dati jedan savet. Pogotovo ako si početnik kada je u pitanju učenje engleskog jezika, vrlo je bitno da koristiš kraće rečenice, pogotovu ako si u situaciji da pričaš sa nekim i da jednostavno imaš toliko toga da kažeš.

Nemoj da krećeš da pričaš rečenicu po svaku cenu već prvo smisli odgovor i gledaj da taj odgovor budu neke kraće rečenice gde ćeš biti sigurna da si pravilno upotrebila sve reči i da je dobar red reči i da onda taj odgovor zaista bude tačan.

Ono što može da ti se desi u konverzaciji na engleskom je da te ponese razgovor i da jednostavno kreneš svoje misli koje imaš na maternjem jeziku da prevodiš na engleski jezik.

To je sasvim očekivano, ali vrlo često sam recimo bila u situaciji da kada neko postavi pitanje koje je naizgled ovako jednostavno:

What do you like to do in your free time?

Neko proba da se raspriča onako na engleskom i onda budu – Well, in my free time I like – i onda kreće dalje rečenica koja jeste malo složenija.

Onda čujem odgovor I like to reading i tako dalje, i tu je već nastala prva greška u gramatici.

Dakle, ne može se reći I like to reading već ili I like to read, ili I like reading. Samo su te dve opcije tačne, I like to reading nije tačno.

Onda osoba dalje nadovezuje. Umesto da skrati tu rečenicu da to bude jedna što kraća i koncizna misao, osoba želi da se raspriča na engleskom što jeste dobro u neku ruku.

Ako si početnik i ako tek krećeš sa učenjem engleskog jezika, razmišljaj da uvek rečenice koje želiš da kažeš moraju biti i tačne na engleskom.

Nije bitno da samo kažeš odgovor ili da to kažeš na što složeniji način, već je mnogo bitnije da to kažeš tačno. Nekada su baš te jednostavnije rečenice ključ koji će ti pomoći da to uradiš.

Tako da kada dobiješ ovakvo pitanje, olakšaj sebi i možeš upotrebiti ovakav odgovor:

I like to read.

Ovde smo prošli kroz neka najčešća pitanja i odgovore. Na kraju ćemo da završimo i sa pozdravima koje možeš koristiti kada završavaš razgovor i kada želiš da se pozdraviš sa nekim.

Najčešći pozdravi u engleskom su:

Goodbye ili bye.

Oba pozdrava možeš koristiti kada je razgovor završen i kada se pozdravljaš, daću ti predlog i dva druga pozdrava koja možeš koristiti:

Have a nice day.

Lepo provedi dan. Umesto ovog nice, možeš reći i great, možeš reći amazing. Znači biće:

Have a nice day.

Have an amazing day.

I tako dalje, ali ovo je isto veoma lep način da završiš razgovor. Osim toga imamo još jedan pozdrav:

Enjoy your day.

Prijatan dan. Nadam se da će ti ovi izrazi za upoznavanje i pitanja za upoznavanje biti korisni u konverzaciji i da je ovo nešto što ćeš moći odmah da upotrebiš.

Probaj već sada da zamisliš kako bi tekao razgovor na engleskom jeziku? Kako bi ti postavila neko pitanje sagovorniku? Kako bi ti odgovorila na pitanje?

Ovo je odlićna vežba za tebe da se polako pripremaš za konverzaciju na engleskom.

Ako ti je potrebna pomoć da naučiš engleski jezik, posebno ako tek počinješ sa učenjem engleskog jezika i nikada nisi učila engleski jezik do sada, predlažem da pogledaš više o mojoj školi koja se zove English Lane

U pitanju je onlajn škola. Učenje se odvija u potpunosti onlajn.

Naravno postoji i kurs za apsolutne početnike.

To je nešto što će ti omogućiti ne samo da učiš engleski na veoma organizovan način, već da od samog starta učiš i ovakve izraze za konverzaciju i zaista učiš sve na jedan smislen način.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link gde možeš da se prijaviš, ili možeš potražiti English Lane onlajn škola.

Hvala ti što slušaš podkast. Nadam se da su ti bili korisni ovi primeri i čujemo se uskoro u sledećoj epizodi. Moje ime je Zorana Radović. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.