fbpx

060 – Koja je razlika između Say i Tell

by | Oct 6, 2021

U ovoj epizodi, naučićeš kako da upotrebiš glagole say i tell, kao i nekoliko tipičnih fraza u kojima se javljaju ovi glagoli.

Preslušaj epizodu ispod i nauči koje su razlike između glagola say i tell:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podcast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi pričaću o tome kako da koristiš glagole say tell i koja je razlika između ovih glagola. Glagoli say tell znače reći i kada tako pogledaš deluje ti da je svejedno koji ćeš da upotrebiš jer imaju isto značenje. Međutim postoji razlika kada se koristi jedan glagol a kada drugi i vrlo je bitno da naučiš tu razliku.

Glagol say nema objekat iza sebe i vrlo često ćeš ga sresti u frazama say something, reći nešto. U toj situaciji nema objekta, kao što sam već rekla i to znači sledeće. Kada kažeš “Rekla sam njoj nešto”, to njoj je objekat. Kada koristiš glagol say nema objekta. To znači da nećeš u toj situaciji koristiti say i sad će ti biti sve jasnije kada preslušaš ove primere. “She said she was hungry.” Sledeći primer, “He says he wants to take part.” Sledeći primer, “I said that I was thirsty.” U ovim primerima čula si glagol say na početku koji može biti i u sadašnjem i u prošlom vremenu. Samo zapamti kada je ovaj glagol na početku rečenice u prošlom vremenu, onda taj glagol u glavnom uvodi indirektni govor i tada dolazi do slaganja vremena. To je nešto što ćeš učiti, naravno, kada budeš učila slaganja vremena. Jedan od glagola koji najčešće uvodi slaganje vremena je say, a naravno tu je i glagol tell. Postoje razlike kako se nastavlja rečenica kad je glagol say, kad je glagol tell i tako dalje. To je nešto što ćeš učiti detaljnije kada budeš učila indirektni govor. Sada je cilj da naučiš koja je razlika između upotrebe glagola say tell. 

Kada je u pitanju glagol tell, taj glagol ima objekat iza sebe i probaj da ga zapamtiš kroz ovu frazu, “Tell someone something.” Kada imaš to someone, reći nekome nešto, onda koristiš tell. Ako je reći nešto, onda je say something, a ovde će biti tell someone something. To su fraze koje možeš da koristiš da prepoznaš da li je u pitanju glagol say ili da li je bolje upotrebiti glagol tell u tom slučaju. Dakle, kada koristiš glagol tell koristiš objekat posle. Nekada može imati rečenica i dva objekta ali bitno je da ima bar jedan.

Poslušaj sada primere koji su slični kao primeri sa glagolom say, ali su malo modifikovani da bi mogao da se upotrebi glagol tell. “She told me she was hungry.” Sada ću te podsetiti i na primer sa glagolom say, “She said she was hungry”, a sa glagolom tell, “She told me she was hungry”. Ima ovo me, to je razlika i tada koristiš glagol tell. “He tells us that he wants to take part. I told her that I was thirsty.” Ovo znači da glagole say tell možeš da upotrebiš u dosta sličnim rečenicama, čak i potpuno istu misao da preneseš, ali je bitan način na koji koristiš te glagole, odnosno šta dolazi posle tih glagola. Da li će biti say something ili tell someone something. 

Postoje situacije kada možeš da upotrebiš glagol say i da posle toga u rečenici upotrebiš i objekat, ali tada rečenica mora da zvuči malo drugačije. Poslušaj sada ova dva primerea. “He said to her that she was tired. He told her to leave without him.” Znači na početku imamo he said to her, mora da se doda to. U slučaju da je upotrebljen samo objekat onda mora told, he told her to leave. Ako upotrebljavaš say, glagol say, onda moraš da dodaš to. “He said to her that she was tired.” 

Postoji jedna situacija gde možeš biti sigurna da treba da upotrebiš glagol tell, a to je kada govoriš o naređenjima, nekim situacijama kada govoriš nekome da uradi nešto ili kada pitaš za informacije. Share on X

Postoji jedna situacija gde možeš biti sigurna da treba da upotrebiš glagol tell, a to je kada govoriš o naređenjima, nekim situacijama kada govoriš nekome da uradi nešto ili kada pitaš za informacije. Preslušaj odmah kako to zvuči na primerima. “Can you tell me when the meeting starts? He told me to open the window.”

Na kraju preslušaj još dve česte greške koje se javljaju kada se koriste ovi glagoli. Objekat se ne koristi sa glagolom say. Ova rečenica je pogrešna, “He said me to hurry up.” U tom slučaju reći ćeš told, “He told me to hurry up” zato što ima ovo me. Me je objekatska zamenica, znači ima objekat u rečenici i mora glagol tell. 

Opet se vrati na ovu frazu koju sam rekla na početku, tell someone something. To someone je objekat i zato možeš da uvek to iskoristiš kao neku formulu da proverš da li ćeš upotrebiti say tell. Vidi da li se ta rečenica uklapa, da li imaš to someone. U ovom slučaju to bi bilo me a može biti i ime, može biti i neka druga zamenica. Bitno je da je objekat someone, reći nekome nešto i u tom slučaju moraš da upotrebiš tell. Pravilna rečenica glasi “He told me to hurry up.” 

Isto tako ne zaboravi ako nemaš objekat ne možeš da upotrebiš tell i onda u rečenici “She told she would wait”, ta rečenica nije tačna jer nema objekta i moralo bi da se upotrebi glagol say, “She said she would wait.” U tom slučaju ne koristiš ono tell someone something već say something, reći nešto. Ako možeš to da uklopiš u rečenicu i ako se to slaže, ako vidiš da nema objekta tu, onda možeš biti sigurna da ćeš upotrebiti glagol say umesto glagola tell.

Na kraju, postoje još nekoliko fraza u kojima se koristi glagol tell i to je nešto što ti može pomoći da zapamtiš i da nemaš dilemu tu kada treba koji glagol jer tu je uvek glagol tell, a to su ove fraze: Tell time. Tell the truth, ili može biti lie isto tako. Onda imamo tell a story. Tell a joke. To su situacije kada koristiš glagol tell, to su fraze i možeš da ih zapamtiš takve kakve jesu.

Nadam se da ti je ova epizoda bila korisna i da će ti pomoći da razlikuješ glagole say tell. Ovi glagoli se dosta često koriste u indirektnom govoru i tu zapravo dolazi do najviše nedoumica kada upotrebiti jedan a kada drugi glagol. One fraze koje sam pomenula već uvek možeš upotrebiti da proveriš da li je jedan odnosno drugi glagol, a to je say something ili tell someone something. To je nešto što možeš da primeniš kada imaš nedoumicu da li da upotrebiš jedan ili drugi glagol.

Ako ti je potrebna pomoć u učenju i želiš da učiš uz organizovani program koji je u potpunosti onlajn i omogućava ti da postepeno napreduješ sa učenjem engleskog jezika i osim gramatike učiš i konverzaciju, odnosno kako sve što učiš da upotrebiš u konverzaciji, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka mojoj školi ili možeš potrežiti English Lane online škola.

Tu ćeš pronaći sve informacije kako možeš da se prijaviš i postaneš član škole. 

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.