144 – Šta da upotrebiš umesto reči speak?

by | Feb 14, 2024

Nauči šta da upotrebiš umesto reči speak uz primere rečenica za te reči.

Preslušaj epizodu ispod i nauči:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

Iako reč speak deluje kao dobar izbor u ovim rečenicama videćeš da postoje reči koje su mnogo bolja opcija i koje je bolje upotrebiti u ovakvim primerima i slušaj ovu epizodu da naučiš koje su to opcije da upotrebiš umesto reči speak. 

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Sada slušaš epizodu broj 144 i u ovoj epizodi pričaću o tome šta da upotrebiš umesto reči speak. Ukoliko si na početnom nivou, imaj u vidu da ova lekcija neće biti tebi adekvatna, odnosno biće možda nekih reči koje nećeš razumeti ili nekih izraza koje nećeš razumeti i imaj u vidu da to nije do tebe.

Ako jesi na početnom nivou i želiš da slušaš ovu lekciju, želiš da naučiš koje su to reči koje možeš upotrebiti umesto reči speak, ja te apsolutno podržavam i treba da slušaš ovakve lekcije, jer je to nešto što će ti pomoći da obogatiš svoj rečnik. 

Ali imaj u vidu da ako se pojavi neki izraz ili neka fraza koju ne razumeš zašto se koristi, imaj u vidu da ukoliko organizovano učiš engleski jezik, sve će to doći na svoje i vremenom ćeš sve naučiti kako treba po programu koji učiš, a sada možeš slušati ovu epizodu i načiti koje su to reči koje možeš upotrebiti.

Imamo reč speak i ta reč znači imati razgovor sa nekim, odnosno pričati sa nekim i ta reč je nešto što ćeš naučiti zaista na početnom nivou. Ali kako napreduješ sa učenjem engleskog jezika videćeš da postoje različiti načini na koje osobe pričaju. Iako ćeš vrlo često prevesti te reči i dalje pričati, postoje mnogo bolje opcije na engleskom jeziku i mnogo bolje reči koje ćeš upotrebiti u takvim situacijama. 

Počećemo od prve reči. Prva reč je discuss. Ova reč je formalna reč i ima značenje isto manje-više kao speak, pričati sa nekim, diskutovati, ali se koristi u nekim formalnim situacijama. Tako da ako je situacija gde ti koristiš engleski takva ili recimo ako je u pitanju neko poslovno okruženje, vrlo često će reč discuss biti bolji izbor nego reč speak. 

Poslušaj sada primer rečenice:

I would like to discuss this issue. 

U ovoj rečenici naravno možeš upotrebiti i reč speak, ali imaj u vidu da ako je u pitanju neka formalna situacija, bolji izbor je reč discuss. Postoji još jedan detalj koji je važno da zapamtiš. Kada koristiš reč discuss nećeš reći about. To je nešto što je bitno da zapamtiš jer kada koristiš reč speak i kada želiš da kažeš da pričaš o nečemu, koristićeš speak about. 

Onda ćeš biti u situaciji da kada koristiš neku reč koja je sinonim toj reči kao što je reč discuss, da onako kreneš da koristiš reč about uz tu reč. To je nešto što se dešava vrlo često i zato se pravi često ta greška, ali imaj u vidu da uz discuss ne ide ta reč about. Znači možeš reći:

Let’s discuss this issue. 

Ili možeš reći:

Let’s speak about this issue.

Vrlo je bitno da kada učiš engleski jezik i kada učiš ove reči koje naizgled imaju isto značenje, vrlo je bitno da razumeš zapravo kako se te reči koriste i koje su te razlike u značenju, jer na taj način jedino možeš pravilno da upotrebiš te reči u situacijama kada je to potrebno i na taj način obogaćuješ svoj rečnik. Možeš da zvučiš mnogo bolje kada pričaš na engleskom, jer ćeš biti u situaciji da možeš da izabereš odgovarajuću, adekvatnu reč koja je potrebna u određenoj situaciji.

Kao što recimo ovde imamo reč discuss koja iako znači slično, pričati kao i reč speak, ipak podrazumeva da pričaš sa drugim ljudima. Vrlo često je to u situaciji kada je potrebno doneti neku odluku pa se razmenjuju mišljenja i tada u tim situacijama je bolji izbor reč discuss nego reč speak. 

Sledeća reč koju možeš upotrebiti umesto reči speak je communicate. Ovo je takođe formalni izraz i vrlo često se koristi u sitauciji kada želiš da kažeš da postoji ne samo razgovor nego neka razmena informacija. Naravno, možeš ovo koristiti i za pisanu i za usmenu konverzaciju i poslušaj primer rečenice:

They don’t live in the same country and they only communicate by email.

I u ovoj situaciji možeš reći speak i to je nešto što bi bilo eto neutralno, da kažem. Ova reč communicate je bolja ako želiš da prikažeš tu rečenicu na malo formalniji način i ako želiš da se izražavaš naravno malo složenije. To je nešto što je vrlo često tipično za pisanu konverzaciju, mnogo više nego za usmenu.

Dolazimo do sledeće reči koja je tipična za usmenu konverzaciju, a to je reč chat. Ova reč znači pričati, odnosno ćaskati i koristiš je u nekoj situaciji kada je neformalna situacija, kada je neki neformalni razgovor, posebno razgovor recimo sa prijateljima. To je nešto što možeš koristiti umesto reči speak jer tada bi recimo u toj situaciji reč speak možda zvučala previše formalno. Ako već pričaš sa prijateljima, onda ćeš pre upotrebiti reč chat.

Poslušaj primer rečenice:

We can chat about it over lunch. 

Ovde možeš reći speak, ali ako je u pitanju neka poznata situacija, neki krug prijatelja, zvučaće previše formalno ta reč speak i bolji izbor je reč chat. Click To Tweet

Opet ovde možeš reći speak, ali ako je u pitanju neka poznata situacija, neki krug prijatelja, zvučaće previše formalno ta reč speak i bolji izbor je reč chat. Jer obrati pažnju, kada nekome kažeš, “We can speak about it,” ili “We can chat about it,” unapred već postoje i neka očekivanja kada čuješ osobu koja izgovara te rečenice, jer osoba koja izgovara chat znači da će razgovor biti neki neformalan razgovor, a kada čuješ reč speak, postoji mogućnost da je u pitanju neki malo formalniji i ozbiljniji razgovor. 

Dakle, samo ta jedna reč iako deluje značenje isto, nosi eto tu neko skriveno značenje da kažem sa sobom i zato je vrlo bitan taj izbor reči.

Sledeća reč je reč utter. Ova reč znači reći nešto, odnosno progovoriti i vrlo često se koristi u situaciji kada postoji neka negativna, odnosno kada se ne izgovara ništa i poslušaj primer rečenice:

No one uttered a word.  

U ovoj rečenici može se naravno reći no one spoke a word, ali kada želiš da naglasiš da je ta neka napeta recimo situacija ili nešto zbog čega bi svi onako na trenutak ućutali, onda možeš upotrebiti tu reč utter i ona eto ima to značenje u sebi. Ukoliko želiš naravno da ipak bude to nešto neutralniji ton, onda ćeš izabrati reč speak. 

Dolazimo do poslednje reči koju možeš upotrebiti umesto reči speak. To je možda reč za koju ni ne razmišljaš prosto da može da se upotrebi u ovoj situaciji, ali je vrlo korisna. Videćeš da ima onako dosta neutralno značenje kao i sama reč speak, a to je reč share. 

Share iako znači naravno podeliti, vrlo često se koristi u smislu kada neko nešto izgovori, odnosno podeli svoja iskustva, ideje, misli i tako dalje. Kada osoba to podeli, ta osoba zapravo to kaže, odnosno priča o tome i to je reč koju možeš upotrebiti. Posebno je korisna u toj poslovnoj sredini zato što ima to neko neutralno značenje. Poslušaj primer sada rečenice:

I want to share my experience with you. 

U ovoj situaciji opet možeš reči speak, I want to speak about my experience with you. Dosta je slično značenje, ali kada koristiš reč share, mnogo je bolje na taj način reći ako želiš da tvoj engleski zvuči malo složenije. I umesto share naravno možeš upotrebiti reč speak, ali je bitno da naučiš i tu opciju kao nešto što možeš upotrebiti, jer kako napreduješ sa učenjem videćeš da je bitno način na koji se izražavaš, odnosno koje reči biraš kada pričaš sa nekim ili kada pišeš na engleskom. 

Jer to je nešto što ti pomaže da se mnogo bolje izraziš i složenije i da naravno pokažeš koliko dobro koristiš i razumeš pre svega engleski jezik. Jer vidi, učenje engleskog jezika iako u početku deluje to prosto učenje značenja nekih reči, kako napreduješ videćeš da zapravo te reči imaju sposobnost da ti potpuno promene ton razgovora, da postave očekivanja, da utiču na utisak koji ostavljaš kada govoriš. 

To je nešto što je veoma važno i zato je važno da razumeš ovakve reči i kako da ih uspešno i pravilno koristiš, odnosno kako da u pravoj situaciji izabereš prave reči. Evo ovo znači ići korak dalje kada je u pitanju učenje engleskog jezika, zato što je ovo način da razumeš sve ono što učiš i da upotrebiš na pravi način.

Ako učiš engleski u mojoj školi, videćeš da svaka nova lekcija i nove reči će ti pomoći da otkriješ ne samo značenje tih reči već i da vežbaš kako da ih pravilno upotrebiš i u kojim situacijama.

Slobodno mi možeš poslati poruku u bilo kom trenutku kada imaš tako nedoumice. Sve te neke nijanse naizgled da li može ova reč ili mora ova reč, slobodno mi pošalji poruku, jer vrlo je bitno da razumeš razliku i da je to nešto što će ti pomoći da uspešno savladaš engleski jezik.

Ukoliko želiš da učiš engleski u mojoj školi, na ovoj stranici gde slušaš podkast postoji link ka školi ili možeš potražiti English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve detalje i kako možeš da se prijaviš.

Hvala ti što slušaš podkast.

Nadam se da ti je bila korisna ova lekcija.

Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde