fbpx

056 – 16 reči u engleskom koje verovatno pogrešno izgovaraš

by | Sep 8, 2021

U ovoj lekciji, preslušaj 16 reči u engleskom jeziku kod kojih se često greši u izgovoru, obrati pažnju na specifične glasove i kako da ih izgovoriš u ovim rečima.

Preslušaj epizodu ispod i uvežbaj izgovor ovih reči:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo. Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podcast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

U ovoj epizodi pričaću o rečima koje verovatno pogrešno izgovaraš.

Ovo nisu neke teške reči već reči koje se koriste baš često u konverzaciji i koje se zapravo nauče već na početnom odnosno na srednjem nivou, ali vrlo često prave problem u konverzaciji i kod njih se vrlo često greši.

Polaznice u mojoj onlajn školi u okviru kurseva koje pohađaju rade razne vrste aktivnosti koje im pomažu da nauče engleski jezik, Jedna od tih aktivnosti su zadaci čitanja. U okviru zadatka čitanja one imaju zadatak da pročitaju tekst i da urade to najbolje što mogu u tom trenutku. Ja preslušam taj zadatak i dam im povratnu informaciju o tome kako su izgovorile koje reči i da li eventualno treba dodatno da uvežbaju neku reč.

Tada sam primetila da postoje određene reči koje mnogima prave problem iako meni možda ne deluju teško. Možda čak i tebi neka od ovih reči ne deluje teško i čak možda i misliš da znaš kako treba da se pročita, ali je ovo nešto što sam primetila da zapravo mnogima stvara nedoumicu i vrlo često kvari malo izgovor zato što se recimo ne izgovori taj jedan glas pravilno i odmah daješ utisak da ne znaš baš lepo da izgovoriš tu reč. Preslušaj sada reči i proveri da li znaš ti da ih sve lepo izgovoriš i da li znaš da izgovoriš pravilno glasove koji se javljaju u tim rečima.

Prva reč je ninety. To je broj 90, /ˈnaɪnti/. Tako se izgovara reč. Ono što je obično problem kod ove reči je taj drugi glas /n/. Vrlo često se čuje /ˈnaɪti/ u izgovoru a to nije pravilno jer ima i drugi glas /n/ koji treba da se izgovori. /ˈnaɪnti/ Probaj sa mnom da izgovoriš, /ˈnaɪnti/. U nastavku ove epizode probaj svaki put kada ja izgovorim neku reč da i ti izgovoriš i da na taj način vežbaš.

Sledeća reč je other, /ˈʌðə(r)/. Ova reč se obično čita pogrešno i vrlo često su problem različiti glasovi. Nekada je, recimo, /ɒðə(r)/, problem taj prvi glas koji treba da bude A. Nekada je problem glas /ð/ koji treba da bude /ð/ a nekada bude /d/, /adr/. Nije /adr/ nego /ˈʌðə(r)/, /ˈʌðə(r)/. Probaj da obratiš pažnju, znači na početku je /ʌ/ a posle je /ð/. Ponovi sada posle mene, /ˈʌðə(r)/.

Sledeća reč, some. Ova reč u pisanju ima O i to je nešto što mnoge natera da pročitaju O a treba baš čisto A, /sʌm/. Vrlo često ti se dešava da ne obratiš pažnju na taj jedan glas i mnogi kažu /som/ a treba /sʌm/. Probaj i ti sada da izgovoriš, /sʌm/.

Sledeća reč je that. Ova reč je problem opet ima dva glasa. Prvi glas je /ð/ koji je malo problem izgovoriti. Probaj da uvežbaš. Znači, nije baš to klasično /d/ nego /ð/. Drugi glas je /æ/. Znači nje /e/ nego /æ/. To je kombinacija glasova /a/ i /e/.

Postoji čak i posebna podkast lekcija gde pričam o tome kako da izgovoriš glas /æ/. Ostaviću link u okviru ove epizode da možeš da preslušaš dodatno i da uvežbaš izgovor tog glasa.

Preslušaj i ovu epizodu da provežbaš izgovor: Uvežbaj ova tri glasa da popraviš izgovor

Probaj sada sa mnon, /ðæt/. Znači nemoj reći /ðet/, nemoj reći /ðat/ ili /dat/, već /ðæt/.

Sledeća reč je have. Opet imamo glas /æ/ koji je između /a/ i između /e/. Nije potrebno da pročitaš /a/ odnosno /e/. Znam da mnogi to prvo izgovore /hav/, /hev/, ali bitno je da izgovoriš /æ/, /hæv/.

Sledeća reč, opet imamo glas /æ/ koji možda ne očekuješ u ovoj reči i obično svi kažu u glavnom /a/. U pitanju je reč travel. U pisanju postoji slovo A i onda mnogi izgovore /travl/, ali treba /ˈtrævl/, /ˈtrævl/. Ponovi za mnom, /ˈtrævl/.

Sledeća reč, sigurna sam da znaš kako se čita, ali sada ću ti reći da obratiš pažnju na nešto i onda sad razmisli da li si zaista pravilno izgovarala ovu reč. U pitanju je reč pencil. Mnogi izgovore ovu reč /pensil/, kažu na kraju /il/, /pensil/. To nije pravilno. Pravilno je /ˈpensl/, /sl/, nema i u izgovoru, iako ga ima u pisanju. Probaj sada da izgovoriš sa mnom, /ˈpensl/.

Sledeća reč jeste teška za izgovor, posebno početnicima. Dosta vremena treba da prođe da neko nauči da izgovori ovu kombinaciju glasova. Znači glasovi pojedinačno nisu problem ali je njihova kombinacija teška, flower. Obrati pažnju kako se piše reč flower. U pisanju postoji slovo W koje je samo u pisanju tu, koga u izgovoru nema tako da odmah u startu zaboravi na glasove /ver/, /v/. Bilo šta od toga što želiš da kažeš, toga nema u ovoj reči.

Zato poslušaj ove glasove, ide /f, l/, onda su sledeći glasovi /a, ʊ, ə/ /ˈflaʊə(r)/. Na kraju postoji glas /r/ koji se izgovara u američkom. U britanskom se izostavlja a koristi se u nekim rečima. Može da se doda ali bitna je kombinacija glasova, /a, ʊ, ə/, /ˈflaʊə(r)/. Probaj sada sa mnom, /ˈflaʊə(r)/. Ako želiš sa britanskim izgovorm izostavljaš /r/ na kraju. /ˈflaʊə/.

Sledeća reč invite. Kod ove reči ono što je problem je taj glas /v/ koji treba da bude /v/ i da se čuje tako. Mnogi izgovore /w/, /ɪnˈwaɪt/ a to nije pravilno. Treba da bude /v/ /ɪnˈvaɪt/. Takođe, bitno je da zapamtiš, kada kažeš /ɪnˈvaɪt/ to je glagol, pozvati, a kada kažeš /ˈɪnvaɪt/, to je imenica koja znači pozivnica. U engleskom postoje tako neke reče kod kojih je drugačiji izgovor, iako je potpuno isto napisana reč, ali je drugačiji izgovor ako je u pitanju imenica odnosno glagol.

U engleskom postoje tako neke reče kod kojih je drugačiji izgovor, iako je potpuno isto napisana reč, ali je drugačiji izgovor ako je u pitanju imenica odnosno glagol. Click To Tweet

Sledeća reč, was. Kada je u pitanju ova reč, prvo slovo W je ono što bude problem. Obično je nekome ko počinje da uči engleski jezik malo teže da izgovori /w/ i onda to uglavnom zvuči kao /v/, /vɒz/. Treba da bude /w/, /wɒz/. Probaj sada, /wɒz/.

Sledeća reč ima glas koji je problematičan kada su u pitanju ova dva glasa. Znači sada imamo /v/, very. Vrlo je bitno da kažeš na početku te reči /v/ jer je to ono što je napisano. Napisano je obično V i treba da bude /v/ u izgovoru. Imaj u vidu da su ovi glasovi nešto što pravi problem ne samo na početnom nivou, zna da bude problem nekada i na srednjem nivou. Postoji čak i posebna epizoda o tome kako da izgovoriš te glasove i kako taj glas ume da potpuno promeni značenje. Postoje reči koje imaju samo razliku u tom glasu na početku tako da ću ostaviti link da i to možeš da preslušaš. 

Presluašaj ovu epizodu o glasovima V i W: Dva glasa koja će usavršiti tvoj izgovor

Ponovi sada sa mnon još jednom, /veri/.

Sledeća reč, month. Kod ove reči vrlo često bude pre svega problem glas koji se nalazi na kraju. To je glas /θ/ koji jeste problematičan i jeste nešto što treba prosto vremena da uvežbaš. Nije baš lako odjednom izgovoriti taj glas. Treba prosto kada učiš engleski da slušaš i da obraćaš pažnju kada se pojavljuje taj glas, kod kojih reči. To je prvi korak da prepoznaš glas. Zatim je potrebno da vežbaš i da izgovoriš /θ/. Sada probaj da izgovoriš celu reč, /mʌnθ/.

Sledeća reč je reč koja se dosta često koristi a dosta često zvuči nepravilno kada je ljudi izgovore i to samo zbog ovog jednog glasa koji znam da vrlo često, neki čak i kažu da je najteži glas koji treba da se izgovori u engleskom za one kojima engleski nije maternji. Ne znam baš da li bih se složila ali jeste malo teži glas. U pitanju je /ɜː/ i reč work. Znači kod te reči imamo glas koji se tako izgovara, kao recimo da izgovoriš onaj član /ə/ samo produžiš, /ɜː/. U britanskom engleskom nema glasa /r/, a u američkom ima, /wɜːrk/, ili ćeš reći /wɜːk/.

Sledeća reč je reč go, kod koje imamo kombinaciju glasova /ə, ʊ/. Kod ovog glagola je bitno da ne izgovoriš samo /ɒ/ jer to onda ne bi bilo tačno, a to je nešto što se vrlo često dešava na početnom nivou, tako da probaj da uvežbaš taj glas. Inače ti glasovi se zovu diftonzi. Oni se često javljaju kada je u pitanju fonetska transkripcija, tako da je bitno da uvežbaš i kako da izgovoriš pravilno te glasove.

Sledeća reč je reč apple. Kod ove reči je vrlo često problem glas /æ/ koji se nalazi na početku. Probaj zato da izgovoriš tu reč razmišljajući usput o tom glasu, /ˈæpl/, /ˈæpl/. Vrlo često čujem /ejpl/, /apl/ i tako dalje, a treba da bude /ˈæpl/.

Poslednja reč je reč mountain. Mountain u britanskom engleskom ima na kraju /tən/, /ˈmaʊntən/. U američkom engleskom nema tog glasa /ə/ između /t/ i /n/, /ˈmaʊntn/. To je vrlo mala razlika, jedva se čuje. Ono što je problem onima koji uče engleski jezik je to što u glavnom izgovore /ˈmaʊntin/. Ne treba da bude /i/ ni u britanskom ni u američkom. Ili /ˈmaʊntain/ zato što ima u pisanju /t, a, i, n/, pa onda zato. Obrati pažnju, znači /ˈmaʊntən/, tako treba da izgovoriš. Isto je recimo kao reč fountain, isti slučaj. Isto bude problem /ˈfaʊntən/, /ˈfaʊntən/ i tako dalje. Vrlo je bitno da obratiš pažnju na tu reč jer je to jedna od onih koje se često pogrešno izgovaraju.

Eto, nadam se da sam te inspirisala malo da vežbaš izgovor i da obratiš pažnju na glasove koji se tu javljaju, i da su ti korisne neke od ovih reči i da si otkrial nešto novo što će ti pomoći, naravno, i da primeniš kasnije. Recimo, ako si čula da sam rekla za neki glas da se pogrešno izgovara, pogledaj da li postoje reči gde još treba izgovoriti taj glas, gde nisi bila sigurna.

Da li postoji mogućnost da možeš da popraviš neki od glasova koje trenutno izgovaraš, odnosno način na koji ih izgovaraš, jer to je nešto što zaista može pozitivno uticati na tvoj izgovor. Odmah ćeš zvučati bolje pre svega u izgovoru, a samim tim ćeš i ti imati više samopouzdanja kada treba da pričaš na engleskom.

U mojoj školi kada sam pravila onlajn kurseve, ja sam posebno vodila računa da se i izgovor jednako vežba kao i gramatika i učenje novih reči.

Zato su ovo neke od aktivnosti koje ćeš videti u okviru glavnog kursa koji pohađaš ako se prijaviš za učenje u onlajn školi.

Osim toga, naravno, tu je i dodatna aktivnost kurs izgovora koji je dostupan uz određene vrste članarine, gde se posebno bavim ovom temom izgovora. Kako se izgovara koji glas i kako se sve to kombinuje u okviru reči odnosno rečenica, da izgovor zajedno bude bolji.

Ukoliko te više zanima o English Lane onlajn školi, kako funkcioniše učenje, kako možeš da se prijaviš, na ovoj stranici gde slušaš podkast videćeš link ka školi ili možeš da potražiš English Lane onlajn škola.

Tu ćeš videti sve informacije, kako možeš da se prijaviš i postaneš član.

Hvala ti što slušaš podkast. Ja sam Zorana Radovic i čujemo se u sledećoj epizodi. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde