fbpx

3 navike da ti pomognu da usavršavaš engleski

by | Sep 4, 2020

Navike koje razvijaš prilikom učenja engleskog su veoma važne za ceo proces učenja i koliko će taj proces biti uspešan.

Postoji mnogo saveta kako da učiš i usavršavaš engleski. Postoje i razne metode. Ali ono što je bitno je da shvatiš da engleski nećeš naučiti za mesec, dva, pa čak ni šest. Vrlo često, moraš da učiš engleski jako dugo, ali zapravo, to je jedini način da zaista naučiš engleski.

Ako je to tvoj cilj, ako zaista želiš da se posvetiš učenju engleskog jezika, onda će ti ove 3 navike biti izuzetno korisne na tom putu.

Cilj ovih navika je da ti pomognu da usavršavaš engleski redovno, da učiš efikasno i kvalitetno.

1. Uči engleski redovno 

Imajući u vidu da je učenje engleskog proces koji traje, vrlo je važno da učiš redovno. Nije toliko bitno da učiš puno i da uložiš sate i sate, već je mnogo bitnije da učiš redovno. Redovno učenje ti pomaže da stvoriš naviku da svaki dan čuješ i koristiš engleski, da je engleski stalno oko tebe.

Verovatno već znaš dosta njih koji su prošli kroz to ili si možda slično i sama doživela. Meseci pa čak i godine su prošle od učenja engleskog. I sav tvoj trud, sada gotovo da je propao. Ne možeš reći za sebe da znaš to što si tada znala.

Season 5 Episode 117 GIF by Friends - Find & Share on GIPHY

A sve to zato što nije bilo vežbanja engleskog u međuvremenu. To se svima dešava. Ako ne koristiš engleski, sasvim je očekivano da se neke stvari zaborave i da izgubiš sigurnost koji stičeš kada učiš redovno.

Čak i ako si završila neki kurs i zadovoljna si postignutim znanjem, važno je da učiš engleski i dalje, redovno.

Jedan od odličnih načina, koji je uz to i vrlo jednostavan je to što pratiš moj blog i podkast. To znači da ćeš svake nedelje dobijati po neku novu lekciju i korisne savete koji će ti pomoći da učiš engleski redovno i održiš ono što si trenutno postigla. Ovo je nešto što možeš da radiš svakog dana. I videćeš da ti neće biti potrebno mnogo vremena da istraješ u ovome.

2. Slušaj engleski jezik

Slušanje je veština koja se često zanemaruje, i mnogi misle da nema toliko koristi i ne utiče previše na učenje engleskog. Recimo ako nekog pitaš šta očekuje od kursa ili kako uči engleski, svi će pomenuti lekcije, vežbanja, rečenice, i slično. A audio primeri su jednako važni.

Slušanje na engleskom ima mnogo koristi i može u velikoj meri pozitivno uticati na tvoje znanje. I ovo je naravno, nešto što možeš da radiš svakog dana, i to bez mnogo napora.

Nije potrebno da izdvajaš previše vremena, već je dovoljno da preslušaš neki program dok radiš nešto drugo, samo da čuješ engleski “u pozadini”.

Samo po sebi, slušanje ima višestruke koristi. Pre svega, dobićeš primer kako se nešto čita i izgovara. To je vrlo bitno kod učenja engleskog, jer ćeš kad vežbaš izgovor pokušavati da imitiraš takav govor.

Kroz slušanje na engleskom možeš i naučiti dosta novih reči i izraza.

Ukoliko želiš nekoliko ideja za vežbanja na osnovu slušanja, pročitaj i ovu lekciju: Kako da razvijaš veštinu slušanja kada učiš engleski?

A evo i nekoliko ideja kako da kreneš sa slušanjem engleskog redovno.

Potraži na internetu sadržaje na engleskom jeziku koji će ti pomoći (YouTube je dobro mesto da počneš da tražiš):

  • Pogledaj omiljenu seriju/film
  • Pogledaj video o kuvanju na engleskom i slušaj uputstva
  • Slušaj podkast na engleskom jeziku
  • Isprati tutorial o šminkanju
  • Pogledaj video o nekom mestu koje bi želela da posetiš
  • Preslušaj audio knjigu

3. Koristi engleski jezik

Treća navika koja je neohpodna da ti pomogne da usavršiš engleski je mogućnost da koristiš engleski jezik.

Zapamti. Sve što učiš, učiš da možeš da primeniš u konverzaciji. Ne učiš zbog testa ili provere znanja. Naprotiv, svako gramatičko pravilo i svaka nova reč je tu da ti pomogne da budeš bolja u konverzaciji.

A da bi to ostvarila, neophodno je da odmah upotrebiš engleski jezik da nešto kažeš, opišeš, pitaš, itd.

I ovo je navika koju moraš da razviješ postepeno. Počni tako što ćeš pisati dnevnik na engleskom.

I ako se pitaš da li ćeš to moći, pogotovo ako tek počinješ da učiš, moj odgovor je – naravno da možeš. Samo je bitno da prilagodiš očekivanja. Nije moguće da odjednom napišeš neke složene rečenice, ako tvoj engleski nije na tom nivou.

Ali probaj bar dve tri rečenice da napišeš na engleskom u svoju neku svesku. O čemu god. To može biti nešto vrlo jednostavno poput: My t-shirt is white. Bitno je da znaš da su takve rečenice tačne, odnosno da si ih napisala koristeći nešto što si do sada naučila.

Još jedan način da koristiš engleski jezik je da radiš pisane zadatke, a evo i nekoliko ideja o čemu možeš da pišeš na engleskom: Vežbaj engleski kroz pisani zadatak.

Cilj ovih vežbi je da ti pomognu da praktično primeniš sve što koristiš.

Ove tri navike će ti pomoći da svakog dana uradiš nešto korisno kada je u pitanju učenje engleskog. Nekada je i to malo sasvim dovoljno da zadržiš motivaciju i volju da učiš.

Nadam se da ćeš moći da primenjuješ ove navike i da ćeš ubrzo videti pozitivan uticaj istih na tvoj engleski.

Ukoliko želiš moju stalnu podršku u učenju i mogućnost da učiš uz onlajn kurseve engleskog koji su dizajnirani tako da ti omogućavaju da praktično primeniš sve što učiš, prijavi se za učenje u English Lane školi.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde