fbpx

087 – 4 izazova u učenju engleskog

by | Jun 1, 2022

Kada počneš da učiš engleski jezik, pred tobom će biti 4 izazova koji će te sprečiti u učenju engleskog. Saznaj kako da ih prevaziđeš.

Preslušaj epizodu ispod i saznaj koji su to izazovi u učenju engleskog:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Kada kreneš da učiš engleski jezik pred tobom će biti četiri izazova. To da li ćeš uspeti da prevaziđeš ove izazove će zapravo odlučiti da li ćeš uspeti da ostvariš svoj cilj i da naučiš engleski jezik.

U ovoj epizodi podeliću sa tobom rešenje kako da prevaziđeš ove izazove.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Kao što sam pomenula, kada kreneš da učiš engleski jezik pred tobom će biti nekoliko izazova.

Oni su tu da te spreče da naučiš engleski jezik ali tvoj zadatak je da prepoznaš ove izazove i da ih uspešno savladaš, odnosno da nađeš rešenje kako da prevaziđeš takve izazove.

Prvi izazov i sa razlogom je na prvom mestu jer je ovo definitivno nešto što se najčešće dešava. Veliki broj polaznica znam koje imaju upravo ovaj problem i suočavaju se sa ovim izazovom, a to je sledeći – nedostatak vremena.

Vidi, vrlo je teško organizovati učenje engleskog jezika pogotovo ako imaš milion drugih obaveza.

Ako imaš obaveze na poslu, oko porodice, pogotovo, recimo ako imaš još neke aktivnosti kojima se baviš i kojima jednostavno moraš da posvetiš vreme.

Sasvim je logično da ćeš nedostatak vremena doživeti kao problem kada želiš da organizuješ učenje engleskog jezika.

Kada pričamo o ovom izazovu kada je u pitanju nedostatak vremena, postoje dva esencijalna problema i nešto što tebe sputava i doživljavaš taj nedostatak vremena kao neki veliki problem a zapravo možda i nije.

Prvi razlog je to što mnogi koji žele da nauče engleski jezik odmah pretpostavljaju da je potrebno jako puno vremena za učenje engleskog jezika i veliki napor da se to ostvari.

Onda sasvim logično to ne deluje kao nešto što ćeš uspeti da izvedeš i onda jednostavno odustaneš pre nego što si i probala.

Ali to nije tako, jer ako razmisliš malo bolje i ako rasporediš učenje jer niko od tebe ne očekuje da naučiš engleski za nedelju dana, za dve nedelje, za mesec dana, za tri meseca.

Jednostavno, učenje engleskog je proces koji traje i to je nešto što treba da prihvatiš i da onda pristupiš tome na takav način.

Dakle, iz tog razloga niko ne očekuje od tebe da sediš ceo dan i da učiš, ne znam, tri, četiri sata dnevno i da probaš da zapamtiš 50 reči na engleskom odjednom, recimo, jer to nisu realni ciljevi.

To nije nešto na šta ti treba da se pripremaš i da onda unapred kažeš, “E ja neću imati vremena za to.”

Drugi razlog zašto se često dešava da neko kaže nemam vremena za učenje je zapravo da učenje nije prioritet u tom trenutku za tu osobu.

Razmisli, ako nešto želiš da ostvariš za sebe i ako ti je zaista stalo do toga, ti ćeš na neki način naći vreme da to uklopiš u svoj raspored, u svoje obaveze.

Možda ćeš prioritizovati stvari na drugačiji način, ali ako je to nešto do čega je tebi stalo, ti ćeš naći neko vreme u toku nedelje recimo kada možeš da učiš i na taj način uspeti da se bolje organizuješ.

Kada spojiš sada ovo, znači ako uspeš da organizuješ bolje vreme i ako shvatiš da za učenje engleskog ne treba zaista toliko puno vremena koliko ti verovatno pretpostavljaš da treba, onda dolazimo do toga da ti možeš to da uradiš i da je rešenje zapravo da pronađeš učenje koje tebi odgovara.

Učenje koje može da se uklopi u tvoj raspored i učenje koje može tebi da omogući da ti učiš, a da naravno ne zapostaviš ni druge obaveze koje imaš. Da jednostavno sve uklopiš da to sve bude zajedno deo tvoje rutine.

Dakle, rešenje je u tome da nađeš način učenja koji će tebi omogućiti da u tome uspeš.

Dakle, kada biraš recimo kurs ili način učenja koji ti je dostupan, biraj nešto što će moći da se uklopi u tvoje obaveze i nešto na čemu ćeš moći da radiš i da istraješ u tome u narednim mesecima.

Kao što sam više puta rekla, učenje engleskog jezika je dugoročna odluka.

To je nešto što treba da odlučiš za sebe i da onda to nastojiš da ostvariš kroz svoje navike i da jednostavno ubaciš engleski onako u svoj život i da onda engleski postane deo onoga što ti radiš, deo tebe.

Na kraju još jedan savet ću ti dati kada je u pitanju ovaj prvi izazov. Kada pomisliš da nemaš vremena za učenje, probaj da preokreneš ovo i da postaviš sebi pitanje, “Kako mogu da pronađem vreme za učenje?”

Dakle, nemoj unapred da osudiš sebe i da kažeš da nemaš vremena, već probaj da razmisliš da li postoji način da ti to ostvariš za sebe. Jer ako zaista želiš da naučiš engleski jezik, ti ćeš pronaći vreme i pronaći ćeš motivaciju da zaista i naučiš engleski jezik.

Inače, snimila sam i posebnu epizodu koja se zove “Kako da učiš engleski kada nemaš vremena” i u toj epizodi pronaći ćeš korisne savete kako da bolje organizuješ svoje vreme i kako da rešiš takvu situaciju. Na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link ka toj epizodi tako da možeš da preslušaš i te savete.

Okay, sada kada si prevazišla ovaj prvi izazov, uspela si da kreneš sa učenjem, da organizuješ učenje na takav način da tebi odgovara, da učiš na fleksibilan način, dolazimo do sledećeg izazova, pogrešan način razmišljanja.

Može ti se desiti da ti zaista želiš da naučiš engleski jezik i zaista imaš tu želju i motivaciju, ali postoji mogućnost da imaš taj pogrešan način razmišljanja i to je nešto što će te u startu sprečiti.

Vrlo je bitno da od samog starta budeš svesna kakav je to pogrešan način razmišljanja i naravno, kako da to izbegneš.

Taj način na koji priđeš učenju engleskog jezika je zapravo ono što definiše da li ćeš uspeti da prevaziđeš ovaj izazov. Biće trenutaka kada ćeš možda da se zapitaš da li je učenje engleskog za tebe.

Biće trenutaka kada ćeš pomisliti da je učenje engleskog teško, da recimo ti nikada nećeš uspeti da savladaš izgovor, da je to nešto što jednostavno ne možeš da uspeš u tome. Bićeš recimo u situaciji da osećaš kao da nazaduješ čak u nekim trenucima.

Dakle, iako učiš, iako napreduješ sa kursom, imaš utisak kao da zaboravljaš sve prethodno i da jednostavno gubiš tu sigurnost, ali dok god želiš zaista da naučiš engleski jezik i spremna si zaista da se tome posvetiš, onda ćeš u tome istrajati i prevazići ćeš ovakve izazove.

Ovi načini razmišljanja jednostavno biće samo neka misao koja će ti proći kroz glavu, ali ćeš ubrzo shvatiti da učenje engleskog jeste za tebe i tu je rešenje ovog izazova.

Rešenje je da odrediš da li je učenje engleskog jezika za tebe prioritet ili ne. Jer ako engleski jeste prioritet za tebe, ti ćeš uspeti da prevaziđeš ove izazove jer ćeš ih biti svesna.

Biće trenutaka kada ćeš možda misliti da nećeš moći to da ostvariš i da postoje te neke prepreke, ali dok god je engleski jezik za tebe prioritet i nešto u čemu želiš da istraješ, onda će ti to pomoći da prevaziđeš ovakve izazove.

Samo razmisli o onim situacijama kada si možda pomislila da nemaš talenat za jezik, ili da recimo ne učiš engleski jezik zato što se bojiš šta će drugi misliti. Šta će misliti možda ili tvoje prijateljice ili članovi porodice, kako će gledati na to.

Ono što je bitno da ponoviš u tom trenutku je da ti učiš engleski zbog sebe, da je to tvoj prioritet i nešto na čemu ti želiš da istraješ. To će ti pomoći da prevaziđeš ovakve misli koje će možda biti izazov na tom putu.

Sada dolazimo do trećeg izazova, a to su pogrešni ciljevi. Sa jedne strane imamo tvoju želju da naučiš engleski jezik, a sa druge strane imamo neki cilj koji ti postaviš sebi.

Vrlo često sam bila u situaciji da čujem polaznice koje kažu, “Želim da naučim engleski jezik za toliko i toliko meseci.” Ili, “Želim da naučim engleski jezik dok sam na odmoru.” Ili, “Želim da naučim engleski jezik da bih mogla da pričam na putovanjima.”

Iako ovi ciljevi možda deluju kao validni i nešto što će te motivisati dodatno da naučiš engleski jezik, postoji velika mogućnost da će te upravo ovi ciljevi i sprečiti u tome, odnosno postaće izazov koji ne možeš da prevaziđeš. Evo, odmah ću i objasniti zašto.

Kada kreneš da učiš engleski jezik očekuješ da tvoj uspeh u tom učenju bude onako, kao recimo da povučeš na grafikonu dijagonalnu liniju.

Dakle, da bude onako uzlazna putanja i da sve vreme bude na toj uzlaznoj putanji i da na taj način kreneš od jednog starta i dođeš do cilja samo tako prateći tu pravu liniju.

Ono što treba da očekuješ od učenja engleskog jezika je da će ta uzlazna linija krenuti tako kao da gubiš motivaciju, kao da si možda nešto zaboravila, gubiš sigurnost, pa ćeš onda u nekom trenutku opet krenuti uzlaznom linijom.

Pa ćeš onda u nekom trenutku ići ravnom linijom i imaćeš osećaj kao da ne napreduješ uopšte i tako dalje postepeno.

Bitno je da je trend te linije da ide uzlaznom putanjom, dakle da napreduješ sa učenjem engleskog jezika, ali sasvim je očekivano da neće to uvek biti u jednakoj meri i na isti način tokom celog procesa.

To znači da je potrebno da očekuješ trenutke razočarenja, da se pripremiš na to da će biti perioda kada ćeš možda razmišljati da ti učenje engleskog ne ide baš onako kako si planirala.

Imaj u vidu da je sve to deo učenja i to je proces koji jednostavno predstavlja izazov i nešto što ti treba da prevaziđeš.

Sada da se vratim na onaj cilj, recimo naučiću engleski za dva meseca. To recimo ako postaviš sebi kao cilj, postoji mogućnost da to nećeš ostvariti baš zato što učenje nije tako jednostavno.

Sve što si zacrtala da naučiš za dva meseca možda neće biti izvodljivo i ti onda kad dođe taj rok, dva meseca i vidiš da nisi uradila to što si trebala da uradiš, nisi uspela u svemu što si isplanirala i želela, odmah ćeš odustati.

Ovo će te sprečiti i da u narednim periodima uopšte pomisliš na učenje engleskog jezika jer će to biti neki izvor nesigurnosti za tebe.

Takođe je bitno da čak iako uspeš da ostvariš ovaj cilj, ako recimo završiš neki kurs za dva meseca i ako si uspešna u tome, ono što se dešava je da si ti možda ostvarila taj neki cilj i završila si sa učenjem engleskog jezika i tako kažeš sebi, ali na taj način ništa nisi promenila u globalu jer u suštini nisi ništa promenila što je bitno i nisi ubacila engleski u svoj život da to postane deo tvoje rutine, da engleski postane nešto što ćeš ne samo učiti nego i koristiti, jer to je isto vrlo bitno kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

Dakle, nije dovoljno samo da naučiš neke lekcije, već je bitno da si stalno okružena engleskim jezikom, da stalno imaš priliku da koristiš engleski jezik. To je nešto što će ti omogućiti da tvoji rezultati pre svega budu bolji, a zatim i da budu dugoročno tu.

Ti ako završiš neki kurs koji traje dva meseca, ti ćeš posle par meseci već krenuti da zaboravljaš i ti rezultati koje si tada imala za par meseci više neće biti validni.

Ono što jeste pravi cilj je da se ti okružiš engleskim jezikom i da to prihvatiš kao neku dugoročnu odluku kojoj ćeš se posvetiti. Eto vidiš, iako deluje dobro postaviti ciljeve, nije ni uvek to vrlo jednostavno i tu vreba neka opasnost.

Ono što jeste pravi cilj je da se ti okružiš engleskim jezikom i da to prihvatiš kao neku dugoročnu odluku kojoj ćeš se posvetiti. Share on X

Sada dolazimo i do četvrtog izazova kada je u pitanju učenje engleskog jezika, a to su strahovi koji te vuku nazad. Strahovi su često prepreke koje će te sputati u nekim situacijama i isto se dešava i kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

Ovo se posebno odnosi na one koji prvi put uče engleski jezik pa često ne znaju šta da očekuju i strah od nepoznatog je još veći kod njih.

Jednostavno, nisu imali iskustvo kada je u pitanju učenje engleskog jezika, nemaju nikakvu predstavu ni kako će naučiti čitanje ni kako će naučiti da pišu.

Jednostavno, ti strahovi mogu da budu vrlo jaki i odmah da te sputaju u startu i da jednostavno izgubiš volju i da pokušaš.

Strahovi koji se najčešče javljaju su strah da ćeš nešto pogrešiti, da ćeš nešto pogrešno napisati ili reći, strah da nećeš završiti kurs. To je isto vrlo veliki strah koji imaju oni koji uče engleski jezik.

Naravno, poslednji je zapravo ja mislim i najveći strah koji imaju svi koji uče engleski jezik, a to je strah od konverzacije.

Ja sam ovaj strah namerno stavila na poslednje mesto zato što želim odmah da se nadovežem na to i da ti pružim rešenje koje se nadovezuje na taj strah, a to je nešto što će ti pomoći da prevaziđeš i ove ostale strahove.

Rešenje je sledeće, konverzacija je tvoj cilj kada učiš engleski jezik. Dakle, engleski učiš zbog konverzacije. To je nešto čega moraš da budeš svesna odmah u startu.

Dakle, ako želiš da naučiš engleski jezik, ti želiš da naučiš da pričaš engleski jezik i to je tvoj cilj.

Dakle, strah od konverzacije postoji i to je nešto što se dešava mnogima, ali je vrlo bitno da ti moraš da naučiš da prevaziđeš taj strah.

To je nešto što jednostavno moraš da prihvatiš na sebe i da prihvatiš da ćeš ti morati da pričaš na engleskom i da ćeš vremenom naučiti da prevaziđeš taj strah.

Počećeš tako što ćeš pričati vrlo malo, pričaćeš neke jednostavnije rečenice i koristićeš samo one izraze za koje si sigurna.

Vrlo često ćeš možda biti u situaciji da ako učestvuješ na nekom času ili u nekoj konverzaciji, da pripremiš neke beleške, da pripremiš neki koncept, nešto što će tebi pomoći, ali imaj u vidu da ne smeš da bežiš od konverzacije. To je poenta mog ovog celog rešenja.

Dakle, konverzacija mora da bude nešto na čemu ćeš raditi od samog početka, od početnog nivoa. Dakle, nemoj da bežiš od konverzacije i nemoj da je odlažeš jer je to nešto što će ti pomoći da stvarno naučiš engleski jezik.

Pre nego što pomisliš da su časovi konverzacije rešenje za sve tvoje probleme, imaj u vidu da nisu.

Bitno je da razumeš da konverzacija mora biti prisutna od početka, ali konverzacija je samo rezultat onoga što ti naučiš. Dakle, ti moraš da učiš engleski jezik bez obzira koji način učenja ćeš izabrati.

Da li ćeš da učiš kroz lekcije, kroz video lekcije, da li ćeš slušati neka predavanja, čitati knjige, gramatike i tako dalje, ali ti moraš da učiš engleski jezik, da učiš pravila, da učiš nove reči, da radiš vežbanja, a onda sve to zajedno ti koristiš u konverzaciji.

Dakle, nije moguće da dođeš na čas konverzacije i da pričaš a da ništa pre toga nisi naučila. Naravno da ćeš se osećati zbunjeno, naravno da će biti puno straha u toj situaciji.

Čak i ako se odvažiš da pričaš u toj situaciji, postoji mogućnost da ćeš puno toga reći pogrešno.

Zato je bitno da razumeš da prvo učiš engleski jezik a onda vežbaš konverzaciju, ali sve to mora da bude deo tvog procesa učenja.

Na taj način ćeš pomoći sebi ne samo da savladaš taj strah od konverzacije, već ćeš vrlo brzo biti u situaciji da ćeš nešto pogrešiti.

Pogrešićeš u konverzaciji i to je sasvim normalno. Ne smeš da se bojiš toga jer i to je deo procesa učenja.

Sasvim je u redu da pogrešno izgovoriš neku reč, da pogrešiš neko vreme i tako dalje. Bitno je da ti vežbaš konverzaciju ali uz to učiš i pravila koja će ti pomoći da takve greške vremenom svedeš na minimum.

Još jednom je bitno da imaš u vidu da je konverzacija rezultat svega onoga što učiš i svog onog vremena koji si uložila i zato je bitno da konverzaciju doživiš na takav način. Konverzacija naravno ne mora uvek biti usmena, to može biti konverzacija u pisanom obliku.

Bitno je da u samom startu ti shvatiš da su ovi strahovi nešto što te vuče nazad i nešto što može postati izazov kada je u pitanju učenje engelskog jezika.

Zato je bitno da razumeš sve te strahove i da ih očekuješ i da se pripremiš na to kako na najbolji način da ih prevaziđeš i nastaviš sa učenjem engleskog jezika.

Ponoviću još jednom sva četiri izazova. Sa nekim od njih si se već susrela a neke ćeš verovatno tek susreti uz put i zato je bitno da se pripremiš i znaš ova rešenja.

Prvi izazov bio je nedostatak vremena. Drugi izazov bio je pogrešan način razmišljanja. Treći izazov su bili pogrešni ciljevi i četvrti, strahovi koji te vuku nazad.

To da li ćeš i na koji način prevazići ove izazove, upravo odlučuje da li ćeš ti biti osoba koja će za sebe da kaže da govori engleski jezik, a ne da uči engleski jezik.

Evo kako ja pomažem polaznicama u mojoj školi da prevaziđu ove izazove.

Prvi izazov, nedostatak vremena je nešto što one vrlo lako mogu da reše zato što imaju fleksibilan način učenja, što znači da mogu da uče kada njima odgovara i na taj način učenje u potpunosti prilagode sebi.

Drugi izazov koji nije uvek baš lak za rešti, a to je način razmišljanja, je nešto što rešavamo zajedno kroz komunikaciju redovnu koju polaznice imaju sa mnom i mogućnost da mi u svakom trenutku pošalju pitanje i dobiju rešenje za bilo kakve nedoumice.

Kada je u pitanju treći izazov, postavljanje ciljeva, polaznice u mojoj školi uvek znaju tačno šta treba da uče. U okviru svake lekcije imaju jasno postavljene ciljeve.

Tačno znaju u okviru jedne sedmice šta treba da urade, šta se od njih očekuje i kako najbolje da organizuju svoje vreme i iskoriste to vreme na najbolji način.

To je nešto što im pomaže da ostvare tu rutinu i da imaju zaista dobar kontinuitet kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

Ako si polaznica u mojoj školi i učiš sa mnom, znaj da svaki kurs koji sam osmislila je napravljen tako da te vodi do tog cilja da kvalitetno naučiš engleski jezik i da je bitno da ti ispratiš sve aktivnosti koje te očekuju na tom kursu.

Da se možda na neke vratiš i više puta ako je potrebno, ali da kada sve to uspešno savladaš, zaista ćeš i ostvariti sve ciljeve koji su osmišljeni tim programom.

Četvrti izazov koji takođe rešavam u mojoj školi su upravo ti strahovi koji mogu da sputaju polaznice, ali i to je nešto na čemu radim od samog početka.

Kroz sve aktivnosti koje imamo u okviru škole motivišem polaznice da se suče sa tim strahovima i da iskuse engleski na potpuno jedan drugačiji način.

Da vrlo rano prihvate te strahove kao nešto što je sasvim okay i nešto što ne treba da ih spreči u učenju engleskog jezika.

Verujem da i moje polaznice znaju da mi je vrlo bitno da ceo proces učenja bude jedno divno iskustvo i da te strahove svedemo na minimum, jer to je nešto što će im omogućiti da uče engleski uspešno.

Uvek mi bude posebno drago kada mi pišete da ste savladali strahove i da učestvujete recimo u konverzaciji, ili da radite neke aktivnosti, da vežbate izgovor.

Da radite nešto što znate da vam je bilo možda prepreka u prošlosti ali da ste sada to onako prigrlili i da imate hrabrosti da se suočite sa tim jer shvatate da je to isto neophodan deo učenja.

Ukoliko nisi polaznica English Lane škole a želiš da nam se priključiš, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi i možeš da se prijaviš, ili možeš da potražiš English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći stranicu sa svim informacijama.

Hvala ti što slušaš podkast.

Ja sam Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.