079 – Šta možeš da naučiš od dece kada je u pitanju učenje engleskog

by | Mar 30, 2022

Nauči nekoliko korisnih stvari od dece kada je u pitanju učenje engleskog.

Preslušaj epizodu ispod sa savetima za učenje:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Odrasli ne mogu da uče jezik kao deca, ali to ne znači da ti ne možeš naučiti nekoliko korisnih trikova od dece. U ovoj epizodi podeliću sa tobom nekoliko saveta kako ti kao odrasla osoba možeš učiti kao dete, ali nije ono što misliš.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Možda misliš da ću u ovoj epizodi pričati o onom načinu učenja kako deca uče jezik kada recimo žive u porodici gde se govore dva strana jezika.

Ili recimo deca žive u porodici govore jedan jezik a drugi jezik govore u vrtiću i tako dalje, i onda usvajaju jezik bez nekih posebnih pravila. Dakle, ne uče gramatiku, ne uče onako lekcije i tako dalje, već usvajaju jezik oko sebe.

O tome neću pričati jer mislim da odrasli ne mogu da uče na taj nači i ne mogu da se prilagode toj situaciji na isti način kao deca i jednostavno rešenje nije isto i nije primenljivo u obe situacije.

Postoji puno toga što možeš naučiti od dece i primeniti kada je u pitanju učenje engleskog i to je ono o čemu ću pričati danas.

Prva stvar deca su radoznala. Deca vole da istražuju i zanima ih sve oko njih i ovo im omogućava da nauče ne samo jezik nego i sve ostalo što ih okružuje uopšte o svetu koji ih okružuje i to je nešto što treba da usvojiš kada ti učiš engleski jezik. Savet za tebe i kako da ti ovo iskoristiš.

Kada učiš engleski jezik probaj da budeš radoznala i to na način da se interesuješ za engleski jezik. To znači da ne treba samo da gledaš lekcije i radiš vežbanja već treba uopšte da se zainteresuješ za engleski jezik i da te intresuju razne druge aktivnosti.

Recimo, da probaš da pričaš na engleskom, da radiš neke druge aktivnosti, da radiš neke zadatke.

Da probaš da saznaš neke informacije na engleskom, da se okružiš engleskim jezikom, da pogledaš recimo možda neki film na engleskom, da probaš da to uradiš bez prevoda, da slušaš neku pesmu i tako dalje, da prosto stalno imaš neke izazove ispred sebe.

Istražuj na engleskom i slobodno probaj da potražiš neke informacije o temi koja tebe interesuje jer ćeš na taj način biti u kontaktu sa engleskim jezikom i bićeš radoznala da saznaš nešto i videćeš kako ćeš puno toga naučiti.

Ovu radoznalost takođe treba da primeniš na situacije kada ti nešto nije jasno, odnosno kada imaš neke nedoumice, kada razmišljaš recimo da li da upotrebiš ovu reč ili onu reč.

Nemoj da se bojiš i nemoj da budeš onako da prihvatiš bilo koji odgovor već razmišljaj o tome i istražuj, budi radoznala i razmišljaj koje je rešenje i zašto je to rešenje, da li može možda neko drugo rešenje, jer na taj način ćeš učiti sa mnogo više razumevanja.

Primetićeš da deci nije dovoljno da im daš odgovor na neko pitanje već svaki odgovor ima i ono zašto, pa i kad odgovoriš na to zašto opet ima a zašto to i tako dalje.

Znači probaj i ti to da primeniš na učenje engleskog jer će ti to zaista mnogo pomoći kada je u pitanju razumevanje i pravila i razumevanje kako se koristi engleski jezik.

Druga osobina koju deca imaju je deca se ne boje da naprave grešku. To je nešto što i ti treba da usvojiš. Dakle, mora da shvatiš da su greške sastavni deo učenja bez obzira šta učiš.

Deca nisu u strahu da će napraviti grešku, već iako se greška desi one idu dalje i nastavljaju dalje, neće ih to sprečiti da urade ono što su naumili. Isto tako ne treba i tebe da spreči.

Dakle, ako nešto pogrešiš, ako neko vežbanje loše uradiš, neki zadatak loše uradiš, recimo ako budeš zbunjena u konverzaciji kad treba nešto da odgovoriš, ništa od toga ne treba da te sputa da naučiš engleski jezik već treba da naučiš kako da prevaziđeš takve prepreke.

Tipično je za odrasle da kad vide tako neke greške da dovode u pitanju sebe i ono što su naučili do tada i da onda to vide kao nešto što zaista postaje neka ogromna prepreka, a nije tako jer jednostavno greške se javljaju. Vrlo je bitno da imaš način kako da prevaziđeš te prepreke i da naučiš da ih razumeš.

Vrlo je bitno da imaš način kako da prevaziđeš te prepreke i da naučiš da ih razumeš. Click To Tweet

Imam posebnu jednu epizodu podkasta o tome kako da razmišljaš o svojim greškama i kako da naučiš da ih prevaziđeš kada učiš engelski jezik. Ostaviću na ovoj stranici gde slušaš link tako da možeš da preslušaš i tu epizodu.

Na kraju ove epizode pomenuću nešto što će biti posebno važno za tvoju motivaciju. Pre nego što stignemo do toga, sada se vraćamo na treću osobinu a to je da su deca spremna da pokušaju ponovo.

Kad si i ti bila dete vorovatno se sećaš mnogo situacija kada si pala i jednostavno si ustala i nastavila dalje kao da se ništa nije dogodilo. To je nešto što treba da primeniš i na učenje engleskog jezika.

Bez obzira da li si sada učila i naišla na neku prepreku ili, recimo, učila si engleski jezik pa si odustala, pa onako sad imaš neko žaljenje zašto si uopšte odustala. Bez obzira, to su sve neki pokušaji koje si imala iza sebe i bitno je da sada si spremna da pokušaš ponovo.

To što si probala nešto i nisi možda uspela u nečemu ne znači da nećeš nikada uspeti, već je bitno da razmišljaš o tome da to želiš da ostvariš sada i da onda to uspeš i da ostvariš. Da se fokusiraš na ono što ćeš ostvariti a ne ono što je bilo u prošlosti.

Sad sigurno ne žališ što si možda pala nekoliko puta dok si učila da voziš bicikl jer si na kraju uspela da ostvariš to i naučila si da voziš. Da nisi pala, to bi verovatno značilo da nisi ni pokušala do tada.

Tako da sve je ustvari u tome da pokušaš ponovo i da uvek budeš spremna na to da želiš da ostvariš svoj cilj, čak i ako možda naiđeš na neke prepreke koje ćeš vremenom prevazići.

Realno, nije moguće da naučiš engleski jezik a da ne padneš više puta jer to se dešava i svaki pokušaji će tebi biti lakši. Svaki put kad ustaneš značiće da sada imaš malo više iskustva i da si sada spremnija za dalje izazove.

Četvrta osobina koju deca imaju je to da ne dovode u pitanje način na koji uče.

Ovo je veoma važno zato što vrlo često imam polaznice koje mi pišu i koje su zainteresovane da uče sa mnom, ali mi ponekad pričaju kako recimo žele da vežbaju samo konverzaciju, ne žele da uče gramatiku, ne žele da uče pravila. Ovo je nešto što je tipično za odrasle.

Kada odrasli uče, oni često imaju potrebu da oni onako malo učestvuju u diktiranju tih pravila, da se jednostavno boje da prepuste kontrolu i da veruju nekome, da taj neko ko ih obučava zapravo zna šta radi i želi da im to omogući na pravi način.

U tom trenutku može doći do nekog problema jer jednostvno, ako ti misliš da treba da učiš na jedan način a profesor sa kojim sarađuješ misli da treba da učiš na drugi način, to jednostavno neće biti situacija u kojoj možete da uspete.

Ovo je vezano za razne druge stvari. Dakle, nije samo za učenje engleskog jezika već verovatno i za neke druge treninge koje pohađaš ili neke situacije kada sarađuješ sa ljudima koji te obučavaju u nečemu.

Vrlo često ti želiš da imaš udela u svemu tome, u tom načinu kako ćeš proći kroz tu obuku, ali vrlo često je dovoljno da ako izabereš nekoga ko ima dovoljno iskustva i ko zna šta radi, da se jednostavno prepustiš i da uživaš u tom iskustvu.

Da ne razmišljaš previše o tome kako ćeš učiti već samo da se prepustiš tome i da učiš i da se posvetiš ciljevima koje si sebi zacrtala, odnosno da ostvariš te rezultate koji su planirani.

Ukratko, probaj da se fokusiraš na ono što ti treba da uradiš kada je u pitanju učenje engleskog.

Nemoj previše razmišljati o tome šta treba da učiš i da planiraš proces učenja, već ti razmišljaj o onome što je sa tvoje strane i ono što ti treba da uradiš da bi uspela da ostvariš rezultate i da ispratiš taj program koji pohađaš.

Na kraju krajeva, to i jeste najjednostavniji put za tebe jer samo treba da radiš ono što se od tebe očekuje i da pratiš taj program i ostvarićeš rezultate.

Sada dolazimo do pete i po mom mišljenju možda i najbitnije osobine, a to je da deca uvek pronađu zabavu u onome što im je omogućeno. Bez obzira da li imaju jednu igračku ili 10 igračaka, deca uvek nađu nekako način da se zabave i da uživaju u tome što rade.

Čak i kada uče, deca vole da uče kroz igru, vole da uče tako da im je to zabavno, da im je predstavljeno kao neka priča, kao neka igrica, kao neko takmičenje, nadmetanje.

Na taj način deca uvek imaju motivaciju da uče. To je nešto što i ti treba da primeniš na učenje engleskog jezika.

Nedavno je jedna polaznica poslala zadatak gde je napisala kako je učenje engleskog jezika zapravo za nju hobi.

Ona to ne vidi kao neku obavezu već kao zabavu, onako kad ima vremena ona sedne, uči, uradi zadatke, šta god je zanima i jednostavno uživa u tome da uči. To je ono što i ti treba da imaš da bi ostvarila sjajne rezultate.

Ako ti tako vidiš učenje engleskog, ako je to tebi zabavno, ako je to tebi uvek neki izazov i neka zanimljiva aktivnost koja te očekuje, ti ćeš onda uvek imati motivaciju da se vraćaš učenju engleskog i bićeš srećna što to radiš.

Ako učenje engleskog pretstaviš sebi kao neku obavezu i ako u tome vidiš stres, ako konstanto imaš taj strah da ćeš nešto pogrešiti, da ćeš nešto možda loše uraditi, jednostavno nećeš moći da se opustiš i nećeš toliko uživati u učenju.

Onda će to loše uticati na tebe i na tvoju motivaciju i onda prosto nećeš moći da ostvariš te rezultate koje si želela.

Naravno, tebi kao odrasloj osobi biće zabavno kada vidiš svoje rezultate i kada vidiš rezultat svog truda.

Prvi put kada osetiš tu sigurnost kada treba nešto da kažeš na engleskom ili kad budeš recimo na nekom sastanku gde se priča na engleskom a ti već razumeš dosta toga, odmah ćeš osetiti tu sigurnost i biće ti mnogo zabavnije i mnogo bolje iskustvo da se vratiš učenju jer ćeš odmah videti kako sve to utiče na tvoj život.

Moj savet za tebe kao polaznicu u mojoj školi je da gledaš na učenje engleskog jezika kao neku zabavnu aktivnost koja je još i veoma korisna za tebe. Nemoj da se opterećuješ greškama.

Nemoj da osećaš stres kada treba da učiš već jednostavno uči na takav način da ti to bude zabavno i da ti to bude zanimljivo neko iskustvo koje ćeš imati i koje će ti, naravno, omogućiti da ostvariš svoj cilj da naučiš engleski jezik.

Ako nisi članica moje škole, predlažem da pogledaš više o školi. Škola se zove English Lane i u pitanju je onlajn škola. Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi ili možeš potražiti English Lane onlajn škola. Tu ćeš videti kako funkcioniše učenje i kako možeš da nam se pridružiš.

Nadam se da sve ono o čemu sam u ovoj epizodi pričala će ti pomoći da malo drugačije sagledaš učenje engleskog na jedan malo zabavniji način i da će ti to pomoći da ostvaruješ još bolje rezultate.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preslušaj i ovu epizodu: Kako da učiš iz svojih grešaka?

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde