fbpx

158 – 5 idioma i reč business

by | May 29, 2024

Nauči značenja 5 idioma u engleskom koji imaju reč business i kako da ih upotrebiš i proširiš fond reči.

Preslušaj epizodu ispod i nauči:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

U ovoj lekciji naučićeš pet idioma na engleskom koje imaju reč business.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je 158ma epizoda English Lane podkasta i u ovoj epizodi pričaću o idiomima u engleskom koji imaju reč business. 

Iako čuješ ovu reč business, zanimljivo je da neke od ovih idioma nećeš koristiti samo za poslovni engleski već i u svakodnevnom govoru.

Zato slušaj lekciju bez obzira koji je razlog zašto učiš engleski jezik, jer će ti ovi izrazi svakako pomoći da proširiš svoj fond reči.

Idiomi u engleskom su specifični izrazi koji imaju neko konkretno značenje i vrlo često ne mogu bukvalno da se prevedu, odnosno mora da se razume njihovo značenje i kako se oni koriste u rečenicama.

Jedan od idioma koje ćeš verovatno na početku naučiti kada je u pitanju učenje engleskog jezika je idiom a piece of cake, na primer, koji se prevodi prosto kao pasulj.

Dakle nema nikakve torte u prevodu, jer to je izraz koji se koristi da se kaže da je nešto veoma lako, a idiom koji se koristi u prevodu mora da odgovara tom značenju i zato se koristi taj izraz prosto kao pasulj.

A ove idiome koje ćeš danas naučiti, ima ih ukupno pet, su idiomi koji imaju reč business. Krećemo od prvog izraza. U pitanju je izraz:

Do business. 

Do business znači obavljati posao i vrlo često se koristi u situaciji kada je u pitanju neka kupovina, prodaja, razmena usluga.

Poslušaj odmah primer rečenice kako da upotrebiš ovaj izraz:

It has been nice doing business with you. I’ll call you if we have more tasks for you. 

Prevod ovakve rečenice bi bio: Bilo je dobro raditi sa tobom. Pozavću te ako imamo još zadataka za tebe.

U ovakvoj rečenici bitno je da prilagodiš taj izraz jer idiom je do business, ali vrlo je bitno da kada koristiš idiom prilagodiš taj idiom rečenici.

U ovom primeru pošto je It has been nice doing business with you, u pitanju je vreme present perfect continuous. Zato je ovde nastavak I-N-G i izraz će biti doing business. 

Drugi izraz glasi:

Business as usual.

Ovaj idiom ima značenje da se posao nastavlja i da se radi kao i inače, obično u situaciji kada postoje neke prepreke ili neka teška situacija, nešto što je potrebno prevazići.

Poslušaj odmah primer rečenice kako ćeš upotrebiti ovakav izraz:

It’s uncertain whether they’re going to close our department, but at the moment it’s business as usual.

Nije sigurno da li će zatvoriti naše odeljenje, ali za sada radimo kao inače. Business as usual, znači radi se kao inače uprkos nekim preprekama koje postoje.

Business as usual, znači radi se kao inače uprkos nekim preprekama koje postoje. Share on X

Naravno ovaj izraz se može koristiti i u situaciji gde kažeš da je sve redovno, da se situacija ne menja, čak i kada nema nikakvih poteškoća odnosno neke prepreke.

Ono što je naravno bitno je da razumeš značenje izraza, da razumeš u kakvim situacijama se koristi, jer to je nešto što će ti omogućiti da pravilno upotrebiš ovakve izraze.

Dolazimo do trećeg izraza a u pitanju je idiom:

Get down to business. 

Ovaj izraz znači započeti posao, odnosno prionuti na posao i poslušaj odmah primer rečenice:

Enough talking, let’s get down to business. Hopefully, we’ll finish everything by Friday. 

Dosta priče, hajde da radimo. Nadamo se da ćemo završiti sve do petka.

I ovakav izraz iako ima reč business nije nešto što se koristi samo u poslovnoj sredini.

Dakle, koristi se kada želiš da započneš neki posao, ali to ne mora biti samo posao u kancelariji već može biti recimo kada želiš da središ kuću ili okrečiš zidove, dakle kada želiš da započneš nešto onda koristiš ovaj izraz.

Dolazimo do četvrtog izraza. Četvrti idiom koji ima reč business je idiom:

Mean business.

Ovaj idiom znači da je osoba ozbiljna u svojoj nameri i zapravo se uopšte ne odnosi na posao već može da se koristi za razne situacije gde želiš da kažeš da je osoba ozbiljna.

Poslušaj primer rečenice:

He told me he was going to join a gym. I think he means business. 

Rekao mi je da će krenuti u teretanu. Mislim da je ozbiljan.

Ovaj idiom means business se prevodi ozbiljan u ovoj situaciji, da je osoba ozbiljna u svojoj nameri.

Iako ima tu reč business, u engleskom ta reč se zapravo ne prevodi i ne misli se na neki posao, već se misli da je osoba ozbiljna u toj nekoj svojoj nameri.

Ovakav izraz ćeš koristiti i u svakodnevnom govoru i zato je bitno da zapamtiš da idiome koje učiš u engleskom su nešto što će ti biti jako korisno, posebno kako napreduješ sa učenjem i kako želiš da učestvuješ u konverzaciji, ili da čitaš više nekih tekstova na engleskom, da gledaš sadržaje na engleskom, jer su ovakvi idiomi deo svakodnevnog govora i nešto što će ti biti zaista korisno u takvim situacijama.

Idiomi zaista obogaćuju tvoj rečnik i dešava se da ako budeš u situaciji da želiš da koristiš neki idiom na svom maternjem jeziku i probaš da prevedeš takav idiom bukvalno na engleski, možeš doći u zaista neprijatnu situaciju, odnosno reći ćeš nešto što nema nikakvog smisla nekome ko govori engleski jezik, kao recimo taj idiom koji sam pomenula na početku, prosto kao pasulj.

Ako pomeneš pasulj to neće imati mnogo smisla, odnosno nećeš preneti to značenje koje želiš da preneseš, da je nešto izuzetno lako i zato je bitno da razumeš ovakve izraze kada učiš engleski jezik.

Tako dolazimo do petog izraza, a u pitanju je idiom:

Mind your own business. 

I ovaj idiom nije konkretno vezan za poslovni engleskiiako ima tu reč business, a prevodi se gledaj svoja posla, odosno bavi se svojom situacijom, ne razmišljaj o drugima.

Dakle ako želiš da kažeš nekome da gleda svoja posla koristićeš baš ovaj izraz mind your own business i poslušaj odmah primer rečenice:

I think you shouldn’t get involved, you should mind your own business. 

Mislim da ne treba da se mešaš, treba da gledaš svoja posla.

Imaj u vidu samo da ovaj izraz nije baš preterano ljubazan, tako da ako želiš da zvučiš ljubazno na engleskom nemoj koristiti baš ovaj izraz mind your own business. 

Dovoljno je da kažeš I think you shouldn’t get involved i da tu završiš rečenicu ako želiš da zvučiš ljubaznije.

To je ono što je bitno da imaš u vidu da kada koristiš idiome neki od njih mogu biti malo manje ljubazni i neki od njih mogu biti malo više formalni, neki malo manje formalni.

To je bitno da razumeš kada koristiš idiome, jer imaj u vidu da ako koristiš idiome, posebno čak kada je u pitanju pisana komunikacija, recimo ako komuniciraš sa klijentima putem imejla ili neke platforme za komunikaciju, može ti se desiti da dođeš u situaciju da upotrebiš neki idiom misleći da znači jedno, a zapravo znači drugo.

To može biti vrlo onako neprijatna situacija, posebno za nekoga ko zna dobro te izraze ili za nekoga kome je engleski jezik maternji, jer možeš zvučati onako uvredljivo ili nepristojno ili čak možeš potpuno promašiti značenje i upotrebiti neki izraz u situaciji gde nije uopšte prikladno upotrebiti takav izraz i onda to nebi ni imalo smisla.

Zato je bitno da razumeš značenje svakog idioma i kada u kojoj situaciji se taj idiom koristi. To je bitno da razumeš kada učiš engleski jezik.

Imaj u vidu da idiomi nisu teški, nisu toliko komplikovani, ali je bitno da razumeš to njihovo značenje i da onda možeš da ih koristiš na pravi način.

Ako želiš da učiš engleski preko interneta, na ovojo stranici gde slušaš podkast možeš videti link ka mojoj školi ili možeš potražiti je. U pitanju je onlajn škola za učenje engleskog jezika koja se zove English Lane i ako ukucaš u pretraživač English Lane onlajn škola, tu ćeš pronaći sve detalje i kako možeš da se prijaviš.

Nadam se da ti je ova lekcija bila korisna i da će ti pomoći da razumeš i da naučiš da koristiš ovih pet idioma. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

English Lane onlajn škola – saznaj više ovde >>

Besplatno testiraj znanje engleskog

Uradi test i proveri kako stojiš sa engleskim.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.