093 – 30 Reči na engleskom: U kući

by | Sep 7, 2022

Nauči 30 reči na engleskom za pojmove u kući i provežbaj izgovor tako što ćeš ponavljati reči na engleskom koje čuješ.

Preslušaj epizodu ispod i primeni ove savete za učenje engleskog:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

U ovoj epizodi naučićeš 30 novih reči na engleskom koje imenuju prostorije i predmete u kući.

Moje ime je Zorana Radović, ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Krećemo od prostorija u kući i prva reč je living room. Posle svake reči ja ću napraviti pauzu tako da možeš da ponoviš svaku reč i na taj način vežbaš izgovor.

Probaj sada da ponoviš posle mene, living room. Ova reč znači dnevna soba i osim ove reči u britanskom engleskom se koristi i sitting room. 

Ono što je bitno da zapamtiš kod ove reči je da se piše odvojeno. Living room, to su dve reči, takođe sitting room to su dve reči.

Sledeća reč, bedroom. Probaj da ponoviš, bedroom. Ova reč znači spavaća soba i kada pišeš ovu reč napisaćeš jednu reč.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće napisane sve ove reči tako da možeš na taj način da provežbaš izgovor, a u okviru lekcije nastavi da posle mene ponavljaš svaku reč i da na taj način vežbaš izgovor.

Sledeća reč je kitchen. Ova reč znači kuhinja.

Zatim imamo reč dining room. Probaj da ponoviš i ovo, dining room. Ova reč znači trpezarija.

Sledeća reč, imamo dva načina kako ćeš čitati ovu reč, odnosno da li ćeš birati britanski ili američki engleski. Britanski je bathroom, a u američkom engleskom biće bathroom. 

Reč se isto piše bez obzira da li je britanski ili američki, samo je razlika u izgovoru. Ova reč znači kupatilo.

Sledeća reč je reč hall i probaj da ponoviš sada sa mnom, hall. Kada je u pitanju britanski engleski može se desiti da čuješ reč hallway. 

I ova reč ima isto značenje i u pitanju je hodnik, i jedna i druga reč se odnose na istu prostoriju.

Sledeća reč je terrace. Probaj i ovu reč da ponoviš, terrace. Ova reč znači terasa.

Imamo još jednu prosoriju u kući a to je attic. Ova reč znači tavan.

Sada prelazimo na pojmove odnosno predmete koje možeš pronaći u kući i prvo krećemo od reči window. Probaj da ponoviš ovu reč samnom, znam da je malo teža za izgovor, window. 

Ova reč znači prozor i vrlo je bitno da obratiš pažnju na izgovor. U pisanju ova reč ima dva W slova, na početku i na kraju, ali se samo prvo čita /w/, window. Na kraju je /ō/.

Još jednom obrati pažnju na glas /w/. To nije glas /v/ kao vrata već glas /w/.

Predlažem da preslušaš i posebnu epizodu English Lane podkasta o tome kako da naučiš da izgovoriš i pravilno razlikuješ glas /v/ odnosno /w/ i ostaviću na ovoj stranici gde slušaš podkast link ka toj epizodi.

Sledeća reč, probaj da i nju ponoviš, door. Ova reč znači vrata.

Sledeća reč, table. Ova reč znači sto i odmah ću ti i reći nekoliko izraza kako da upotrebiš reč table:

Set the table

Lay the table. 

To su izrazi koje koristiš kada postavljaš sto. Znači imamo set the table, lay the table. Kada rasklanjaš odnosno rasčišćavaš sto, reći ćeš:

Clear the table. 

Idemo dalje. Sledeća reč je chair. Ova reč znači stolica.

Sledeća reč je sofa. Probaj i nju da ponoviš, sofa. Značenje ove reči je sofa.

Sledeća reč je armchair. Ova reč se piše kao jedna reč i ima značenje fotelja.

Sledeća reč je reč pillow. Probaj da ponoviš i ovu reč, pillow. Ova reč znači jastuk.

Sledeća reč za pojam u kući je blanket. Ova reč znači ćebe.

Sledeća reč je reč vase. Probaj da izgovoriš i ovu reč i obrati pažnju na prvi glas koji čuješ u izgovoru, a to je glas /v/. Dakle, nije /w/ kao što smo imali kod reči window, nego je sada /v/, vase. Ova reč znači vaza.

Sledeća reč je carpet. Ova reč znači tepih, a vrlo često se koristi i reč itison. To je onaj tepih koji pokriva prostoriju od zida do zida, dakle celokupan pod pokriva.

Odmah imamo i sledeću reč. U engleskom su to dve različite reči. Za tepih koji zauzima manje prostora, koji je kao samo deo prostorije ili recimo stoji ispod stola u dnevnoj sobi, takav tepih se na engleskom zove rug. 

Za tepih koji zauzima manje prostora, koji je kao samo deo prostorije ili recimo stoji ispod stola u dnevnoj sobi, takav tepih se na engleskom zove rug. 

Za tepih koji zauzima manje prostora, koji je kao samo deo prostorije ili recimo stoji ispod stola u dnevnoj sobi, takav tepih se na engleskom zove rug. Click To Tweet

Sledeća reč je wardrobe. Ova reč znači ormar.

Imamo odmah i reč closet koja je tipična za američki engleski. Isto se koristi za ormar. Znači probaj da kažeš na engleskom closet. 

Sledeći pojam je nešto što može biti deo ormara ili neke police, ili čak i deo radnog stola, a to je reč drawer. Probaj da ponoviš samnom, drawer. 

Malo je teško izgovoriti ovu reč zbog ovih glasa /r/ koji su jako blizu.

Inače ova reč znači fioka. Kada koristiš ovu reč možeš je koristiti u frazama top drawer, middle drawer, bottom drawer. To znači gornja fioka, srednja fioka i poslednja fioka, ona na dnu.

Sledeća reč isto nije baš jednostavna za izgovor, ali probaj da izgovoriš i ovo.

Ja ću da je izgovorim malo sporije da možeš da čuješ slog po slog kako se to čita, chandelier. Hajde malo sada i da ubrzamo tu reč, da probaš malo brže da je izgovoriš, chandelier. Ova reč znači luster.

Sledeća reč je reč kod koje se puno greši u izgovoru i to samo zbog jednog glasa. U pitanju je reč lamp.

Mnogi koji čitaju ovu reč nauče jednostavno pogrešno i čitaju lamp i to je nešto što nije pravilno.

U engleskom jeziku bez obzira da li koristiš britanski ili američki izgovor biće glas /æ/. To je kombinacija glasova /a/ i /e/. Probaj da izgovoriš sada još jednom ovu reč, lamp.

Ova reč znači lampa, a imam i posebnu epizodu o tome kako da vežbaš Izgovor ovog glasa /æ/ i ostaviću na ovoj stranici link gde možeš da preslušaš i tu epizodu.

Sledeća reč je TV. Ova reč znači televizor, ali ono što zbunjuje mnoge kada nauče ovu reč je da li da upotrebe član ispred nje ili ne. Sada ću ti objasniti u čemu je razlika.

Koristićeš i sa članom i bez člana, ali je različita upotreba. Poslušaj rečenicu:

We spent the evening watching TV. 

Kada koristiš ovu reč TV u frazi watch TV, gledati televiziju, ti tada pričaš o televizijskom programu i u toj situaciji se ne koristi član.

Kazaćeš watch TV, ali ako pričaš o televizoru kao uređaju na kom gledaš televiziju, onda u toj situaciji moraš da upotrebiš član i poslušaj sada rečenicu:

We’re going to buy a new TV tomorrow. 

A new TV. Ovde imamo član zato što govorimo o uređaju koji neko planira da kupi. Član je ova reč ispred ove fraze, a new TV. 

Znači u toj situaciji kada pričaš o uređaju koristiš član a. Nekada može biti i the, zavisi od situacije, a kada prićaš o televiziji kao programu kazaćažeš watch TV, bez člana.

Sledeća reč je curtain. Ova reč znači zavesa.

Sledeća reč, cupboard. Probaj da ponoviš i ovu reč samnom, cupboard. Ova reč može biti prevedena na više različitih načina.

Uglavnom je to neki ormarić, kredenac ili onaj pult, recimo u kuhinji vrlo često. To su sve pojmovi koji se na engleskom zovu cupboard.

Sledeća reč je reč sink. Probaj da ponoviš i ovu reč, sink. Kada pričamo o pojmovima u kuninji sink je sudopera.

Sledeća reč za pojam u kući je reč mirror. I ova reč može biti malo teža za izgovor zato što ima ove glasove /r/ koji su blizu, ali probaj da ponoviš sada zamnom, mirror. 

U pitanju je ogledalo i vrlo često se koristi u frazi in the mirror.

She looked in the mirror. 

Sledeća reč je doormat. Ova reč znači otirač.

Stilgli smo do poslednje reči, to je reč floor. Ova reč znači pod. Kada koristiš reč floor uglavnom dodaješ na početku frazu on the, pa se nešto nalazi on the floor. Recimo:

The rug is on the floor. 

Imaj u vidu da reč floor može imati i druga značenja osim pod, ali kada učiš engleski probaj da se prvo fokusiraš na ono osnovno značenje reči, a da onda vremenom učiš i ta neka dodatna značenja.

Ovo važi i za druge neke reči, ne samo za reč floor. Tako je recimo reč sink može imati druga značenja i tako dalje.

Stigli smo do kraja ove lekcije gde si naučila 30 reči za pojmove u kući. Ukoliko si član English Lane škole na ovoj stranici gde slušaš podkast biće nekoliko vežbanja koje možeš da uradiš i da provežbaš ove reči.

Videćeš, tu će biti kartice za učenje tako da možeš da vežbaš reči i da slušaš izgovor.

Biće tu i vežbanja izgovora gde će biti potrebno da izgovoriš reči i proveriš da li si ih pravilno izgovorila.

Ukoliko nisi član English Lane škole a želiš da nam se priključiš i dobiješ pristup ovakvim dodatnim aktivnostima koje prate lekcije podkasta, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link gde možeš da pogledaš više o školi i da se prijaviš.

Škola se zove English Lane. Možeš i potražiti jednostavno English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve detalje.

Hvala ti što slušaš podkast. Nadam se da ti je ova epizoda bila korisna. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preslušaj i ove epizode:

Dva glasa koja će usavršiti tvoj izgovor

Uvežbaj ova tri glasa da popraviš izgovor

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde