fbpx

110 – Učenje engleskog u pet minuta dnevno

by | Feb 22, 2023

Učenje engleskog u pet minuta dnevno je koncept koji možeš primeniti kada nemaš dovoljno vremena uz ove vežbe za učenje.

Preslušaj epizodu ispod i saznaj kako da vežbaš engleski u 5 minuta dnevno:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

U ovoj epizodi podeliću sa tobom ideje kako da učiš engleski u samo pet minuta dnevno, ako baš moraš, naravno.

Ali ovo nije za svakoga i nije za svaku priliku, tako da slušaj da naučiš sve o ovom konceptu kao i 10 vežbi koje će ti pomoći da učiš engleski u pet minuta dnevno.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog.

Sada slušaš epizodu broj 110 i u ovoj epizodi pričaću o konceptu učenja engleskog u pet minuta dnevno.

Pre nego što počnemo imaj u vidu da ovaj koncept učenja engleskog u pet minuta možda zvuči suviše dobro da bi bilo istinito jer prosto, kako je moguće naučiti engleski na taj način, ali imaj u vidu da ovo nije nešto što ćeš koristiti stalno.

Ovo je koncept koji ćeš koristiti kada nemaš dovoljno vremena za učenje i kada želiš da nastaviš sa učenjem, ne želiš da odustaneš.

Jednostavno, u toj situaciji moraš malo da se prilagodiš i čak i ako imš pet minuta vremena za učenje, to je dovoljno da nastaviš i da istraješ u tome jer će ti to omogućiti da dugoročno ostvariš dobre rezultate.

Ja ne vrerujem da možeš naučiti engleski ako učiš samo pet minuta dnevno i ništa više od toga jer jednostavno postoje lekcije i neke oblasti koje zahtevaju malo više vremena i posvećenosti svojoj strani.

Slušaj sada zašto ti uopšte pričam o ovom konceptu i zašto ti savetujem da probaš ovo, posebno u situacijama kada nemaš vremena.

Kada kreneš da učiš engleski jezik, ti ćeš steći neku naviku da učiš engleski i onda će se pre ili kasnije pojaviti neke obaveze koje će te u tome sprečiti.

E sad, umesto da napraviš pauzu, umesto da odustaneš i da kažeš, “Ma ok, neću danas učiti, neću ni sutra učiti, učiću sledeće nedelje kad budem imala veše vremena.”

Umesto toga upotrebi ovo, uči engleski pet minuta dnevno. To je vreme koje možeš sigurno naći u toku dana čak i kada si posebno zauzeta i kada imaš suviše drugih obaveza, a na taj način ti ćeš ostati u kontaktu sa engleskim.

Imaćeš tu naviku, nećeš se ni u jednom trenutku udaljiti od engleskog.

To je prvi razlog zašto je bitno da probaš ideje koje ću podeliti sa tobom u ovoj epizodi. Drugi razlog možda nije tako očigledan, ali videćeš da je najteže krenuti.

Kada ti kreneš, kada provedeš tih pet minuta učeći engleski jezik, velike su šanse da ćeš nastaviti i dalje.

Biće ti zanimljivo, želećeš da vidiš koja je sledeća lekcija, koje je sledeće vežbanje i vrlo brzo ćeš uvideti da je prošlo i mnogo više od tih pet minuta a ti i dalje učiš.

Naravno, čak i ako imaš samo pet minuta, možeš uključiti tajmer na telefonu i provesti i samo isključivo tih pet minuta.

Veruj mi da ako to redovno radiš, videćeš da ćeš ostvariti odlične rezultate i što je najbitnije imaćeš kontinuitet u učenju.

E sad, učenje engleskog u pet minuta dnevno nije za svakoga.

Postoje oni koji uče kojima treba malo više vremena da krenu sa učenjem, odnosno treba im malo više vremena da se da kažem zagreju, odnosno da krenu da čitaju, da se skoncentrišu na ono što čitaju.

Ako je i tebi tako, ako se ti osećaš kada učiš tako da jednostavno prvih pet, možda čak i 10 minuta ti ni neznaš još uvek šta si pročitala, odnosno nisi dovoljno skoncentrisana, onda ovaj koncept učenja neće biti za tebe.

Takođe, učenje engleskog u pet minuta je samo za one koji imaju jasno definisano šta uče i znaju tačno koju aktivnost treba da urade u toku tih pet minuta.

Ako ti nemaš definisano šta učiš i tada kada želiš da učiš ti u tom trenutku tražiš lekcije, vežbanja i ostale aktivnosti koje ćeš raditi, onda učenje engleskog u pet minuta dnevno nije za tebe jer jenostavno ne možeš to da izvedeš u roku od pet minuta.

Tebi će minimum toliko vremena ako ne i više biti potrebno da nađeš šta ćeš da učiš i onda će proći vreme koje si imala za učenje.

To znači da bi ovo uspelo moraš da imaš program koji pratiš, kome možeš pristupiti u roku od nekoliko sekundi i onda si odmah spremna da kreneš sa učenjem.

Ukoliko nemaš takav program, onda je potrebno da uradiš pripremu i da na taj način pripremiš sve aktivnosti koje ćeš raditi i da im možeš lako pristupiti.

Još jedna stvar koju želim da pomenem jeste ova, učenje engleskog u pet minuta dnevno nije za svaku priliku. To znači da nećeš moći sve lekcije ili ostale aktivnosti za vežbu da uradiš u roku od pet minuta.

Zato sam i na početku rekla da ovo učenje, učenje engleskog u pet minuta nije dovoljno samo po sebi. Korisno je naravno kada nemaš vremena za učenje, ali vrlo je bitno da imaš u vidu da postoje situacije kada ćeš morati da učiš engleski duže.

Ako te očekuje neka komplikovanija lekcija i ako imaš pred sobom neku aktivnost za koju treba da se posebno pripremiš, za koju treba više vremena da se uradi, jednostavno pripremi se za to i uradi tu aktivnost kada imaš više vremena.

Kada imaš samo pet minuta, ostavi za tu priliku neke aktivnosti koje će biti prigodnije i koje ćeš moći da uradiš u tom vremenskom intervalu.

Podeliću sa tobom i jednu ideju kako možš učiti engleski u pet minuta čak i ako je neka veća oblast u pitanju.

Probaj da podeliš tu aktivnost na više različitih delova koje možeš uraditi u pet minuta.

Ovo je nešto što i preporučujem kada su u pitanju malo komplikovanije lekcije zato što će ti pomoći da bolje savladaš to što učiš.

Šta to znači na primeru? Recimo ako imaš lekciju i u okviru te lekcije treba da naučiš nekoliko novih reči, treba da naučiš njihovo značenje, njihov izgovor, treba da naučiš nekoliko primera rečenica i uz to treba da naučiš i jedno pravilo za neki izraz koji se javlja u tim rečenicama, podeli učenje i nauči svaki put po jedan deo te lekcije.

Recimo, prvi put možeš da naučiš tri do pet novih reči i biće ti dovoljno pet minuta za to.

Sledeći put kada budeš učila opet imaš samo pet minuta.

Sada vežbaj samo izgovor tih reči. Izgovor je veoma važan i često se zapostavlja tako da obavezno obrati pažnju na izgovor, posebno recimo kada imaš pet minuta uvek provežbati nekoliko novih reči i vežbati njihov izgovor.

Sledeći put, prvo ćeš verovatno obnoviti te reči, a onda ćeš naučiti i primere rečenica. Na kraju naučićeš to pravilo koje je preostalo.

Verovatno kada budeš učila i to pravilo, vratićeš se na ove prethodne delove lekcije da proveriš kako si naučila i da obnoviš.

Videćeš, ako učiš na ovaj način, ta lekcija koja je u početku možda delovala komplikovano i imala suviše informacija, u ovom trenutku kada već treći ili četvrti ili možda čak i peti put se ti vraćaš na tu lekciju i učiš je deo po deo, sada će ti biti potpuno jasna, biće ti vrlo jednostavna i moći ćeš dalje da nastaviš sa učenjem sa potpunim razumevanjem svega onoga što si naučila do tada.

Jer zapamti, nekada nema potrebe da sebe opterećuješ prevelikim očekivanjima i da imaš toliko informacija koje ne možeš da usvojiš u jednom trenutku, već uvek razmišljaj o sebi i šta je ono što možeš da ostvariš, šta je ono što možeš da usvojiš sa razumevanjem.

Uvek učenje probaj da prilagodiš sebi da bi uspela da ostvariš dobre rezultate.

Sada kada znaš o konceptu učenja engleskog u pet minuta i razumeš kako da koristiš ovakvu aktivnost, da li je to za tebe i u kojoj situaciji, za tebe imam 10 vežbi za učenje engleskog u pet minuta koje su idealne kada nemaš dovoljno vremena za učenje a ipak želiš da ostaneš u kontaktu sa engleskim.

Prva aktivnost su kartice za učenje engleskog jezika. Verovatno se pitaš odmah kakva je to aktivnost? To je aktivnost gde ćeš imati na jednoj strani kartice jedan koncept, nešto napisano, a sa druge strane nešto drugo.

Na primer, na prvoj strani kartice možeš videti napisanu reč na engleskom i tvoj zadatak biće da prepoznaš značenje te reči i da se setiš kada budeš obnavljala.

Kada budeš učila, kada budeš prvi put videla tu karticu, tvoj zadatak biće da naučiš tu reč.

Sa druge strane kartice biće ili objašnjenje ili prevod ili izgovor, nešto što je potrebno da naučiš. Kada prvi put učiš, tvoj zadatak biće da pročitaš šta piše na poleđini kartice i da to zapamtiš.

Kasnije kada obnavljaš, ideja je da ti gledaš prvu stranu kartice i da već znaš šta piše na poleđini kartice zato što si naravno to zapamtila. Na taj način ćeš moći i da učiš kroz kartice i da testiraš sebe kasnije kada želiš da obnavljaš.

Kroz kartice možeš učiti razne aktivnosti kao što su recimo gramatička pravila, primeri rečenica, a najbolje su naravno za učenje novih reči.

Kartice možeš dobiti i uz knjigu koju koristiš za učenje engleskog jezika. Možeš ih napraviti i sama koristeći papir i olovku tako što ćeš napisati sve koncepte na karticu.

Postoje i kartice u digitalnom formatu kao što je to slučaj u mojoj školi, zato što je u pitanju onlajn škola i kartice su onda u digitalnom formatu.

To mi omogućava da osim onoga što je napisano na kartici dodam još nešto kao što je recimo izgovor i na taj način možeš da čuješ kako se ta reč izgovara ako učiš nove reči kroz kartice.

Prelazimo na sledeću aktivnost, to je slušanje na engleskom.

Slušanje je veoma korisna veština zato što će ti pomoći da čuješ kako se reči izgovaraju, kako se izgovaraju cele rečenice, uopšte kako zvuči neki strani jezik možeš dobiti ideju samo ako slušaš taj jezik.

Kada je u pitanju slušanje na engleskom jeziku i kako možeš slušati i razviti ovu veštinu, imam posebnu epizodu koju ću ostaviti na ovoj stranici za tebe gde možeš preslušati.

U epizodi koju sam pomenula pronaći ćeš mnogo ideja o tome kako da vežbaš slušanje, ali jedna od njih je svakako da možeš preslušati neku pesmu ili pogledati neki video na YouTube-u i na taj način vežbati engleski i za to će ti biti dovoljno pet minuta.

Treća aktivnost je odgovaranje na pitanja. Ova aktivnost je odlična ako želiš da proveriš sebe i provežbaš sve ono što si naučila do tada jer će ti to biti potrebno da bi odgovorila na pitanja.

Na pitanja možeš odgovarati pismeno ili usmeno, šta god je tebi lakše i naravno zavisi od toga šta želiš da vežbaš.

Ako želiš da vežbaš i konverzaciju, odnosno izgovor, ti ćeš onda odgovarati na pitanja usmeno.

Ukoliko želiš malo više da se fokusiraš na pisanje onda ćeš vežbati pisanim putem da odgovaraš na pitanja. Pitanja moraju biti na engleskom i moraš da imaš pripremljena pitanja da bi onda mogla u tih pet minuta da na njih odgovoriš.

Četvrta aktivnost, gramatička vežbanja. Vežbanja su odlična prilika da vežbaš gramatiku i ako imaš samo pet minuta za učenje probaj da uradiš nekoliko vežbanja iz gramatike.

Idealno bi bilo da su ta vežbanja povezana, odnosno da recimo ako danas vežbaš članove da onda uradiš jedno, dva ili tri vežbanja o članovima.

Ako si polaznica moje škole u okviru škole imaš pristup dodatnim aktivnostima pored kursa koji pohađaš, a jedna od tih dodatnih aktivnosti su baš gramatička vežbanja.

Onda ćeš moći da se uloguješ tako da i ako imaš pet minuta dnevno i nećeš moći da uradiš ništa novo na kursu, onda se uloguj i uradi neku od gramatičkih vežbanja da provežbaš sve ono što si učila do sada.

Prelazimo na sledeću aktivnost a to je pisanje na engleskom. Znam da mnogi ne vole ovu aktivnost, jednostavno zahteva previše truda. Prosto, nekada ljudi ne vide dovoljno koristi koje mogu imati od ove aktivnosti, a veruj mi da je izuzetno korisna.

Čak i ako si početnik, veruj mi da možeš da napišeš bar nekoliko rečenica na engleskom i to i jeste poenta.

Nemoj se opterećivati. Ti ne treba da napišeš nikakav esej, ne treba da imaš razradu, zaključak i ostale one paragrafe, ništa od toga nije bitno. Bitno je samo da pišeš na engleskom i da to naravno bude tačno.

Svakoga dana ako imaš samo pet minuta možeš napisati nešto na engleskom bez obzira da li će to biti kako si provela dan, koga si videla, šta si radila tog dana i tako dalje. To su sve neke ideje šta možeš pisati na engleskom.

Svakoga dana ako imaš samo pet minuta možeš napisati nešto na engleskom bez obzira da li će to biti kako si provela dan, koga si videla, šta si radila tog dana... Share on X

Ostaviću na ovoj stranici gde slušaš podkast i jedan link gde možeš pronaći ideje za zadatak pisanja na engleskom, tako da možeš da se inspirišeš šta bi mogla da pišeš u tih pet minuta kada imaš malo vremena za učenje.

Vežbaj engleski kroz pisani zadatak

Sada dolazimo do sledeće aktivnosti a to je čitanje na engleskom. Ovo je isto odlična aktivnost ako imaš samo pet minuta.

Nabavi neku knjigu ili časopis na engleskom ili ako nemaš ništa od toga, jednostavno pronađi neki blog na telefonu i iskoristi tih pet minuta da pročitaš nešto novo.

Ne samo da je ovo odlična prilika za vežbu engleskog već i dobra prilika za tebe da saznaš nešto o temi koja te dodatno interesuje.

Idemo dalje. Sledeća aktivnost i moram da priznam, kada sam počela da učim engleski jezik ja nisam volela ovu aktivnost i mislila sam da je to nešto što je najteže, ali nije, videćeš da nije a to je aktivnost prepričavanja.

Sećam se da sam bila peti razred gde smo imali zadatak da prepričamo šta vidimo na slici.

Naravno, tu se očekivalo da koristimo ono što znamo do tada, ono što smo naučili. Iz nekog razloga meni je ta aktivnost uvek delovala strašno, pre svega zato što treba da smisliš sama nešto na engleskom.

To je nešto što svima bude problem, ali imaj u vidu da te ova aktivnost odlično priprema za konverzaciju.

Naravno, prednost je što je radiš samostalno, što možeš da uradiš ovo a da te niko ne čuje.

Čak i ako nešto pogrešiš neće biti važno, ali će ti pomoći da stekneš sigurnost i samopouzdanje da kada budeš u situaciji da pričaš na engleskom, da ćeš to moći da uradiš.

Kako možeš ti da prepričavaš, odnosno kako da iskoristiš svojih pet minuta da uradiš ovu aktivnost? Možeš isto kao eto ja u toj situaciji, imaš neku sliku i onda treba da prepričaš šta vidiš na toj slici.

Druga ideja za prepričavanje je da prepričaš nešto što si pročitala nedavno ili nešto što ti je koleginica ispričala, ili recimo sadržaj serije koju si nedavno gledala. Sve ovo naravno prepričavaš na engleskom.

Ova aktivnost nije baš idealna za početnike, čisto da znaš. Znači postoje situacije kada je možeš iskoristiti kao što je recimo opisivanje slike.

Kada treba da prepričavaš druge događaje, jednostavno biće ti potrebne neke konstrukcije iz gramatike koje nećeš učiti na početnom nivou šta će ti možda malo zvučati teže, ali bez obzira, kreni od opisivanja slike.

To je nešto što je najjednostavnije i što možeš da uradiš čak i ako si na početnom nivou.

Naravno, ne mora da bude to slika. Možeš da pogledaš kroz prozor i da opišeš šta vidiš tada u tom trenutku ili u sobi gde se nalaziš i tako dalje.

Ukoliko želiš dodatno da vežbaš ovu aktivnost imam i posebnu epizodu, korisne fraze, da opišeš nešto što vidiš na slici. Ostaviću link tako da možeš i to da preslušaš.

Sledeća, osma aktivnost koju možeš raditi u pet minuta je vežbanje vokabulara. Vokabular predstavljaju reči koje učiš, izrazi, frazalni glagoli, idiomi, dakle sve ono što ćeš koristiti u konverzaciji.

Vrlo je bitno da radiš vežbanja koja će ti pomoći da učiš nove reči. Kod ovih vežbanja je posebno bitno da zapamtiš da je vrlo korisno da ova vežbanja radiš više puta.

Razlog zašto je to tako je zato što se reči često zaboravljaju. Jednostavno, vremenom se zaborave neke reči posebno ako ih ne koristiš redovno.

Zato je bitno da redovno vežbaš reči koje učiš i ne samo reči, naravno, nego izraze, frazalne glagole i tako dalje, sve ono što ti je potrebno za komunikaciju.

Sledeća, deveta aktivnost je jedna koja je posebno zabavna, a to su igre na engleskom. Igre za učenje engleskog su recimo ukrštene reči ili igre gde spajaš neke reči, spajaš reči sa slikom, ili recimo reči gde su izostavljena slova pa ti treba da dopišeš slova.

Sve ovo je odlična aktivnost ako želiš da vežbaš engleski u pet minuta zato što će ti to biti dovoljno vremena da uradiš neku od tih aktivnosti.

Uz to, takva aktivnost te ne opterećuje dodatnim novim informacijama već samo vežbaš ono što znaš i trudiš se da to upotrebiš.

Za kraj imamo desetu aktivnost, a to su testovi iz engleskog, još jedna aktivnost koja je odlična za vežbu posebno kada nemaš vremena.

Testovi iz engleskog će ti pomoći da provežbaš sve ono što si naučila i da proveriš kako stojiš sa učenjem engleskog, kako napreduješ, da li treba da se vratiš na neku lekciju.

Da li možda postoje neki koncepti, nešto što ti nije bilo sasvim jasno, što ne umeš da upotrebiš i onda to možeš videti kroz rezultate testa.

Za razliku od gramatičkih i vokabular vežbanja, testovi su obično kombinacija svega što učiš tako da tu možeš testirati sebe i za gramatiku i za vokabular, za nove reči, za izraze koje učiš.

Onda je recimo tih pet minuta dovoljno da proceniš kako stojiš sada sa engleskim i da li postoji nešto na šta moraš da obratiš pažnju, jer u tom trenutku ti možeš da dobiješ neprocenjivu informaciju za sebe da možda nisi nešto lepo naučila, da moraš da se vratiš i to će ti biti veoma korisno za tvoj proces učenja.

Sada na kraju pogledaj, imala si pred sobom dve mogućnosti. Mogla si da ne učiš engleski, da preskočiš učenje i da ostaviš za priliku kada budeš imala više vremena, a možeš i da dođeš u situaciju da učiš engleski samo pet minuta.

Ako uradiš bilo koju od ovih aktivnosti koje sam navela, zamisli samo kakav će tvoj napredak biti kroz recimo dva, tri, četri, pet meseci.

Zamisli da svaki put kada bi rekla inače, “Nemam vremena, učiću neki drugi dan,” uradiš neku od ovih aktivnosti.

Sve ukupno ove aktivnosti će ti jako puno značiti i zajedno sa onim što učiš u okviru kursa koji pohađaš, zajedno sa svim onim što inače radiš da popraviš svoj engleski i da poboljšaš svoj engleski, ovo će ti pomoći da ostvariš odlične rezultate.

Plus, ove aktivnosti ti zaista neće oduzeti puno vremena a znači će ti puno.

Eto, nadam se da sam uspela da te inspirišem da uvek izabereš engleski, da čak i kada nemaš dovoljno vremena uradiš neku od ovih aktivnosti i ne odustaneš od učenja engleskog.

Ukoliko ti je potrebna pomoć da učiš engleski i želiš da učiš engleski preko interneta, predlažem da pogledaš više o mojoj školi.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link. U pitanju je onlajn škola. Škola se zove English Lane i na ovoj stranici će biti sve informacije i detalji kako možeš da se prijaviš.

Ukoliko si član moje škole, uloguj se na platformu i uradi neku od ovih dodatnih aktivnosti.

Molim te, nemoj da te to što imaš pet minuta spreči jer meni je ok da učiš ti i pet minuta, bitno je da učiš engleski redovno.

Hvala ti što slušaš podkast.

Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

017 – Kako da vežbaš slušanje na engleskom

033 – Korisne fraze da opišeš šta vidiš na slici

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.