fbpx

114 – Važna pravila za članove u engleskom

by | Mar 22, 2023

U ovoj lekciji, naučićeš da li da upotrebiš određeni član (the) ispred reči u množini. Ovo pravilo će ti pomoći da bolje razumeš članove u engleskom.

Preslušaj epizodu ispod i nauči važno pravilo za članove u engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Nedavno sam dobila pitanje, “Da li da upotrebim član ispred reči books? Reč je u množini i da li se ispred te reči koristi the ili ne?”

Ovo je pitanje koje često dobijam, posebno od onih koji počinju da uče engeski jezik i u ovoj epizodi objasniću detaljno da li da upotrebiš član ili ne.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je epizoda broj 114 i u ovoj epizodi pričaćemo o članovima. Članovi su reči a, an, the i to su reči koje ćeš naučiti kada kreneš da učiš engleski jezik.

Postoji neodređeni član, to je reč a, odnosno an i imamo određeni član, to je the.

Prvo pravilo koje ćeš naučiti za članove je da se oni koriste ispred imenica, odnosno reči koje imenuju neke pojmove.

To su razne reči koje možeš koristiti da imenuješ pojmove oko sebe kao što je book, door, window, house i tako dalje. To su imenice i ispred tih reči koristiš član.

Drugi deo koji je potrebno da razumeš da bi ti ova lekcija bila potpuno jasna je šta je to množina? Množina je kada ima više pojmova.

Dakle ako je jedna knjiga onda je to jednina, book, a ako ima više knjiga onda je to množina, books.

Sledeće pravilo koje ćeš naučiti će biti to da ispred reči u jednini možeš upotrebiti neodređeni član. Dakle možeš reći a book, ali ispred reči u množini, dakle books, ne možeš upotrebiti neodređeni član.

Ovo su prva dva pravila za članove koje je dosta lako zapamtiti. Čak i ako učiš engleski prvi put, ako se prvi put susrećeš sa ovim rečima, lako ćeš zapamtiti i primeniti ovo pravilo.

E sada dolazimo do jedne nedoumice. Došli smo do reči u množini. Pravilo je da se ispred tih reči ne može upotrebiti određeni član. Dakle ne možeš reći a books. To nije ispravno gramatički.

Sada ostaje ta reč bez člana i javlja se dilema da li sada upotrebiti određeni član ispred te reči? Dakle, da li ćeš reći books ili the books?

Poslušaj odmah ove dve rečenice:

Books are on the table.

Druga rečenica:

The books are on the table. 

Obe ove rečenice na sluh onako zvuče tačno i to je zato što jesu tačne, obe jesu gramatički tačne. Obe možeš napisati, odnosno takve vrste rečenica ćeš videti kada učiš engleski jezik.

Dakle, određeni član the može da se upotrebi ispred reči u množini. To je sada nešto što ćeš naučiti iz ovog primera.

Dakle možeš reći the books, the doors, the windows i tako dalje.

To je pravilno, ali je isto tako pravilno upotrebiti te reči i bez člana. Dakle tačno je reći books, doors, windows i tako dalje.

Ovo je sada jedno pravilo koje je bitno da zapamtiš. Dakle, određeni član the možeš upotrebiti ispred reči u množini.

Naravno, taj član može da se koristi ispred reči u jednini, ali sada nas interesuju ove reči u množini. Dakle, imenice u množini mogu imati taj član ispred, a mogu biti i bez njega.

Sada dolazimo do toga da naučiš koja je razlika. Član the je određeni član u engleskom jeziku i koristi se kada pominješ nešto što je tebi određeno odnosno poznato.

Kada imenica stoji bez člana, smatra se da je ona neodređena i na taj način ti praviš razliku između toga šta je određeno a šta neodređeno u engleskom jeziku.

Kada imenica stoji bez člana, smatra se da je ona neodređena i na taj način ti praviš razliku između toga šta je određeno a šta neodređeno u engleskom jeziku. Share on X

Poslušaj sada primere rečenica uz objašnjenja. Ako kažeš books are on the table, knjige su na stolu, u toj rečenici pojam koji se pominje, books je pojam koji je neodređen, ne zna se koje su knjige u pitanju.

Dakle, taj pojam nije poznat sagovorniku i na taj način ti pokazuješ da je pojam neodređen.

Kada kažeš the books are on the table, te knjige su određene. Dakle prevod rečenice je potpuno isti, knjige su na stolu, ali kada neko izgovara ovu drugu rečenicu sa članom the tada su knjige određene.

Osoba zna o kojim knjigama priča, sagovornik zna koje su to knjige.

Verovatno postoji neka konverzacija pre toga, nešto što na neki način određuje te knjige i zato je upotrebljen član.

Znam da je u početku teško razumeti taj koncept određenog i neodređenog, posebno ako u tvom maternjem jeziku nema takvog koncepta i ne razumeš šta to tačno znači, a pre svega ne razumeš zašto se pravi takva razlika.

Bitno je da razumeš da u engleskom postoji ta razlika i da je vrlo bitna.

Kada ti kao neko ko počinje sa učenjem engleskog jezika želiš da napišeš ili izgovoriš rečenicu na engeskom, vrlo je bitno da znaš da li je tačno ono što govoriš.

Sada u ovoj situaciji, tačne bi bile obe rečenice i to je ono što je bitno da zapamtiš za sada.

Imaj u vidu da ćeš članove učiti od početnog do naprednijih nivoa i tada ćeš učiti polako i sva pravila i sve izuzetke koji postoje za upotrebu članova, ali je bitno da razumeš neke osnovne koncepte kao što je ovo sada da možeš lepo da upotrebiš članove i da razumeš zašto se oni koriste, kada, u kojim situacijama su neophodni, a kada možeš da ih izostaviš.

Dakle, kada je reč u množini može biti eto nedoumica da li da upotrebiš član the ili ne, da ostaviš reč bez člana, ali imaj u vidu da su obe opcije tačne i to je ono što je bitno da zapamtiš.

Jedno je sigurno, ispred reči u množini ne možeš upotrebiti neodređeni član, odnosno a, an nikada nećeš upotrebiti ispred reči u množini.

Nadam se da ti je bilo korisno ovo objašnjenje. Ukoliko te zanima da naučiš još o članovima, na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link ka još nekim korisnim resursima koji će ti pomoći da naučiš o članovima u engleskom.

Ukoliko želiš da učiš engleski preko interneta pozivam te da pogledaš više o mojoj školi koja se zove English Lane. 

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ili možeš da potražiš English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći sve detalje.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

026 – Kako da počneš da učiš članove u engleskom?

006 – 5 super korisnih pravila za upotrebu članova

071 – 10 situacija kada ne treba da upotrebiš član u engleskom

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.