fbpx

031 – 5 načina da vežbaš engleski svaki dan

by | Jan 20, 2021

U ovoj epizodi, daću ti nekoliko saveta kako da vežbaš engleski svaki dan.

Čak i kada pomisliš da nemaš dovoljno vremena za učenje, postoje aktivnosti koje možeš da uradiš da ostaneš u kontaktu sa engleskim jezikom i koristiš sve naučeno.

Preslušaj epizodu ispod gde ću podeliti sa tobom korisne aktivnosti:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Zdravo! Moje ime je Zorana Radović, ja sam profesor engleskog jezika i osnivač online škole English Lane. Ovo što slušaš je English Lane podkast i ova epizoda označava početak 3. sezone. Iza nas je već 30 epizoda objavljenih u prve dve sezone English Lane podkasta i sada nastavljamo dalje sa učenjem engleskog.

U ovoj epizodi, daću ti nekoliko saveta kako da vežbaš engleski svaki dan. I, vidi, ja razumem da ne možeš da učiš engleski svaki dan, to je sasvim jasno – i da jednostavno nemaš nekad vremena da se posvetiš učenju. I da ćeš vrlo često podeliti učenje – pa ćeš, recimo, učiti dva ili tri puta nedeljno, u nekom periodu kada za to budeš imala vremena. I to je sasvim u redu. Ali, isto tako znam da vrlo verovatno uveče provedeš bar 20-30 minuta na facebooku, instagramu, ili nekim društvenim mrežama i da imaš neko vreme koje možeš da uložiš u to da vežbaš engleski jezik, da budeš u kontaktu sa engleskim jezikom.

Ako budeš radila ove aktivnosti koje ću podeliti danas sa tobom – učićeš zapravo engleski jezik, a nećeš imati osećaj da učiš. Jer to su neke aktivnosti koje možeš da uradiš čak i u trenucima kada si možda umorna i kada nemaš baš volju za učenjem. A svaka od ovih aktivnosti će ti pomoći da koristiš engleski jezik, da budeš u kontaktu sa engleskim jezikom i da razvijaš bar jednu, a često i više jezičkih veština. Ovde ću navesti 5 aktivnosti, tako da bukvalno od ponedeljka do petka za svaki dan imaš neku novu aktivnost da radiš.

Prva aktivnost je – napiši nekoliko rečenica na engleskom jeziku. I ovo je aktivna veština, pisanje, odnosno komunikacija u pisanom obliku i pomoći će ti da vežbaš sve ono što si do tada naučila kada je u pitanju učenje engleskog jezika. I te rečenice mogu biti ili jednostavne ili složenije, koliko god možeš ti u tom trenutku da napišeš. I nije bitno, nemoj se opterećivati, nema potrebe da napišeš čitav esej ili ne znam kakve složene rečenice. Napiši ono što najbolje znaš u tom trenutku. I dovoljno je, kažem, i pet – šest rečenica će biti dovoljno. Možeš da napišeš u svoj telefon, recimo, da imaš neki fajl gde ćeš pisati te rečnice, ili možeš da imaš neku svesku gde bi to pisala.

I poenta ovakvog vežbanja je da koristiš engleski jezik. Čak i ako misliš da možda ne koristiš aktivno ako ne pričaš sa nekim, da ti zapravo ne koristiš jezik – na ovaj način ćeš ipak naterati sebe da malo provežbaš i da upotrebiš sve ono što si do sada učila, koliko god da je to. Čak i ako si početnik, čak i ako tek znaš nekoliko reči, nekoliko rečenica, ako si se susrela sa nekim rečenicama tek – moći ćeš da uradiš ovaj zadatak. Napiši rečenice, napiši šta vidiš oko sebe, napiši kako si provela dan, šta se dogodilo, šta bi volela da radiš sutra itd.

U okviru ove epizode gde slušaš podkast, ja ću ostaviti jedan link ka lekciji gde postoji nekoliko predloga za zadatke pisanja i to ti može poslužiti kao inspiracija kada nisi sigurna o čemu bi pisala. Pogledaj neku od tih tema, izaberi ono što tebi najviše odgovara i napiši nekoliko rečenica na tu temu.

Druga aktivnost koja će ti pomoći da vežbaš engleski svaki dan je – da pogledaš video na engleskom jeziku. I znam da ovo zvuči vrlo lako i jednostavno, ali vrlo je bitno jer ti pomaže da razvijaš veštinu slušanja. To je pasivna veština, ali je bitna kada je u pitanju učenje engleskog jezika, jer ćeš čuti kako se izgovaraju reči, čućeš kako se izgovaraju cele rečenice, odnosno kako se grupišu reči. I to će ti dosta pomoći kada je u pitanju i tvoj izgovor.

Možeš da izabereš video na bilo koju temu, nešto što tebe zanima. Ja volim da na Youtube-u pratim kanale koji se bave kuvanjem i to je nešto što mi je, onako, vrlo zanimljivo. Tema mi je zanimljiva + gledam video na engleskom jeziku + to je sadržaj koji mogu da gledam sa malim detetom, tako da mi je odlična kombinacija. Radim nešto što mi je zanimljivo inače + slušam engleski jezik. I to je nešto što savetujem i tebi da uradiš. Dakle, bez obzira da li te zanima kuvanje, šminkanje, da li te zanima da saznaš nešto o zdravoj ishrani ili, recimo, želiš da vežbaš jogu na engleskom – sve to možeš da slušaš na engleskom i da na taj način budeš u kontaktu sa engleskim jezikom.

I to je nešto što sam primetila – da ljudi uopšte nisu dovoljno u kontaktu sa engleskim jezikom, ne čuju dovoljno oko sebe i onda im to prosto… Ne mogu da napreduju. A, ako si zaista svaki dan u kontaktu sa engleskim jezikom, videćeš kako će to imati pozitivan uticaj na tvoje znanje i na tvoj izgovor.

Ako si zaista svaki dan u kontaktu sa engleskim jezikom, videćeš kako će to imati pozitivan uticaj na tvoje znanje i na tvoj izgovor. Share on X

Treća aktivnost koju ći ti predložiti je – da pročitaš jedan blog članak na engleskom jeziku. I ova aktivnost ti pomaže da razvijaš jednu pasivnu veštinu, a to je veština čitanja. I vrlo je korisna , jer je i to zapravo deo učenja. Kroz ovakvu aktivnost, ti ćeš biti u kontaktu sa engleskim jezikom, ti ćeš videti te rečenice kako su napisane, videćeš koji su glagoli upotrebljeni, prepoznaćeš neke reči… Neke reči nećeš prepoznati i nećeš znati možda šta znače – i nemoj da te to obeshrabri. Čitaj onoliko koliko ti možeš da shvatiš suštinu, a reči koje su ti nepoznate u tom trenutku – ili možeš preskočiti, ili ćeš ih potražiti, zapisati negde, pa ih potražiti u rečniku da proveriš značenje. Dakle, nemoj se opterećivati da razumeš apsolutno svaku reč, jer to vrlo često nije bitno. Dovoljno ti je da razumeš suštinu da bi ispratila o čemu se tu radi. A zapravo ta prednost i ta korist koja je tebi potrebna od čitanja će biti tu, čak i ako ne razumeš svaku reč.

Sledeća, četvrta aktivnost, se nadovezuje na onu prethodnu – potrebno je da čitaš članak, ali da izabereš jedan pasus koji ćeš pročitati naglas. I ovo je vrlo bitno, nešto što mnogi zaborave – ali čitanje vrlo često može da se pretvori u aktivnu veštinu na ovaj način, gde ćeš ti probati da izgovoriš sve te reči.

Zamisli da nekome to čitaš, zamisli da moraš da izgovoriš svaku reč… Jer, kada čitaš u sebi, vrlo često se, onako, podrazumevaš da znaš neku reč kako se čita i onako je promrmljaš, onako za sebe i… Ali, zapravo, ne znaš da izgovoriš tu reč. Kada treba da čitaš na glas, ti ćeš se potruditi da izgovoriš svaku reč. Ako neku reč ne znaš, samo ćeš je preskočiti, to nije problem u tom trenutku. Ali će ti pomoći da provežbaš one reči koje znaš i one reči koje si učila i pomoći će ti da izgovoriš neke glasove koji su bitni u engleskom. A sve to zajedno ti pomaže da vežbaš izgovor.

Bonus savetsnimi sebe na telefonu kako čitaš taj pasus, zatim preslušaj taj snimak. I već ćeš tu sama videti kako stojiš sa čitanjem – da li postoji  neka reč možda koju treba dodatno da uvežbaš, za koju si mislila da možda znaš kako se čita, ali onda ti ne zvuči baš kako treba… I to će ti pomoći da vežbaš izgovor na ovakav nači.

I peta aktivnost koja će ti pomoći da vežbaš engleski svaki dan je – da uradiš nekoliko vežbanja. Ova aktivnost predviđena je da vežbaš ono što si do sada naučila. Dakle, to je utvrđivanje. Utvrđivanje je veoma bitan deo učenja, jer je neophodno da se vraćaš i da provežbaš ono što si do sada učila. I to ćeš uraditi tako što ćeš uraditi nekoliko vežbanja.

Nemoj počinjati neku novu lekciju i neku novu celinu, jer ovo je aktivnost koja je namenjena da ti pomogne da vežbaš u nekom kratkom intervalu engleski svaki dan. I to ćeš uraditi na taj način što ćeš uraditi nekoliko vežbanja. To mogu biti vežbanja iz gramatike, iz vokabulara… Dakle, vežbaćeš nove reči, nove izraze ili neka pravila – nešto što si do sada učila, ali je bitno da to provežbaš i da se na to vratiš.

Sada kada sam navela sve ove savete, želim još jednom da se osvrenem na činjenicu da razumem da jeste teško vežbati engleski svaki dan i naći vreme za tako nešto. Ali, kao što vidiš, ovakve aktivnosti ti pomažu da prevaziđeš onu jednu prepreku koja je mnogima problem – a to je da nemaju dovoljno dodira sa engleskim jezikom. I onda ih to sprečava da… Nekako osećaju da je sve ono što uče, to je onako, to je vezano za taj kurs koji pohađaju, ili za te neke lekcije ili časove, šta god.

I nemaju onako dodir, stvarni dodir, kako izgleda engleski jezik u komunikaciji. I to je ono što ti nedostaje kada učiš engleski, recimo, iz neke knjige ili ako pohađaš samo neki kurs. I zato je vrlo bitno da koristiš ovakve aktivnosti, da konstatno budeš u dodiru sa engleskim jezikom i da vidiš kako se taj jezik koristi u komunikaciji, u konverzaciji, u stvarnom svetu.

Napiši nekoliko rečenica, vežbaj pisanje tako što ćeš ti probati da komuniciraš na engleskom… I to je aktivnost koju ćeš raditi samostalno, nije ti potreban niko da bi uradila takvu aktivnost.

Zatim, prati neke sadržaje na engleskom, imamo tu video, možeš blog, članak…

Probaj da snimiš sebe kako čitaš.

I na kraju radi vežbanja.

Najteže je krenuti i najteže je započeti tu neku dobru rutinu i stvoriti sebi naviku da učiš. I postoje razne prepreke – uglavnom nemaš vremena, budeš umorna, čak ti se i možda ukućani smeju što sad pokušavaš nešto da kažeš na engleskom i čak da snimiš sebe. Ali, prevaziđi sve to i nemoj da razmišljaš o tome. Već se fokusiraj na to da ti sve ovo radiš zbog sebe i da će ti ovakve aktivnosti pomoći da učiš engleski jezik, da vežbaš engleski jezik, čak i ako ne pohađaš u tom trenutku možda neki kurs.

Bez obzira, ovakve aktivnosti tebi pomažu da ostaneš u kontaktu sa engleskim jezikom, a to je vrlo bitno. Pogotovo, recimo, ako praviš pauzu sa učenjem ili – to će ti pomoći jednostavno da se vratiš u tok, da zapravo i nikad ni ne ispadneš iz toka, tj. da stalno budeš tu i da stalno vežbaš.

Kada je u pitanju učenje u English Lane školi, ja mojim polaznicama pomažem da ostvare to – da se okruže engleskim jezikom. Jer shvatam da učenje na samom kursu nije dovoljno, da moraju imati i dalje kontakt sa engleskim jezikom i priliku da uče koliko god žele. Zato je bitno da imaju te dodatne aktivnosti osim osnovnog kursa koji pohađaju. Dodatne aktivnosti su dostupne u vidu kolekcija lekcija, gde imaju dosta radionica i dodatnih aktivnosti, lekcija gde mogu da dodatno vežbaju nešto što ih zanima.

Plus, tu su još i kolekcije vokabular vežbanja i gramatičkih vežbanja, koje su baš napravljene tako da imaš priliku da uradiš nevezano za kurs i nevezano za to gde si stala u tom trenutku. Da možeš svaki dan da se uloguješ i da uradiš nekoliko vežbanja i da vidiš da si nešto uradila korisno za sebe u tom danu i da nisi zapostavila učenje engleskog jezika. I sve ove aktivnosti napravljene su tako da ti ne oduzmu više od 20 – 30 minuta dnevno, tako da možeš da ih uradiš čak i kada nemaš dovoljno vremena i kada možda nisi baš u potpunosti spremna da se fokusiraš na učenje nekih novih stvari –  vrlo je bitno da kroz ovakve aktivnosti provežbaš ono što si već do sada naučila.

Ako nisi član English Lane škole, na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link, ili potraži English Lane online škola i pronaći ćeš sve informacije kako škola funkcioniše, kako možeš da se priključiš i kreneš sa učenjem.

Ja sam Zorana Radović, hvala ti što slušaš podkast i čujemo se u sledećoj epizodi. Ćao!           

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.