092 – 4 dobre navike za učenje engleskog

by | Aug 31, 2022

Saznaj koje su to dobre navike za učenje engleskog koje će ti pomoći da učiš engleski kvalitetno i ostvariš najbolje rezultate.

Preslušaj epizodu ispod i primeni ove savete za učenje engleskog:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Da li ti se dešava da kreneš sa učenjem engleskog jezika, ide ti dobro i onda polako počinješ da odustaješ?

Ili recimo učiš ali imaš utisak da ništa ne znaš.

Ili si čak možda u situaciji da si napravila puzu i sada ti je teško da se vratiš. Podeliću sa tobom četri navike koje će ti pomoći da uspešno učiš engleski jezik i prevaziđeš sve ove situacije.

Moje ime je Zorana Radović, ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je prva epizoda u šestoj sezoni English Lane podkasta. Objavljeno je već preko 90 epizoda u prethodnih nekoliko godina.

Ako je ovo epizoda koju prvi put slušaš, predlažem da pogledaš i ostale epizode i pronaći ćeš puno korisnih saveta i lekcija.

Tri najčešća problema kada je u pitanju uspešno učenje engleskog su baš ovi koje sam pomenula na početku. To je da recimo učiš, dobro ti ide, u jednom trenutku polako odustaješ.

Ili recimo imaš utisak da učiš a ne znaš dovoljno, ili si u situaciji da moraš da napraviš pauze. Onda ovakvi problemi negativno utiču na učenje engleskog jezika i sve ti je teže i teže da se vratiš.

Ono što je rešenje za tvoju situaciju je da stekneš dobre navike koje će ti pomoći ne samo da imaš dobar kontinuitet kada je u pitanju učenje engleskog, već i da učiš na zaista jedan uspešan način.

Kada kažem uspešno učenje, mislim pre svega da učiš na takav način da razumeš sve ono što učiš, da se osećaš lepo dok učiš i da se osećaš sigurno da sve to upotrebiš u konverzaciji.

Da bi to ostvarila, potrebno je da stekneš četiri dobre navike za učenje engleskog.

Znam da možda neće biti lako da odjednom stekneš sve ove navike, ali probaj postepeno da razmišljaš o njima i da ih polako implementiraš u tvoj proces učenja kao što ću ih ja i ovde analizirati jednu po jednu u ovoj epizodi jer je ovo nešto što će ti omogućiti da zaista uspešno učiš engleski.

Navika broj jedan, kvalitetno učenje engleskog. Sada ti možda prvo pada na pamet da je neophodno naći dobar odnosno kvalitetan program za učenje engleskog jezika.

Naravno da dobar program jeste bitan, ali kada kažem kvalitetno učenje engleskog jezika, ja ustvari govorim o tebi i tvojoj navici, o tvom stavu kada učiš engleski jezik.

Tvoj pristup odnosno način na koji učiš engleski jezik mora da bude kvalitetan da bi ti uspešno naučila engleski jezik. Lakše mi je da ovo objasnim kroz jedan primer.

Kada učiš engleski, učićeš recimo neku lekciju i onda ćeš posle te lekcije imati zadatak da uradiš neko vežbanje.

Vrlo često se dešava da tvoj fokus bude da ti naučiš tu lekciju i da onda uradiš uspešno to vežbanje.

Iako to jeste važno, naravno to je korak u učenju, to ne sme biti tvoj fokus i to ne sme biti tvoj primarni cilj. Bilo koju lekciju kada učiš engleski jezik, ti učiš zbog konverzacije.

Dakle, upotreba jezika bilo pisana bilo usmena, ta konverzacija je ono što je tebi cilj i svaku lekciju, svako vežbanje radiš zbog toga.

Dakle, nemoj da razmišljaš o vežbanju kao o nekom konačnom cilju i da razmišljaš, “Ok, uradila sam ovo vežbanje i to je to, ja sam uspešno naučila,” jer to nije uspešno dok god ti to ne možeš da upotrebiš u konverzaciji.

Moraš da uvek možeš da upotrebiš ono što učiš u konverzaciji, bez ikakve pomoći, bez gledanja u beleške, bez gledanja u lekcije, u rečnik, već jednostavno da se osloniš samo na svoje znanje. To je ono što je odlika kvalitetnog učenja.

Sad, kako steći naviku kvalitetnog učenja engleskog jezika? Kada učiš engleski jezik imaj u vidu da su lekcije, vežbanja, pa čak i završiti neki kurs, da su to sve samo koraci na putu za učenje engleskog jezika i da ustvari tvoj glavni cilj treba da bude upotreba engleskog jezika.

To znači da ti možeš da koristiš engleski jezik da pričaš sa nekim, da možeš da koristiš engleski jezik da razumeš ako čitaš neki članak.

Ili recimo, ako pišeš neki imejl ili ako gledaš neki program, da u svim tim situacijama ti umeš da korstiš ono što učiš.

Ono što će ti dodatno pomoći u ovoj situaciji je da se fokusiraš da učiš manje ali da učiš kvalitetno, jer to je nešto što je vrlo bitno kada je u pitanju ovakvo kvalitetno učenje.

Čak i ako ti sediš recimo i pokušaš da zapamtiš u jednom danu 30 ili 50 novih reči, nećeš to moći da uradiš na kvalitetan način.

Zato je vrlo bitno da kvalitetno učenje bude tako organizovano da ti možeš to da postigneš i da zaista svaka lekcija bude i naučena lekcija.

Da ne bude samo urađena, da ne bude samo urađeno vežbanje, već je zaista naučeno vežbanje i nešto što onda ostaje i može posle da se upotrebi.

O kvalitetnom učenju imam posebnu epizodu English Lane podkasta i ostaviću link na ovoj stranici gde možeš da preslušaš detaljno o tome kako funkcioniše ceo proces, ali daću ti ovde i nekoliko saveta kako to da ostvariš i na šta da se fokusiraš kada želiš da učiš engleski kvalitetno i da razvijaš ovu naviku.

Prvo što treba da uradiš je da učiš engleski postupno i da pratiš program kursa koji pohađaš.

Bitno je da naučiš svaku lekciju koja je tu i da ih učiš onim redom kojim su date jer verovatno postoji neki razlog zašto se uče tim redom.

Dakle, da ne učiš bez nekog posebnog reda jer će ti onda biti mnogo teže.

Druga stvar je da kada radiš vežbanja ili zadatke to jest aktivnosti za proveru, obavezno radiš te aktivnosti bez ikakve pomoći jer na taj način ti pokazuješ ono što zaista znaš i uviđaš ono što možda ne znaš i na šta možda treba da se vratiš i da obnoviš.

Ovo su dve najbitnije stavke kada je u pitanju kvalitetno učenje.

Ukoliko želiš da preslušaš detaljnije o celoj ovoj ideji, ostaviću na ovoj stranici gde slušaš podkast link gde možeš da preslušaš i tu epizodu, a sada prelazimo na drugu naviku.

Navika broj dva, redovno učenje engleskog jezika. Moraš da stekneš naviku da redovno učiš engleski jezik i ovo je nešto što je veoma, veoma važno.

Znam da mnogi dolaze u iskušenje da u nekom trenutku naprave pauzu što zbog obaveza, zbog odmora, zbog raznih nekih stvarii i uvek svi planiraju da se vrate učenju engleskog jezika.

Dakle, niko ne pravi pauzu i kaže, “E, okna neodređeno pravim pauzu,” ili, “Sada prekidam sa učenjem pa ću nastaviti kad stignem,” nego svi imaju neki plan.

“Nastaviću za mesec dana.” “Nastaviću za dva meseca.” “Nastaviću kad se završi odmor,” ili tako dalje.

Ono što je problem u toj situaciji je da uprkos toj želji, u toku te pauze ti gubiš rutinu, gubiš ono sve što si stekla, gubiš sigurnost.

To je nešto što te kasnije sputa i kasnije ti napravi problem i jednostavno mnogo ti je teško da se vratiš, pogotovo što oni koji naprave pauzu žele da se vrate tamo gde su stali, a to nije uvek moguće.

Ako ne koristiš engleski jezik i ako napraviš tu pauzu, neke stvari ćeš vremenom zaboraviti, izgubićeš sigurnost, izgubićeš tu naviku i to će ti onda biti problem kada želiš da nastaviš sa učenjem engleskog jezika.

Iz iskustva znam da je zapravo samo redovno učenje engleskog jezika nešto što daje rezultate, a sve tako pauze i neki onako planovi koji zapravo u fokusu nemaju učenje engleskog jezika, jer ti ako razmišljaš, “Oksada ću da završim ovaj kurs koji traje mesec, dva pa ću onda malo da napravim pauzu, pa ću kad budem bila na odmoru da uradim neki sledeći kurs, pa ću onda malo da učim sama kad stignem,” ti si u situaciji da ti zapravo ne prioritizuješ engleski jezik i da ti ne praviš od toga sebi neku naviku i rutinu.

To je nešto što će te zaista sputati, odnosno nećeš moći da ostaviš toliko dobre rezultate kao što je to moguće ako učiš redovno.

Znam da je teško učiti redovno uz sve obaveze ali probaj da stekneš ovu naviku postepeno. To ćeš uraditi tako što ćeš prilagoditi učenje sebi.

Dakle, izabraćeš program koji tebi odgovora, odnosno način učenja koji tebi odgovara i koji može da se uklopi u tvoje obaveze.

To znači da možeš da učiš engleski jezik i kada radiš, da možeš da učiš engleski i ako si na odmoru, da možeš da učiš engleski i u toku zime i u toku leta.

Dakle da ti faktori ne utiču na to da ti staneš sa učenjem engleskog jezika već da jednostavno to bude neka tvoja aktivnost koju ćeš redovno raditi.

Samo imaj u vidu, kada kažem redovno učenje ne znači da treba da učiš svaki dan i da treba da svaki slobodni trenutak posvetiš učenju engleskog jezika, nego razmišljaj o učenju engleskog jezika kao recimo kada bi se prijavila da ideš na časove klavira ili recimo kada bi trenirala jogu.

Znači to je nešto što bi ti radila u nekim određenim intervalima u toku nedelje i vremenom bi stekla sigurnost u tu veštinu koju razvijaš.

Recimo ako ideš na jogu dva puta nedeljno, vremenom bi postala sve bolja u tome i vremenom bi to postala neka tvoja navika, nešto što jedva čekaš da radiš.

Isto je sa engleskim jezikom. Probaj da stekneš naviku da učiš engleski jezik redovno jer to je nešto što će ti omogućiti zaista sjajne rezultate.

Probaj da stekneš naviku da učiš engleski jezik redovno jer to je nešto što će ti omogućiti zaista sjajne rezultate. Click To Tweet

U mojoj školi mi se dešavalo da imam polaznice koje imaju puno obaveza.

Neke od njih su odlučile da nastave sa učenjem engleskog jezika i da uklope učenje i uče recimo dosta sporije nego što je to očekivano i nego što su one same to planirale, a imam polaznice koje su odlučile da odustanu pa bi se vratile učenju kada se steknu neki bolji uslovi.

Naravno, već možeš da pretpostaviš ko ima bolje rezultate.

Kada pogledam izveštaj polaznica koje su nastavile da uče čak iako uče sporije malo nego što bi želele, one ostvaruju sjajne rezultate tokom meseci i tokom godina koje uče.

One zaista napreduju sa učenjem engleskog jezika, bez obzira ako je to i malo sporiji tempo i čak možda dosta sporiji tempo nego što bi napredovao neki drugi, imaj u vidu da one napreduju i to je ono što je bitno.

Ono što im omogućava da ostvare dobre rezultate i da napreduju je upravo ta rutina odnosno navika da uče engleski redovno.

Kada su u pitanju polaznice koje su odlučile da odustanu, one će probati u nekom trenutku verovatno da nastave sa učenjem englekog jezika, ali dok god i one same ne izađu iz tog začaranog kruga pokušaja, dok ne prihvate tu naviku redovnog učenja, neće uspeti da ostvare to što žele.

Na pola smo puta kada su u pitanju dobre navike za učenje engleskog jezika.

Želim samo da ponovim da je ovo nešto što treba da polako primeniš na proces učenja, da jednu po jednu naviku probaš da stekneš i to ne mora biti ovim redom kojim ja pričam.

Možeš krenuti od navika koje su tebi najlakše i najbrže da ih primeniš u tvoj proces učenja.

Navika broj tri, aktivno učenje engleskog jezika. Aktivno učenje engleskog je učenje gde ti odmah koristiš sve ono što učiš.

Dakle, ništa od lekcija i od nekih definicija i pravila koje učiš u engleskom jeziku ne učiš samo da bi ih zapamtila, sve to učiš da bi odmah upotrebila. To je ono što ti treba da uradiš kada učiš engleski jezik.

Svaku novu lekciju koju učiš, svaku novu reč koju naučiš na engleskom probaj da odmah ubaciš u upotrebu i da razmisliš koje su to situacije kada možeš to da upotrebiš.

U kojim situacijama bi ti to bilo korisno, na koji način bi ti to prilagodila nekoj tvojoj situaciji.

Na ovaj način kada ovako razmišljaš, ti odmah koristiš pre svega ono što učiš. To je naravno prvi i glavni razlog, a drugi je da ti na ovaj način bolje pamtiš.

Ako učiš nešto i odmah vidiš primenu, ti mnogo bolje pamtiš to i shvataš da ti to učiš da bi nešto drugo mogla da upotrebiš, da bi rečenicu napisala na bolji način, da bi nešto iskazala na engleskom što nisi možda mogla do tada.

To je nešto što ti omogućava da odmah vidiš sjajne rezultate, da čak već iako si početnik i ako tek počinješ sa učenjem, da recimo posle prvih naučenih reči ti već možeš da napišeš rečenicu.

To je takva odlična motivacija za tebe i takav podstrek i nešto što će ti zaista biti ohrabrenje da možeš da nastaviš dalje sa učenjem engleskog jezika.

Naravno da želiš da nastaviš jer ćeš odmah videti da si dobra u tome i da ti dobro ide.

Zato je bitno da kada učiš engleski jezik da zaista odmah možeš da vidiš rezultate koje postižeš. Imaj u vidu da kada počneš sa učenjem engleskog jezika, ti rezultati će biti malo više očigledni.

Videćeš da oknisi znala ništa na engleskom recimo da kažeš, a već posle nekoliko prvih lekcija ti ćeš znati već da napišeš prve rečenice, znaćeš da se pretstaviš na engleskom i osetićeš zaista da je to neki veliki pomak.

Kako nastaviš sa učenjem engleskog jezika, možda će ti delovati da napreduješ sporije i da se ne menja nešto mnogo, ali to nije tako.

To je samo prividno jer ti samo vremenom nadograđuješ sve ono što si učila, samo dodaješ nove reči i jednostavno treba vremena da postepeno taj način na koji se izražavaš postane složeniji.

Postoji posebna epizoda English Lane podkasta o tome kako da aktivno učiš engleski jezik i kako da svaki zadatak, svaku aktivnost, svako vežbanje, lekciju pretvoriš u aktivnu veštinu i kako da učiš na aktivan način.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link gde možeš da preslušaš i tu epizodu. Tvoj cilj nije da budeš dobra u rešavanju testova već da dobro i sigurno govoriš engleski jezik.

Stigli smo do samog kraja. Pričaću o navici koju ako stekneš izbeći ćeš da dođeš u situaciju da učiš a da imaš utisak da ništa ne znaš.

Pre nego što nastavimo, želim da te pozovem da ukoliko nisi član English Lane škole, na ovoj stranici gde slušaš podkast možeš pronaći link ka školi.

Ili možeš jednostavno potražiti English Lane onlajn škola i tu ćeš pronaći detalje o školi, kako funkcioniše i kako možeš da se prijaviš i kreneš sa učenjem.

Uči se onlajn, sve je lepo organizovano u okviru onlajn programa koji su podeljeni po različitim nivoima tako da možeš da napreduješ lepo sa učenjem engleskog jezika i da učiš engleski na zaista jedan kvalitetan način.

Poslednja navika koju treba da usvojiš je obnavljanje. Znam da obnavljanje kao navika ne zvuči posebno zanimljivo, ali imaj u vidu da je ovo neophodan deo učenja.

Podeliću sa tobom zašto to radiš i zašto će ti ovo biti korisno kada učiš engleski jezik.

Obnavljanje je prilika za tebe da se vratiš i da obnoviš ono što si učila do sada. Sada, mnogi imaju odbojnost prema tome, naravno zato što kada završiš nešto jednostavno smatraš to završenim i ne želiš da se vraćaš, ali postoje dva problema koji se ovde javljaju.

Prvo je to da zaboravljaš ono što učiš kada učiš engleski jezik i to je nešto što će ti se dešavati bez obzira da li učiš engleski redovno ili ne.

Naravno, ako učiš engleski redovno, ti ćeš ovo zaboravljanje smanjiti na minimum i doći ćeš u situaciju da uglavnom zaboraviš po neku reč.

Teško da ćeš zaboraviti neke izraze i neka bitna pravila, ali ćeš zaboraviti po neku reč. To će ti se desiti i to je sasvim normalno, zato obnavljanje jeste bitno.

Drugi problem koji se ovde dešava je da dođeš u situaciju da neke lekcije ne naučiš dovoljno dobro.

Ovo je situacija u koju ćeš verovatno doći čak i ako učiš engleski redovno i ako učiš engleski kvalitetno, jer jednostavno u nekim situacijama ćeš imati možda više koncentracije, neke lekcije će možda biti malo lakše, neke će lekcije možda imati više primera pa će ti biti lakše da ih razumeš.

Neke lekcije će možda imati nešto komplikovano što ti je teško da razumeš pa ti onda onako ostanu malo nedorečene i tako dalje.

Sve su to situacije kada ćeš možda imati problem da nešto ne naučiš baš onako kako treba.

To je nešto što ti možda neće napraviti problem da uradiš recimo naredno vežbanje i naredni test ćeš možda uraditi bez problema, ali kako dalje nastavljaš sa učenjem engleskog jezika takve stvari postanu problem i vremenom te takve stvari sputaju da naučiš engleski jezik.

Zato je bitno da usvojiš tu rutinu obnavljanja rano. Dakle, čim kreneš sa učenjem engleskog jezika imaj u vidu da ćaš jedno vreme izdvojiti da učiš engleski jezik, a određeni period ćeš izdvojiti da obnavljaš.

Nemoj misliti da je to vreme za obnavljanje uzaludno utrošeno jer nije.

Posebno kada si u situaciji da učiš puno novih reči, da učiš razna neka pravila, da vidiš da imaš neku nesigurnost, obavezno koristi obnavljanje kao nešto što će ti pomoći u takvim situacijama.

Zato je bitno da usvojiš tu naviku obnavljanja vrlo rano, čim kreneš sa učenjem engleskog jezika jer čim kreneš da učiš nove reči, nova pravila, videćeš da ne možeš konstantno da učiš nešto novo, da jednostavno u nekom trenutku je potrebno da se malo vratiš i da obnoviš.

Kako ćeš to uraditi? Uglavnom nije potrebno da se vraćaš na lekcije skroz i da učiš ponovo kao da prvi put učiš. Uglavnom ćeš moći da uradiš aktivnosti koje će ti pomoći da provežbaš.

To su uglavnom vežbanja, neki zadaci i testovi i to je nešto što će ti pomoći da obnavljaš.

Naravno, ukoliko u tom procesu obnavljanja ti primetiš da ne možeš da uradiš neko vežbanje, da ti neke reči nisu jasne, neophodno je da se vratiš na lekciju i da potražiš objašnjenje ili da postaviš pitanje, da na taj način dobiješ pomoć.

Kada su u pitanju nove reči, njih ćeš da obnavljaš tako što ćeš da gledaš u neki spisak ili u neke kartice, nešto što će ti pomagati da učiš te reči.

Neko će učiti tako što čita te reči, neko će da piše reči, neko će da sluša reči, zavisi kome šta odgovara.

Bitno je da se vraćaš na reči i da vežbaš stalno te nove reči jer je to nešto što će ti najviše, čini mi se, napraviti problema, odnosno nešto što se najviše zaboravlja su upravo nove reči.

Onda ako ne obnavljaš nove reči, ti onda dođeš u situaciju da recimo budeš na srednjem nivou, da čak i znaš gramatiku za srednji nivo ali nemaš dovoljan fond reči.

To je recimo problem koji ima mnogo onih koji uče engleski jezik, a taj problem je nastao upravo zbog toga što se nisu vraćali da obnavljaju te nove reči koje su učili.

Kada pričamo o učenju novih reči, mislim naravno i na značenje i na izgovor i na pisanje jer je sve to neophodno da uspešno možeš da upotrebiš neku reč u engleskom.

Sada ćemo odmah ovu naviku obnavljanja da povežemo sa onom navikom o kvalitetnom učenju. Recimo kada učiš novu reč, vrlo je bitno da znaš da je napišeš.

Ako ne znaš da je napišeš ti treba da se vratiš i da obnoviš da bi na taj način i učila kvalitetno.

Ne smeš da koristiš alat recimo koji će ti ispraviti tu napisanu reč jer na taj način nećeš naučiti i nećeš sledeći put znati opet da napišeš tu istu reč.

Učenje engleskog treba da bude jedno divno iskustvo koje će ti omogućiti da stekneš jednu zaista sjajnu veštinu koja će ti pružiti mnogo sigurnosti i samopouzdanja.

Ono što je neophodno da bi u tome uspela su ovakve navike jer će ti one omogućiti da zaista učiš engleski i da zaista vidiš odmah rezultate svog truda.

Iza uspešnog učenja engleskog jezika su upravo ovakve dobre navike. Nemoj da se opterećuješ ako ne možeš odjednom sve ove navike da stekneš, bitno je da radiš na tome i da postepeno sve ovo primenjuješ na proces učenja.

Ukoliko ti je potrebna pomoć kada je u pitanju učenje engleskog jezika i program koji će ti omogućiti da učiš engleski kvalitetno, na ovoj stranici gde slušaš podkast biće lilnk ka školi koja se zove English Lane onlajn škola i tu možeš pronaći sve informacije.

Školu sam napravila baš na takav način da ti pomogne da postepeno stičeš ovakve navike i da učenje bude zaista organizovano tako da se uči kvalitetno i da možeš da vidiš rezultate onoga što učiš.

Nadam se da ti je ova epizoda bila korisna, da ćeš u narednom periodu raditi na razvijanju i usvajanju ovih navika.

Čujemo se uskoro sa novim savetima i lekcijama.

Moje ime je Zorana Radović. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde