fbpx

150 – Diktat u engleskom – šta moraš znati

by | Mar 27, 2024

Saznaj koja su to tri koraka koja ne smeš preskočiti kada radiš diktat u engleskom da ostvariš najbolje rezultate.

Preslušaj epizodu sa savetima kako da radiš diktat u engleskom:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript (samo informativno, može sadržati slovne i druge greške):

Saznaj koja su to tri koraka koje ne smeš preskočiti kada radiš diktat u engleskom i kako ti ova aktivnost pomaže da napreduješ.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Ovo je epizoda broj 150 i u ovoj epizodi pričaću o diktatu u engleskom i kako ti ova aktivnost pomaže da napreduješ.

Diktat je aktivnost za vežbu engleskog. Ideja je da slušaš nešto, recimo to može biti osoba koja priča ili može biti neki snimak, neki video i ideja je da zapišeš ono što čuješ.

U okviru ove aktivnosti ti vežbaš različite veštine kada je u pitanju učenje engleskog jezika, ali je vrlo važno da ovu aktivnost shvatiš veoma ozbiljno, jer je to nešto što će ti mnogo značiti kada je u pitanju tvoj napredak.

Znam da diktat može biti malo komplikovana aktivnost, posebno na početnom nivou, ali je vrlo bitno da od početka radiš i ovu aktivnost jer će ti mnogo značiti i videćeš da će ova aktivnost vremenom postati sve lakša i lakša.

Kada želiš da radiš diktat na početnom nivou, možeš doći u situaciju da ne možeš da čuješ nešto na snimku, da ne razaznaješ koje su to reči izgovorene i onda je to nešto što te obeshrabri kada učiš engleski jezik, jer taman naučiš neke glagole da napraviš rečenice i onda kada treba da čuješ te rečenice može biti malo komplikovano da to izvedeš.

Ali imaj u vidu da se dobri rezultati postižu kroz vežbu i očekivano je da će neke aktivnosti tebi biti teže. Nekome je težak izgovor, nekome može biti teška gramatika, a nekome će možda diktat malo biti teži.

Evo sada ćemo i proći kroz tri koraka koja ne smeš preskočiti kada radiš diktat u engleskom i kada želiš da uradiš ovu aktivnost, postupak je sledeći:

Prvi korak je da slušaš snimak bez ikakvog zapisivanja. Dakle, slušaš da čuješ o čemu se radi i da probaš da se upoznaš sa tekstom ili sa rečenicom koju slušaš.

Iako je diktat aktivnost gde je potrebno da zapišeš ono što čuješ i mahinalno ćeš krenuti da zapišeš odmah čim kreneš da slušaš nešto, probaj da prvi korak bude fokusiran samo na slušanje.

Dakle, preporučujem da se fokusiraš da samo slušaš i da se na taj način upoznaš sa onim što treba da zapišeš.

Dakle, preporučujem da se fokusiraš da samo slušaš i da se na taj način upoznaš sa onim što treba da zapišeš. Click To Tweet

Drugi korak je da slušaš i da probaš da zapišeš sve što čuješ i imaj u vidu da ovaj drugi korak može biti podeljen u nekoliko delova, to jest nekoliko puta ćeš slušati snimak, posebno ako si na početnom nivou i to je sasvim uredu.

Recimo ako slušaš rečenicu ili neki tekst, u redu je da slušaš više puta, u redu je da zaustaviš snimak kada čuješ recimo dve, tri reči i želiš da to zapišeš, onda zaustaviš snimak pa onda ponovo pustiš snimak.

Bitno je da probaš da zapišeš sve što čuješ i niko ne očekuje da zapisuješ ili da kucaš u vremenu u kom se i to izgovara, dakle očekivano je da ćeš da zaustavljaš snimak.

Zato nemoj da žuriš, već jednostavno se opusti i probaj da zapišeš što više i kad god je potrebno vrati snimak i preslušaj ponovo.

Na kraju ovog drugog koraka imaćeš zapisano pred sobom ili rečenicu ili tekst. Onda dolazimo do sledećeg, trećeg koraka gde je potrebno da pogledaš to što je zapisano, odnosno otkucano.

Ideja ovog trećeg koraka je da pogledaš rečenicu i da vidiš da li je ona pravilna, da li su sve reči dobro napisane i da li možda nešto nedostaje.

Sada ću navesti jedan primer sa početnog nivoa gde se baš provuče greška do koje ne bi trebalo da dođe da nije preskočen ovaj poslednji korak, a rečenica glasi ovako:

It is big vase. 

To je bila rečenica u diktatu i ta rečenica nije gramatički pravilna. Jedna polaznica mi je baš poslala poruku da pita zašto ta rečenica nije tačna. To su reči koje ona čuje u diktatu, it is big vase. 

Ono što ona na početnom nivou nije čula je član a, it is a big vase. Tu reč ona nije čula, inače je sasvim očekivano da se desi na početnom nivou.

Dakle, nemoj da te takve stvari obeshrabre, ali ono što treba da naučiš je da u okviru diktata ti ćeš zapisati sve ono što čuješ, ali u okviru ovog poslednjeg koraka bi trebalo da pogledaš rečenicu i da probaš da primeniš sva ona gramatička pravila i pravila za pisanje, da kroz ovu aktivnost provežbaš i to i onda znanje koje imaš kada je u pitanju engleski jezik će biti zaista kompletno.

Dakle, kada pogledaš rečenicu koja je zapisana, tu bi trebalo da primetiš neke greške i nešto što nedostaje i onda u tom slučaju ćeš ili dodati to što nedostaje što misliš da je potrebno, ili ćeš se vratiti i ponovo preslušati sa ciljem da pronađeš to.

Da li zaista tu postoji neka reč? Da li je možda nešto rečeno drugačije? Jer ideja je da ono što slušaš to jeste gramatički tačno i onda i ono što napišeš naravno treba da bude gramatički tačno.

Nemoj da zaboraviš ovaj poslednji korak zato što je on važan, iako možda deluje u nekim situacijama suvišno, jer ako sigurno zapišeš sve što čuješ deluje ti da je to to.

Ipak je bitno da proveriš sve ono što zapišeš, jer ćeš na ovaj način osim što proveravaš to što je urađeno i proveravaš ujedno i svoje znanje i gramatiku, sve ono što učiš dakle.

E sad, diktat jeste aktivnost koja od tebe zahteva aktivno učešće, odnosno nije dovoljno samo da preslušaš neku lekciju i da to bude to, već i zaista moraš da se potrudiš.

Moraš da slušaš nekoliko puta, moraš da se vraćaš na ono što je urađeno, ali ovo je aktivnost koja je zaista važna kada je u pitanju tvoj napredak jer ti pomaže da razvijaš nekoliko jezičkih veština i sada ću ti reći zašto je diktat važan kada učiš engleski jezik.

Pre svega vežbaš slušanje. Ova aktivnost je posebno važna i to od početnog nivoa kada je vrlo često prisutan taj stav da naučiš nešto, da naučiš gramatiku, da naučiš bilo šta da sklopiš neku rečenicu, a nisu možda bitne te ostale aktivnosti, ali imaj u vidu da jesu i te kako bitne.

Posebno od početnog nivoa jer će ti pomoći da od početka učiš na kvalitetan način i da zaista razumeš ono što učiš.

Tu dolazimo do prvog cilja koji ćeš ostvariti kroz diktat, a to je da vežbaš slušanje. To je nešto što je veoma važno za komunikaciju jer kad kreneš da učiš engleski jezik tvoj krajnji cilj je da naučiš da komuniciraš na engleskom, odnosno da pričaš sa nekim.

Ta komunikacija kreće od slušanja, odnosno od toga da razumeš šta sagovornik govori.

Ne samo za konverzaciju, slušanje je veština koja će ti biti važna kada koristiš sadržaje na engleskom, kada gledaš filmove, kada gledaš instrukcije i kada želiš da pratiš uputstva, vrlo je bitno da imaš ovu veštinu.

Onda dolazimo do druge veštine, a to je vežbaš razumevanje. To je takođe važno za korišćenje sadržaja na engleskom i za komunikaciju, zato što kroz diktat ti učiš da razumeš ono što je rečeno.

Prvi korak je da čuješ, a zatim i da razumeš ono što je izgovoreno.

To je nešto što je veoma važno kada učiš engleski jezik, posebno na početku kada može biti nepoznatih reči, kada su neke konstrukcije, odnosno izrazi malo komplikovani i teški da ih shvatiš i teški da ih prevedeš bukvalno.

Da izbegneš taj korak vrlo će ti biti bitno to razumevanje onoga što čuješ i svih tih izraza koje učiš.

Takođe razvijaš veštinu pisanja, odnosno vežbaš da pišeš na engleskom, a to je posebno važno kada učiš nove reči.

Dakle, ako želiš da koristiš engleski u pisanoj komunikaciji ili ako želiš da čitaš na engleskom kasnije, biće ti potrebno da znaš kako se pišu te reči koje učiš, a to je nešto što ćeš takođe provežbati kroz diktat.

Kada smo kod ove aktivnosti kada vežbaš da pišeš na engleskom, daću ti jedan savet ukoliko učiš engleski u mojoj školi.

Zapravo ovo je primenljivo i ako ne učiš engleski u mojoj školi, a to je da kada učiš reči, važno je da učiš kako se one izgovaraju. To je nešto što ćeš vrlo često prvo naučiti, ali je vrlo bitno da naučiš kako se one pišu.

To je zato što će ti to biti veoma važno kada koristiš engleski jezik, jer recimo možeš doći u situaciju da čuješ neku reč i da je prepoznaješ, odnosno znaš koja je reč u pitanju a ne možeš da je napišeš jer ne znaš kako se ta rač piše, ili možeš doći čak i u obrnutu situaciju.

Dakle, ako recimo čitaš neki tekst i imaš pred sobom reč koju ne prepoznaješ u pisanju, a zapravo je to reč koju znaš nego jednostavno ne znaš da se tako piše i onda možeš doći u situaciju da ne možeš da koristiš reči koje znaš, a to je nešto što naravno treba da izbegneš kada učiš nove reči.

Zato je važno da radiš diktat kao aktivnost jer je važno da učiš kako se pišu reči, jer kada budeš u nekoj situaciji da koristiš engleski jezik, ne smeju postojati takve nesigurnosti.

Dakle, ne smeš doći u situaciju recimo da treba da zapišeš neke instrukcije ili da učestvuješ na nekom seminaru, odnosno konferenciji gde je potrebno da zapišeš neke beleške i da onda ne znaš da zapišeš neku reč.

Jer ako dođeš u tu situaciju, ta reč koju ne znaš da zapišeš će te potpuno blokirati i nećeš zapisati ništa dalje i onda ćeš doći u situaciju da ne možeš da ispratiš nešto zbog te neke reči.

Zato je važno da od početka učiš kako se reči pišu.

Na kraju dolazimo do poslednjeg razloga zašto je diktat važan tebi kao aktivnost za vežbu engleskog, a to je da proveravaš gramatiku i pisanje. To je ono što sam rekla kao poslednji i treći korak kada radiš diktat.

To je situacija kada imaš pred sobom rečenicu ili tekst koji zapišeš, ali vrlo je bitno da proveravaš svoju gramatiku i pisanje tako što ćeš čitati taj tekst, odnosno rečenicu i proveriti da li je tu sve dobro napisano.

Ideja ovog koraka, odnosno ove provere je da probaš da se pozoveš onako na sva pravila koja učiš i na neke izraze koje si zapamtila do tada, jer to je nešto što proveravaš kroz ovakve aktivnosti.

Recimo, naučiš izraz in the morning  i onda kada zapišeš taj izraz, proveravaš da li si upotrebila tu član, da li je tu potreban član, da li je zaista predlog in ili je neki drugi predlog.

Dakle, zapitaj se takve stvari zato što će ti to pomoći da proveriš ono što do tada znaš i da na taj način onako testiraš sebe i zaista osiguraš da je dobro sve ono što učiš i da učiš sa puno razumevanja i to je ono u čemu je takođe korisna ova aktivnost kada radiš diktat u engleskom.

Sada kada razumeš značaj diktata u engleskom, verujem da će ti biti mnogo lakše da koristiš ovu aktivnost i da vežbaš engleski na ovaj način, a škola koju sam pomenula je English LaneU pitanju je onlajn škola za učenje engleskog jezika.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link ka školi ili možeš potražiti English Lane onlajn škola i tu ćeš moći da pročitaš detaljnije o tome i da proveriš da li je ovo način učenja koji tebi odgovara.

Hvala ti što slušaš podkast. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

English Lane onlajn škola – saznaj više

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde