fbpx

083 – Kako da ne izgubiš motivaciju za učenje engleskog tokom pauze

by | May 4, 2022

Ovi saveti za učenje engleskog će ti pomoći da ne izgubiš motivaciju čak i ako moraš malo da napraviš pauzu u učenju.

Preslušaj epizodu ispod sa savetima za učenje:

Zanima te više o onlajn školi English Lane? Klikni ovde da saznaš više.

Transkript:

Realnost je da kada praviš pauzu gubiš motivaciju za učenje engleskog jezika. Postoji nekoliko saveta koje možeš pratiti da smanjiš šanse da se to desi ili da čak u potpunosti to izbegneš. Slušaj ovu epizodu da saznaš kako.

Moje ime je Zorana Radović. Ja sam profesor engleskog jezika i osnivač onlajn škole English LaneOvo što slušaš je English Lane podkast gde pričam o korisnim savetima i lekcijama za učenje engleskog jezika.

Prvi savet koji je neophodno da ispratiš je da probaš da prilagodiš učenje sebi. Znam da je u nekom trenutku neophodno napraviti pauzu kada je u pitanju učenje engleskog jezika. Pre nego što to uradiš razmisli prvo da li baš moraš da napraviš tu pauzu ili postoji neki način da učenje prilagodiš sebi.

Pauza u učenju engleskog jezika negativno utiče na tvoje samopouzdanje, na tvoju sigurnost, vremenom ćeš početi da zaboravljaš neke stvari. Naravno, sve to utiče loše na tvoju motivaciju jer kasnije kada budeš želela da se vratiš da nastaviš sa učenjem biće ti teže da to uradiš.

Tako da prvi korak je da probaš da izbegneš, ako je moguće naravno, da napraviš tu pauzu. Jer vidi, rutinu koju si napravila ne želiš da uništiš.

Ako si već stekla naviku da redovno učiš engleski i ako si uspela da to ostvariš i učiš konzistentno engleski već neko vreme, onda probaj da na neki način tu rutinu zadržiš, ćak i ako sada u ovom trenutku moraš to malo da prilagodiš.

To recimo može da znači da si učila svaki drugi, treći dan, a da ćeš u nekom narednom periodu moći da učiš možda samo jednom ili dva puta nedeljno. To je ipak bolje nego u potpunosti prestati sa učenjem.

Sad, ako je takva situacija da apsolutno moraš da napraviš pauzu, odnosno moraš da prekineš učenje u potpunosti, probaj da primeniš sledeći, to jest drugi savet. Slušaj engleski jezik odnosno čitaj na engleskom jeziku.

Čak i ako praviš pauzu kada je u pitanju učenje engleskog jezika, verovatno ćeš imati vremena da možda slušaš neku pesmu, da pogledaš neku seriju, neki film, da recimo pročitaš neki članak, neku knjigu i tako dalje.

Da u svoje slobodno vreme uradiš neku od tih aktivnosti i probaj da to uradiš na engleskom jeziku.

Dakle, izaberi sadržaje koji su na engleskom i probaj da kroz te sadržaje imaš priliku da čuješ odnosno da čitaš engleski jezik.

Iako to nije aktivan način već ti samo dobijaš onako informacije na engleskom jeziku, ne koristiš aktivno engleski jezik, ipak je to dobra prilika da ostaneš u kontaktu sa engelskim jezikom.

U okviru ove epizode podkasta ostaviću i link ka posebnoj epizodi gde baš pričam o slušanju na engleskom i kako možeš samostalno da vežbaš slušanje, pa preslušaj i to kao neke dodatne aktivnosti koje možeš raditi u okviru pauze. Takođe ću ostaviti i par predloga knjiga za čitanje na engleskom.

Jedan savet koji ću ti ovde dati je da se ne opterećuješ previše da razumeš apsolutno svaku reč kada slušaš ili čitaš na engleskom.

Vrlo često ćeš biti u situaciji da ne razumeš po neku reč, ali to ne mora da ometa tvoje iskustvo. Odnosno, ako recimo ne razumeš neku reč, ne znači da ne razumeš i šta se dešava u nekom videu koji gledaš koji je na engleskom.

Vrlo je bitno da se okružiš engleskim jezikom i da slušaš engleski jezik i da na taj način aktiviraš ono što si učila do sada, a ono što ne razumeš, naravno vremenom ćeš naučiti kada se budeš vratila učenju engleskog jezika.

Treći savet je nešto što možeš uvek da uradiš čak i ako nemaš vremena, čak i ako si napravila pauzu sa učenjem, probaj da razmišljaš na engleskom.

Ovo je vrlo jednostavna vežba koja će ti pomoći da aktivno koristiš ono što si naučila do sada i da nateraš sebe da razmišljaš o engeskom jeziku.

Čak i ako sada ne učiš aktivno jezik, probaj da razmišljaš i da koristiš ovo kao vežbu.

U bilo kom trenutku dana kada imaš vremena da usporiš misli i razmišljaš o nečemu, probaj da razmišljaš na engleskom. Share on X

U bilo kom trenutku dana kada imaš vremena da usporiš misli i razmišljaš o nečemu, probaj da razmišljaš na engleskom. Čak i ako recimo razmišljaš šta ćeš sutra spremiti za ručak, probaj da to smisliš na engleskom.

Da sebi onako smišljaš neke rečenice čak i ako nisu potpuno tačne, čak i ako ne znaš baš svaku reč da kažeš na engleskom, probaj da smisliš kako bi nešto od toga bar uspela da kažeš na engleskom koristeći ono što si do tada naučila.

Dobra prilika za vežbu je i recimo ako imaš previše posla i zbog toga moraš da napraviš pauzu u učenju.

Verovatno ćeš u nekom trenutku dana razmišljati i o nekim dijalozima koje vodiš na poslu, kako da se pripremiš za neki sastanak i opet probaj da sve to uradiš na engleskom.

Dakle, smišljaj dijalog na engleskom, šta bi ti odgovorila na engleskom, kako bi pitanje glasilo na engleskom jer na taj način uspevaš da vežbaš i da koristiš engleski iako naravno ne sediš u učionici, ne gledaš u knjigu, ne radiš vežbanja, ne gledaš u lekciju, već samo koristiš ono što znaš.

Predlažem da potražiš i posebnu epizodu koju imam na ovu temu koja se zove Kako da Razmišljaš na Engleskom Jeziku.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast ostaviću link tako da možeš lako da pronađeš tu epizodu i da preslušaš još korisnih saveta koji će ti pomoći kako da razmišljaš i kako da smisliš neke vežbice u toku dana koje će ti pomoći da razmišljaš na engleskom čak i ako si početnik.

Kako da vežbaš slušanje na engleskom

Predlozi za čitanje: knjige na engleskom

Poslednja stvar o kojoj ćemo pričati u ovoj epizodi u potpunosti zavisi od tebe i od tvoje spremnosti da naučiš engleski jezik i od toga uopšte koliki je prioritet engleski jezik u tvom životu, a to je da pronađeš priliku da koristiš engleski jezik.

Činjenica da moraš da napraviš pauzu kada je u pitanju učenje engleskog jezika ne znači da u potpunosti treba da zaboraviš engleski jezik.

To ne znači da treba da onako zaboraviš sve ono što si učila do tada i da uopšte nemaš kontakt sa engleskim jezikom i da čekaš neku priliku i neko vreme kada će situacija biti bolja i kada ćeš imati više vremena.

Nemoj to da radiš zato što ćeš se potpuno distancirati zapravo od engleskog jezika i sve više gubiti motivaciju.

U toku te pauze, probaj da pronađeš bilo kakvu priliku gde možeš da upotrebiš engleski jezik.

To može recimo biti neka situacija na poslu gde ćeš napisati email na engeskom jeziku. Ili recimo ako praviš spisak za kupovinu, probaj da taj spisak napraviš na engeskom jeziku. Ili recimo, biraj sadržaje koje ćeš gledati da budu na engleskom jeziku.

Na taj način kada sebi daješ priliku da se okružiš engleskim jezikom, ti si stalno na neki način u kontaktu sa engeskim čak i ako kažem ne pohađaš taj kurs neki, iako ne učiš aktivno, ne polažeš nikakve testove, jednostavno ti si u kontaktu sa engleskim jezikom i nekako osećaš da je engleski uvek tu oko tebe.

To će ti pružiti dodatnu motivaciju da čak i u toku te pauze ti i dalje misliš o engleskom jeziku i osećaš da na neki način koristiš to što si učila, da to što si učila ima neki rezultat, da imaš neke koristi od toga.

To će ti naravno pomoći da kada budeš želela da se vratiš i kada budeš mogla to da uradiš, kada budeš imala više vremena da to uradiš sa mnogo više motivacije.

Zapamti da su sve te odluke u toku te pauze koje donosiš tvoje i da zavise od toga kako se ti postaviš.

Uvek probaj da se postaviš tako da engleski i dalje ima ulogu neku u tvom životu, da recimo probaš da aktivno koristiš čak i ako ne učiš ništa novo.

Recimo ako treba da gledaš neki film, probaj da isključiš titlove, recimo ako postoji tamogućnost, da ne gledaš titlove nego da probaš da se isključivo osloniš da slušaš i da razumeš o čemu se radi u tom filmu oslanjajući se na ono što si do sada naučila.

Inače, kada malo razmisliš o tome, to je zaista jedno divno iskustvo kada imaš priliku da gledaš film a da tvoj pogled nije fiksiran na donji deo ekrana gde stalno čitaš titlove a zapravo radnju filma pratiš perifernim vidom, već se fokusiraj na glumce, njihovu glumu, fotografiju i na sve one detalje koje bi propustila da si gledala sve vreme titlove koji su na dnu ekrana.

Ako si u mojoj školi i sada si u situaciji da moraš malo da usporiš sa učenjem odnosno napraviš malo pauzu, imaj u vidu da ne moraš nikada da u potpunosti ostaviš engeski po strani, već imaš jako puno mogućnosti da u toku nedelje uradiš bar neku aktivnost koja će ti pomoći da ostaneš u kontaktu sa engleskim jezikom.

Nekada nam se recimo možeš priključiti na času konverzacije, nekada možeš pogledati neku radionicu, preslušati neku epizodu podkasta, ili jednostavne se ulogovati i uraditi par vežbanja koja će ti pomoći da malo budeš u kontaktu sa engleskim, a bez nekog pritiska da moraš da radiš previše u trenucima kada za to nemaš vremena.

Ako u potpunosti odustaneš od učenja engleskog jezika i u potpunosti se zapravo distanciraš od engleskog u toku te pauze, imaj u vidu da su šanse da se vratiš učenju vrlo male baš zato što ćeš izgubiti tu motivaciju, izgubićeš tu rutinu koju si stekla i sve ono što te u stvari pokrenulo i pomoglo ti da postigneš sve ono što si postigla do tada.

Ukoliko nisi član moje škole, želim da ti malo pojasnim kako izgleda učenje. Učenje je u potpunosti fleksibilno i zasniva se na tome da ti organizuješ svoje vreme kako ćeš učiti.

Postoji program koji možeš pratiti, ali u trenucima kada imaš previše obaveza ti uvek imaš mogućnost da učiš malo sporije od toga. Ili da recimo, ako neke nedelje ne stižeš da uradiš taj modul, odnosno ne uradiš aktivnosti koje su predviđene u toku kursa, uvek imaš opciju da uradiš neke dodatne aktivnosti koje su dostupne članovima škole baš zato što je neophodno da ostaneš u kontaktu sa engleskim jezikom čak i u nekim trenucima kada imaš malo više obaveza.

Ovo je nešto što ti pruža veliki nivo fleksibilnosti i ne zahteva od tebe da moraš da uradiš kurs u nekom određenom periodu. To ti omogućava da se prilagodiš svojim obavezama.

Narvno, uvek imaj u vidu da moraš da staviš engleski kao neki prioritet za sebe i da uvek imaš u vidu da moraš da budeš u kontaktu sa engleskim jezikom kroz ovakve vrste sadržaja.

Da bi učila sa nama potrebna ti je samo aktivna English Lane članarina. Možeš je jednostavno obnavljati za naredni period i nastaviti sa učenjem i možeš da učiš fleksibilno tako da možeš prilagoditi učenje sebi. Jedino što ne možeš je učiti brže od predviđenog tempa.

Znači ne postoje ubrzani kursevi jer jednostavno na taj način nećeš ostvariti rezultate.

Ako si se nekada pitala da li možeš da učiš engleski jezik uprkos obavezama koje imaš, moj odgovor je definitivno da.

Samo je bitno da uklopiš učenje engleskog jezika u svoje obaveze i da imaš jednostavno želju da naučiš engleski jezik, da staviš engleski kao neki prioritet za tebe i videćeš da u tome možeš uspeti.

Mnoge moje polaznice imaju jako puno obaveza oko posla, oko porodice, ali uspevaju da uče engleski jezik i da ostvare sjajne rezultate i rado ću i tebi u tome pomoći.

Na ovoj stranici gde slušaš podkast biće link gde možeš da se prijaviš ili možeš potražiti English Lane onlajn škola. Tu ćeš pronaći sve informacije o tome i kako možeš da se prijaviš.

Bez obzira da li ćeš učiti samnom ili na neki drugi način, probaj da ispratiš ova četiri saveta u trenucima kada moraš da napraviš pauzu i kada moraš malo da usporiš kada je u pitanju učenje engleskog jezika.

Prilagodi učenje sebi ukoliko je to moguće da na taj način izbegneš da praviš pauzu, posebno ako je neka duža pauza u pitanju. Slušaj odnosno čitaj na engleskom jeziku. Probaj da razmišljaš na engleskom jeziku i uvek pronađi priliku da korsitiš engleski jezik.

Nadam se da ti je ova epizoda bila korisna. Prijavi se da dobiješ obaveštenje kada izađu nove epizode. Moje ime je Zorana Radović i čujemo se uskoro. Ćao.

Preuzmi BESPLATNU e-knjigu:

Upiši se

English Lane škola


🎓 Onlajn kursevi engleskog

💻 Dodatne aktivnosti za članove

👩‍🏫 Podrška profesora dok učiš

Saznaj više ovde

Potrebna ti je pomoć da naučiš engleski?

Pohađaj onlajn kurseve engleskog sa JASNim lekcijama, vežbanjima i zadacima uz podršku Zorane Radović.

Kada ti je potreban kvalitetan kurs engleskog, koji ti štedi vreme i pomaže da napreduješ bez obzira na obaveze koje imaš, jer učiš od kuće u bilo koje vreme, onda si došla na pravo mesto!

Klikni ovde da saznaš sve o tome kako učenje u English Lane školi sa profesorkom Zoranom Radović funkcioniše.

Kada se upišeš u školi, dobićeš pristup organizovanom programu učenja, gde uvek znaš koje lekcije, zadatke i vežbanja treba da radiš sledeće.

Tu je i pomoć profesorke Zorane, autora svih kurseva u školi English Lane. Zorana će pratiti tvoj rad, pregledati zadatke koje pošalješ i pomoći ti da razumeš gradivo kada postoje nedoumice ili imaš pitanja. Na taj način tvoje znanje će napredovati, ostvarićeš stvarne rezultate na koje ćeš biti ponosna i zavolećeš engleski.